Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/4528
Karar No: 2019/2897
Karar Tarihi: 15.04.2019

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2018/4528 Esas 2019/2897 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, Nurettin Donat'ın yaralanması nedeniyle ödediği 239.174,75 TL'lik tazminatın davalının kusuruna isabet eden 79.724,00 TL'sinin tahsili için dava açmıştır. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiş, ancak kusur oranları hatalı değerlendirildiği için karar bozulmuştur. Müteselsil borçluluk ilkesine göre, rücu edilebileceği miktar hesaplanırken kazalının kusuru dışlanır ve diğer borçluların kendi kusur oranlarına göre sorumlu tutulması gerekmektedir. Bu nedenle, davalının toplam %75 kusura sahip olduğu ve müteselsil borçlular arasında %33,33 oranında sorumlu olduğu belirlenmiştir. Kararda TTK, Tazminat ve İş Kanunu'na atıf yapılmaktadır.
21. Hukuk Dairesi         2018/4528 E.  ,  2019/2897 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, 10.10.2011 tarihinde meydana gelen ve Nurettin Donat"ın yaralandığı kaza nedeniyle (%60 TTK, %30 ...) ödemek zorunda kaldığı 239.174,75 TL maddi ve manevi tazminatın olayda kusurlu görülen davalının kusuruna isabet eden 79.724,00 TL"nin tediye tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.

    K A R A R

    Dava, dava dışı sigortalıya payından fazla ödeme yaptığını iddia eden müteselsil borçlunun, fazla ödemiş olduğu miktarın diğer müteselsil borçludan rücuen tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya kapsamındaki kayıt ve belgelerin incelenmesinden, hükme esas alınan 24/04/2017 tarihli bilirkişi kusur raporunda kusur oranlarının kazalı %25, davalı ... %25 ve davacı TTK %50 olarak belirlenmesine karşın mahkemece bu rapor hatalı yorumlanarak kazalı %15, davalı ... %15, davacı TTK %50, kaçınılmazlık: %20 şeklinde kabul edilip sonuca gidildiği anlaşılmaktadır.
    Müteselsil borçluluk, birden fazla borçlunun her birinin, alacaklıya borcun tamamını ifa etmekle yükümlü olduğu, borçlulardan birinin edimi yerine getirmesi halinde borcun sona erdiği ve buna bağlı olarak diğer borçluların da borçtan kurtuldukları bir birlikte borçluluk halidir. Alacaklı, müteselsil sorumlulardan her birinden tazminat borcunun tamamını veya bir kısmını ifa etmelerini talep edebilecektir. Bu durumda, alacaklının başvurduğu ve payına düşenden daha fazla bir miktar için alacaklıyı tatmin eden müteselsil borçlunun, bu fazla miktar için sigortalının iş kazasına uğramasında kusurları bulunan diğer müteselsil borçlulara, onların iç ilişkideki kusurları oranında, rücû etme hakkı doğacaktır. Ödeme yapan müteselsil borçlunun diğer müteselsil borçlulara karşı rücu hakkını kullanması durumunda rücu edilebileceği miktar hesaplanırken kazalının kusurunun dışlanması gerekir. Diğer bir deyişle kazalının veya vefat etmesi durumunda hak sahiplerinin açtıkları maddi ve tazminat davalarında belirlenen kusur oranlarının, müteselsil borçluların kendi iç ilişkilerini ilgilendiren rücu davalarında oranlar değişmeksizin dikkate alınması mümkün değildir. Zira, hiç kimse kendi kusuruna dayanarak hak elde edemez ilkesine göre sigortalılar veya hak sahiplerinin açtıkları tazminat davalarında maddi zarar tutarları hesaplanırken veya manevi tazminat tutarları takdir edilirken kazalının kusuru dışlanmakta, kazanın meydana gelmesinde kusuru bulunan diğer kişilerin kusur oranları göz önünde bulundurulmaktadır.
    Yukarıda yapılan açıklamalara göre, mahkemece bozma ilamından sonra alınan bilirkişi kusur raporununun oluşa uygun olmasına ve bu raporda kusur dağılımının kazalı %25, davalı ... %25 ve davacı TTK %50 belirlenmesine karşın mahkemece yukarıda açıklandığı gibi hatalı değerlendirme yapılarak kusur oranlarının kazalı %15, davalı ... %15, davacı TTK %50, kaçınılmazlık: %20 şeklinde dikkate alınması hatalı olmuştur.
    Yapılacak iş, kazalı işçinin kusurunun da dahil olduğu toplam %100 kusurun içinde eldeki davanın davalısı olan Turgay"ın kusuru %25 olduğuna göre, kazalının %25 kusuru dışlandığında kalan %75 kusurun içinde davalı ..."a isabet eden kusur oranının %33,33 olduğunu, diğer bir deyişle, müteselsil borçlular arasındaki iç ilişkide davalı ..."a isabet eden kusur oranının %33,33 olduğunu, rücu alacağının bu oran üzerinden tespit edilmesi gerektiğini gözetmek, mahkemece verilen 09/04/2015 tarihli ilk kararın davacı TTK tarafından temyiz edilmediğini, bu nedenle davalı taraf lehine usuli kazanılmış hak oluştuğunu dikkate almak ve oluşacak sonuca göre bir karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, davalının temyiz itirazları ile davacının sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde temyiz eden taraflara iadesine,
    15/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi