Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/5316
Karar No: 2013/5806
Karar Tarihi: 17.04.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/5316 Esas 2013/5806 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalıların murisi olduğu taşınmazı cebri icra yoluyla satın aldığını ve tapuda adına tescil ettirdiğini ancak davalıların haksız yere taşınmazda oturmaya devam ettiklerini ileri sürerek, elatmanın önlenmesini istemiştir. Davalılar ise çekişme konusu taşınmaz üzerinde bulunan evin cebri icra satışına dahil olmadıklarını ve murislerine ait olduğunu öne sürüp, davanın reddini istemişlerdir. Mahkeme, kayden davacıya ait taşınmaza davalıların haklı ve geçerli bir neden olmadan elattıkları gerekçesiyle davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak Yargıtay, taşınmaz üzerindeki her türlü muhdesat ve yapıların arzın mülkiyetine tabi olduğuna dikkat çekerek, evin de kapsam dahilinde olduğuna vurgu yapmış ve hükmü bozmuştur. Sonrasında yapılan yargılama sonucu davanın kabulüne karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak ise Türk Medeni Kanunu'nun 684. maddesi, 3402 Sayılı Yasa'nın 19. maddesi, İcra ve İflas Kanunu'nun 82/12. maddesi, 743 Sayılı Kanun ve 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu mülkiyet ile ilgili hükümleri gösterilmiştir.
1. Hukuk Dairesi         2013/5316 E.  ,  2013/5806 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    DAVA TÜRÜ : ELATMANIN ÖNLENMESİ

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı,davalıların murisi ...."a ait 595 ada 3 parsel sayılı taşınmazı cebri icra yolu ile satın aldığını ve tapuda adına tescil edildiğini, buna rağmen davalıların haksız yere taşınmazda oturmaya devam ettiklerini ileri sürerek, elatmanın önlenmesini istemiştir.
    Davalılar, çekişme konusu taşınmaz üzerinde bulunan evin cebri icra satışına dahil olmayıp murislerine ait olduğunu bildirip, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, kayden davacıya ait taşınmaza davalıların haklı ve geçerli bir neden olmadan elattıkları gerekçesi ile davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar Dairece "...çekişme konusu 3 parsel sayılı taşınmazın davacı adına kayıtlı olduğu, taşınmaz üzerinde yeralan evi davalıların haksız yere işgal ederek oturduklarını ileri sürerek davacının eldeki davayı açtığı, dosya arasına alınan evraklardan, davalıların miras bırakanı ..."ın çekişme konusu parselin geldisi olan 51 ada, 13 parselin paydaşı iken, borcundan dolayı yapılan icra takibi neticesinde payı üzerine haciz konulduğu, davalıların murisinin İcra İflas Kanunu"nun 82/12. maddesi gereğince ... İcra Tetkik Mercii Hakimliğine " haczedilmezlik " iddiasıyla dava açtığı, yargılama sonunda 06.09.1989 tarih, 1989/3 Esas, 1989/9 sayılı Karar ile talep kabul edilerek 13 parselde yeralan ve haritasında (D) harfi ile gösterilen ..."a ait ev üzerindeki haczin kaldırılmasına hükmedildiği, kararın temyiz edilmeksizin 17.09.1989 tarihinde kesinleştiği, anılan karar sebebi ile ev hariç olmak üzere ..."in payının ... İcra Müdürlüğü"nün 1989/28 Talimat sayılı dosyasından cebri icra yolu ile satışa çıkartıldığı ve alacaklılardan biri olan davacıya ihale edilerek tescil edildiği belirlenerek, mahkemece; 3 parsel sayılı taşınmaza, harita plan örneğinde D harfi ile gösterilen ev hariç olmak üzere taşınmazın diğer bölümlerine davalıların elatmalarının önlenmesine karar verildiği anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere; yasal ayrıcalıkların dışında ayrılmaz parçanın (mütemmim cüz"ün) mülkiyeti ve buna bağlı olarak tasarruf hakkı üzerinde bulunduğu arzın mülkiyetine bağlıdır. Bu husus Türk Medeni Kanunun 684. maddesinde açıkça vurgulanmıştır.
    Kadastro sırasında tutanağa muhdesatla ilgili olarak 3402 Sayılı Yasanın 19. maddesine uygun olarak konulan şerh, sahibine kişisel hak sağladığı gibi, bina yönünden haczedilmezlik kararı verilmiş olması, bedelden kaynaklanan kişisel hakla ilgilidir. Yoksa gerek 743 Sayılı, gerekse 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun mülkiyet ile ilgili hükümleri gözetildiğinde, hukuk sistemimizde çifte mülkiyete yer verilmemiş olup, taşınmaz üzerindeki her türlü muhdesat ve yapılar arzın mülkiyetine tabidir. Bu durumda davacının çekişmeli taşınmazın maliki olduğu açıktır.Hal böyle olunca; mülkiyete ve kayda üstünlük tanınarak taşınmaz üzerinde bulunan evide kapsar şekilde davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması doğru değildir..." gerekçesiyle bozulmuş,mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalılar vekilince süresinde temyiz edilmiş olmakla Tetkik Hakimi ..."ün raporu okundu. Düşüncesi alındı.Dosya incelendi,gereği görüşülüp düşünüldü.

    -KARAR-

    Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davalıların temyiz itirazı yerinde değildir. Reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 1.477.77.-TL. bakiye onama harcının temyiz eden davalılardan alınmasına, 17.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi