Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13405
Karar No: 2016/16463
Karar Tarihi: 06.06.2016

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/13405 Esas 2016/16463 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/13405 E.  ,  2016/16463 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


DAVA: Davacı, kıdem tazminatı, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil ile ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesini ücretlerinin zamanında ödenmediği ve ödemelerin düzenli yapılmadığı gerekçesiyle haklı sebeple feshettiğini belirterek, kıdem tazminatı ile ödenmediğini iddia ettiği ücret ve diğer bir kısım işçilik alacağının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, Dairemizin ....... tarih ...../.... esas ...../..... karar sayılı bozma ilamı sonrası yapılan yargılama kapsamında, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacı işçinin ulusal bayram ve genel tatil ücret alacağının bulunup bulunmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda, Dairemizin ...... tarih ....../... esas ....../.... karar sayılı bozma ilamı içeriğine ilişkin olarak mahkemeye ibraz edilen ....... tarihli dilekçe ile davacı vekili, işe ilk girişten 2008 yılına kadar olan döneme ait bordrolarda yer alan imzaların müvekkiline ait olduğunu, 2008 yılından sonra bordro düzenlenmediğini ve müvekkilin imzasının yer almadığını, fazla mesai 2 adı altında yapılan ödemelerin ulusal bayram ve genel tatil çalışmaları karşılığı yapılmış olduğunu, fakat bu ödemelerin tam ve eksiksiz yapılmadığını, ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının bir bölümünü karşıladığını, ödemelerin kısmi olduğunu belirtmiştir. Bozma sonrası alınan bilirkişi raporunda, davacıya fazla mesai 2 adı altında yapılan ödemelerin ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının karşılığı olarak yapılan ödemeler olduğu kabul edilerek hesaplamanın yapıldığı görülmektedir. Ancak, mahkemece, uyulan bozma ilamında belirtilen dosya kapsamındaki puantaj kayıtlarındaki imzaların kendisine ait olup olmadığının tespitine yönelik olarak işlem yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu itibarla, bozma ilamının gereği tam olarak yerine getirilmeden ulusal bayram ve genel tatil ücret alacağının hüküm altına alınması isabetsizdir.
3-Taraflar arasındaki diğer bir uyuşmazlık, davacının ücret alacağının bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.
Somut olayda, bilirkişi tarafından, davalı işverence yapıldığı iddia edilen ödemelerin belgelendirilmediği gerekçesiyle 2011 Nisan ayı için net 722,00 TL, 2011 Mayıs ayı için net 665,69 TL ücret alacağının bulunduğu tespit edilmiş ise de, dosya kapsamında yer alan davacıya ait banka hesap ekstrelerinin incelenmesinde, bahsi geçen aylara ilişkin olarak davalı tarafından toplam 1.388,39 TL net ücret ödemesinin yapıldığı sabittir. Bu itibarla, ücret alacağı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.06.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi