Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/6981
Karar No: 2022/8514
Karar Tarihi: 09.06.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2022/6981 Esas 2022/8514 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, zorunlu mali sorumluluk sigortası ile sigortalı olan araç sürücüsü ile kendi aracı arasında meydana gelen kaza nedeniyle, aracının maddi hasar gördüğünü belirterek, değer kaybı tazminatı ve ekspertiz ücreti talep etmiştir. Davalı sigorta şirketi ise davanın reddini savunmuştur. Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyeti, başvuru hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair karar vermiştir. Davacı vekili itiraz ettikten sonra, Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru sahibine hitaben bir yazı göndermiştir. Ancak bu yazı temyiz edilmez. Temyiz incelemesi yapılabilmesi için Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti'nin bir karar vermesi gereklidir. Kanun maddesi belirtilen şekilde inceleme yapıldıktan sonra, dava geri çevrilmektedir. Kanun maddesi olarak 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30/12 maddesi belirtilmiştir. Bu madde uyarınca, uyuşmazlık çözümü için Komisyona başvuru ücreti alınması gerektiği ve hakem kararlarının itiraz edilebileceği belirtilmiştir. Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. Ancak beş bin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı itiraz edilebilir. İtiraz talebi için belirli bir ücretin Komisyona yatırılması şarttır. İtiraz üzerine hakem kararının icrası durur. İtiraz talebi, Komisyon tarafından teşkil edilen hakem heyetlerince incelenir ve iki ay içinde karar verilir.
4. Hukuk Dairesi         2022/6981 E.  ,  2022/8514 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    K A R A R
    Davacılar vekili; davalıya zorunlu mali sorumluluk sigortası ile sigortalı olan araç sürücüsü ile davacının kullandığı araç arasında meydana gelen çift taraflı kaza neticesinde davacının aracının maddi hasara uğradığını belirterek, fazlaya dair hakları saklı kalmak kaydı ile 100,00 TL değer kaybı tazminatı ve 265,58 TL ekpertiz ücreti olmak üzere toplam 365,58 TL'nin işleyecek faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı ... şirketi vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyetince, konusuz kalan başvuru hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilmiş, başvuru sahibinin karara itirazı üzerine davacı vekiline hitaben komisyon müdürü ve itiraz yetkilisi imzalı “itiraz başvurunuza konu uyuşmazlık miktarı kesin olduğundan itiraz başvurusunun komisyon tarafından değerlendirmeye alınamayacağına karar verildiği” bilgisini içeren yazı gönderilmiş; bu yazı başvuran vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Uyuşmazlık, trafik kazasından kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
    5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30/12. maddesinde “Tahkim sistemine üye olmak isteyenlerden katılma payı, uyuşmazlık çözümü için Komisyona başvuranlardan ise başvuru ücreti alınır. Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. Beş bin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı kararın Komisyonca ilgiliye bildiriminden itibaren on gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere Komisyon nezdinde itiraz edilebilir. İtiraz talebinde bulunmak için bu madde uyarınca belirlenen başvuru ücretinin Komisyona yatırılması şarttır. İtiraz üzerine hakem kararının icrası durur. İtiraz talebi münhasıran bu talepleri incelemek üzere Komisyon tarafından teşkil edilen hakem heyetlerince incelenir. İtiraz talebi hakkında işin heyete intikalinden itibaren iki ay içinde karar verilir…” hükmü düzenlenmiştir.
    Somut olayda, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen 23/03/2022 gün, K.2022/69119 sayılı karara başvuran vekili tarafından itiraz edilmiştir. Başvuran taraf fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 100,00 TL değer kaybı tazminatı ve 265,58 TL ekpertiz ücretinin tahsilini istemekle karar miktar itibariyle kesin olmayıp İtiraz Hakem Heyeti'nin denetimine tabidir.
    5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30/12 maddesinde belirtildiği gibi hakem heyeti kararlarına karşı itiraz taleplerinin Komisyon tarafından teşkil edilen itiraz hakem heyetince incelenmesi gereklidir. Bu durumda Sigorta Tahkim Komisyonu’nun başvuru sahibine hitaben komisyon müdürü ve itiraz yetkilisi imzalı ''itiraz başvurunuza konu uyuşmazlık miktarı kesin olduğundan itiraz başvurusunun komisyon tarafından değerlendirmeye alınamayacağına karar verildiği” bilgisini içeren yazının hakem kararı niteliğinde olmayıp, temyizi kabil değildir.
    Temyiz incelemesinin yapılabilmesi için Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyetince bir karar verilmesi gerektiğinden ve somut olayda yönetmelik hükümlerine göre yapılan incelemenin şekli bir inceleme olup; öncelikle, Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyetince davacının itirazı hakkında bir karar verilmesi, kararın temyiz edilmesi halinde temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 09/06/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi