Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/14251
Karar No: 2020/2872
Karar Tarihi: 24.02.2020

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/14251 Esas 2020/2872 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı işveren, emeklilik nedeniyle iş akdini fesheden davacının kıdem tazminatı ve işçilik alacakları taleplerinin reddini istemiş, mahkeme ise davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Tarafların temyiz itirazları incelendiğinde hiçbiri yerinde bulunmamıştır. Davalı vekili, ıslah tarihinden geriye doğru 5 yılın dışında kalan kısmın zamanaşımına uğradığını belirterek iş bu karar doğrultusunda hesaplamanın yeniden ve zamanaşımına göre yapılması gerektiğini belirtmiştir. Davaya karşı yapılan zamanaşımı süresinde olmayan ıslaha karşı yapılan zamanaşımı definin değerlendirilmeden karar verilmesi hatalı olmuştur. Birden fazla davalı aleyhine açılan davanın reddinde, ret sebebi ortak olan davalıların avukatlık ücreti başlıklı 3/2. Fıkrası gereğince ret sebebi ortak olduğundan, davalılar vekili lehine tek avukatlık ücretine hükmedilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: HUMK'un 438. maddesi, AAÜT'nin 3/2. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2017/14251 E.  ,  2020/2872 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar vekilleri tarafından istenilmiş, davalı avukatı tarafından duruşma talep edilmiş ise de; HUMK"un 438. maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; davacının, davalı ...ye bağlı... İl Müdürlüğünde alt işverenler bünyesinde çalışırken emeklilik nedeniyle iş akdini fesh ettiğini, son alt işverenin davalı ... Tem. Hiz. Bil. Elek. Doğalgaz Isı Sis. Hay. Gıda. Yem. San. Ve Tic. Ltd. Şti. olduğunu, çalıştığı süre boyunca yıllık izinlerini kullanmadığını, bu nedenle kıdem tazminatı ile diğer işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı .... vekili davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... Tem. Hiz. Bil. Elek. Doğalgaz Isı Sis. Hay. Gıda. Yem. San. Ve Tic. Ltd. Şti. vekili davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece dosyadaki bilgi, belgelere ve bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1.Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı kısmi dava açmış ve taleplerini 16.11.2015 tarihli ıslah dilekçesi ile arttırmış, davalı vekili 20.11.2015 tarihinde tebliğ edilen ıslaha karşı 01.12.2015 tarihli dilekçe ile zamanaşımı def"inde bulunmuştur.
    Davalı vekili 03.03.2016 tarihli dilekçe ile “ bilirkişi raporuna karşı itirazları ve cevap dilekçesinin ıslahı ile dava dilekçesine karşı zamanaşımı itirazlarının sunulmasından ibarettir. " konulu dilekçe ile davaya karşı zamanaşımı defiinde bulunmuş ise de davaya karşı yapılan zamanaşımı defii dava dilekçesinin tebliğ tarihine göre süresinde değildir.
    Ancak davalı vekili 01.12.2015 tarihli dilekçesinde Yargıtay kararından bahsederek, ıslah tarihinden geriye doğru 5 yılın dışında kalan kısmın zamanaşımına uğradığını belirterek iş bu karar doğrultusunda hesaplamanın yeniden ve zamanaşımına göre yapılması gerektiğini belirtmiştir.
    Yukarıda belirtildiği üzere davaya karşı yapılan zamanaşımı süresinde değil ise de ıslaha karşı yapılan zamanaşımı defii süresinde olup, Mahkemece ıslaha karşı yapılan zamanaşımı def"i değerlendirilmeden ve bu konuda gerekçe oluşturulmadan yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    3-AAÜT Avukatlık ücretinin aidiyeti, sınırları ve ortak veya değişik sebeple davanın reddinde davalıların avukatlık ücreti başlıklı 3/2 . Fıkrası " Müteselsil sorumluluk da dahil olmak üzere, birden fazla davalı aleyhine açılan davanın reddinde, ret sebebi ortak olan davalılar vekili lehine tek, ret sebebi ayrı olan davalılar vekili lehine ise her ret sebebi için ayrı ayrı avukatlık ücretine hükmolunur." hükmü bulunmaktadır.
    Somut uyuşmazlıkda davacının bir kısım taleplerinin reddine karar verilmekle ret sebebi ortak olduğundan davalılar vekili lehine tek avukatlık ücretine hükmedilmesi gerekirken ayrı ayrı iki vekalet ücretine hükmedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 24.02.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi