Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/217
Karar No: 2019/988
Karar Tarihi: 11.02.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2019/217 Esas 2019/988 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu dava, müvekkilinin davalı banka nezdindeki mevduat hesabından internet bankacılığı yoluyla yapılan sahtecilik sonucu 11.950 TL'nin başka bir hesaba transfer edilmesi sebebiyle açılan tazminat davasıdır. Mahkeme, davalı banka aleyhine açılan davanın reddine, diğer davalılar aleyhine açılan maddi tazminat davasının kabulüne ve davalı banka aleyhine açılan manevi tazminat davasının kabulüne karar vermiştir. Ancak, davacının alacağı davalı banka açısından aynen devam etmektedir ve davacının talebini davalı bankaya yönlendirmesi gerekmektedir. Usulsüz işlemde davalı bankanın da kusurlu olduğu kabul edilerek hüküm kurulmuştur ancak zararın aslında diğer davalı bankanın zararı olduğu ve davacının dava açarken davalı bankaya husumet düşmeyeceği belirtilmiştir. Kararın dayanağı olarak ise Bankalar Kanunu'nun ilgili maddeleri gösterilmiştir. Kanun maddeleri, bankaların mevduat sahiplerinin yatırdığı paraları saklamakla yükümlü olduğunu, usulsüz tevdi halinde paranın nef'i ve hasarının mutlak şekilde saklayana geçtiğini ve mevduat sahibinin bankaya karşı alacağının aynen dev
11. Hukuk Dairesi         2019/217 E.  ,  2019/988 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada ... .... Asliye Ticaret Mahkemesince verilen .../05/2016 tarih ve 2010/431-2016/945 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davacı vekili, davalılar .... A.Ş ve ...vekilleri tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, bazı noksanlıkların ikmali için mahalline gönderilen dosyanın eksikliklerin giderilmesinden sonra gönderildiği anlaşılmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı ... nezdinde mevduat hesabı bulunduğunu, internet bankacılığı hizmetinden yararlanmak amacıyla davalı ...‘den satın aldığı cep telefonu numarasını davalı ... Bankasına bildirdiğini, davalı ...’ın, .... AŞ’ye müracaat ederek, sahte kimlik bilgileriyle müvekkiline ait sim kartın yedeğini çıkarttığını, akabinde müvekkilinin hesabına girerek, hesapta bulunan 11.950,00 TL bedelindeki parayı dava dış...."nin ... TAŞ ... Şubesinde bulunan 253452 nolu hesabına internet bankacılığı aracılığıyla yedeklenen sim kartın bulunduğunu telefona gelen onay kodunu bildirmek suretiyle transfer ettiğini, meydana gelen zarardan davaya konu sahtecilik işlemini gerçekleştiren ... ve gerekli olan özen ve dikkat yükümlülüğünü göstermeyen diğer davalıların sorumlu olduğunu ileri sürerek, 11.950,00 TL maddi ve 5.000,00 TL manevi tazminatın .../11/2009 tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle birlikte davalılardan tahsilini istemiştir.
    Davalı ... AŞ vekili, somut uyuşmazlık bakımından Tüketici Mahkemeleri’nin görevli olduğunu, müvekkiline husumet yöneltilemeyeceğini, davacının internet bankacılığı şifresini muhafaza hususunda gerekli özeni göstermeyerek meydana gelen zarara kendi kusuruyla sebep olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Davalı ...A.Ş. vekili, meydana gelen zarar nedeniyle müvekkiline atfı kabil bir kusur bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... Telekomünikasyon AŞ vekili, kendilerine ibraz edilen ve iğfal kabiliyeti bulunan nüfus cüzdanı sebebiyle işlem yaptıklarını, sunulan belgenin sahte olup olmadığını tahkik zorunluluklarının bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... savunma yapmamıştır.
    Mahkemece, iddia, savunma ve bilirkişi raporu doğrultusunda, davalı ... A.Ş aleyhine açılan davanın reddine, davalılar ..., ... A.Ş ve... Bankası A.Ş aleyhine ikame edilen maddi tazminat davasının kabulü ile, 11.950,00.TL’nin .../11/2009 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte adı geçen davalılardan tahsiline, davalı ... hakkındaki manevi tazminat davasının kabulü ile, 5.000,00 TL’nin .../11/2009 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte adı geçen davalıdan tahsiline ve davalılar ... A.Ş ve...Bankası A.Ş hakkındaki manevi tazminat davasının reddine karar verilmiştir.
    Kararı davacı vekili ve davalılar ... A.Ş ve ...Bankası A.Ş vekilleri temyiz etmiştir.
    1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı ... davalı ...Ş vekillerinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    ...- Davalı ...Ş vekilinin temyiz itirazlarına gelince, dava, davacının davalı ... nezdinde bulanan hesabındaki paranın davacının bilgisi ve izni dışında internet yolu ile yapılan işlemler sonucu çekilmesi suretiyle uğranılan zararın tazmini istemine ilişkindir.
    Bankalar, kendilerine yatırılan paraları mudilere istendiğinde veya belli bir vadede ayni veya misli olarak iade etmekle yükümlüdür (4491 sayılı Yasa ile değişik 4389 sayılı Bankalar Kanunu"nun .../4 ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 61 nci maddesi). Bu tanımlamaya göre mevduat, ödünç ile usulsüz tevdi sözleşmelerinin niteliklerini taşıyan kendine özgü bir sözleşmedir. Borçlar Kanunu’nun 306 ve 307 nci maddeleri uyarınca ödünç alan akdin sonunda ödünç verilen parayı eğer kararlaştırılmışsa faizi ile iadeye mecburdur. Aynı Yasa’nın 472/1 nci maddesi uyarınca usulsüz tevdide paranın nef’i ve hasarı mutlak şekilde saklayana geçtiği için ayrıca açıklamaya gerek kalmadan saklayan bu parayı kendi yararına kullanabilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, usulsüz işlemle çekilen paralar aslında doğrudan doğruya bankanın zararı niteliğinde olup, mevduat sahibinin bankaya karşı alacağı aynen devam etmektedir. Usulsüz işlemlerin gerçekleşmesinde ispatlandığı takdirde mevduat sahibinin kusurundan söz edilebilir ve banka bu kusur oranı üzerinden hesap sahibinin alacağından mahsup talebinde bulunabilir.
    Yasal dayanakları ortaya konularak yapılan bu açıklamalardan sonra somut olaya gelindiğinde; usulsüz işlemin gerçekleşmesinde davalı ...Ş’nin de kusurlu olduğu kabul edilerek yazılı şekilde hüküm kurulmuştur. Ancak, davacı ile bu davalı arasında internet bankacılığı ile ilgili bir sözleşme olmadığı gibi, dava konusu iddia edilen zarar, aslında diğer davalı olan Yapı Kredi bankasının zararıdır. Davacının alacağı, davalı banka açısından aynen devam etmektedir. Davacı talebini, akidi olan davalı ...Ş’ye yöneltmelidir. Şayet usulsüz işlemde davalı ...Ş’nin bir kusuru mevcut ise, bu hususu ileri sürme hakkı, mevduatı saklamakla yükümlü, bu davalının eylemi ile zarar gördüğünü ileri süren davalı ...Ş’ye aittir. Bu durum karşısında, davacının açtığı davada davalı ...Ş’ye husumet düşmeyeceği dikkate alınmadan yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, kararın anılan davalı yararına bozulması gerekmiştir.
    ...-Bozma sebep ve şekline göre, davalı ...Ş vekilinin sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davacı ... davalı ...Ş vekillerinin temyiz itirazlarının reddine, (...) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ...Ş vekilinin temyiz itirazlarının kabulü hükmün davalı ...Ş yararına BOZULMASINA, (...) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ...Ş vekilinin sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, aşağıda yazılı bakiye ...,20 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, aşağıda yazılı bakiye 612,... TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalı ...den alınmasına, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davalı ...Ş"ye iadesine, 11/02/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi