22. Hukuk Dairesi 2015/12697 E. , 2016/16470 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, ücret alacağı, yıllık izin, fazla mesai ile hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; 20.04.2013 tarihinde istifaya zorlandığını ve işten çıkartıldığını iddia edip kıdem, ihbar, yıllık izin, ücret, hafta tatili, fazla mesai alacağı taleplerinin verilmesini talep etmiştir.
Davalı Savunmasının Özeti:
Davalı vekili; istifa suretiyle ayrıldığını beyanla hiçbir alacağı bulunmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacı işçinin fazla çalışmanın ispatı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir.
Bu çalışmaların ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, bu tür yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir.
Dosya içeriğine göre davacının davalı işyerinde 06.07.2011-24.04.2013 tarihleri arasında usta aşçı olarak çalıştığı anlaşılmaktadır. Mahkeme kabulünde davacının saat 08:00 da başladığı; mesaisinin 17:00"de sona erdiği; davacının hafta tatili kullandığı ve haftanın 6 günü çalışma yaptığı; Cumartesi günleri de aynı şekilde çalıştığı kanaati ile karar verilmiştir. Davacı tanıklarından Mehmet davacının mesaisinin 08:00-17:00 saatleri arasında olduğunu, cumartesi günleri yarım gün çalıştığını ve davacının fazla mesai yapmadığını beyan etmiş, diğer davacı tanığı ise davacının mesaisinin 07:00/07:30 - 15:00/16:00 saatleri arasında olduğunu, cumartesi günü de aynı şekilde çalıştığını, ancak haftada 1-2 gün 18:00-19:00"a kadar çalışmasının sürdüğünü beyan etmiştir. Ancak tanık beyanları arasında çelişki mevcut olup davacı tanıkları dahi fazla mesai olmadığı yönünde açıklamada bulunmaktadır. Bu anlamda davacı taraf fazla mesai yaptığı ve karşılığı ücretleriin ödenmediğini ispatlayamamıştır.
Mahkemece hatalı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.06.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.