Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/2091
Karar No: 2013/5810
Karar Tarihi: 17.4.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/2091 Esas 2013/5810 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, miras bırakanları halaları tarafından bağışlanan taşınmazın anaokulu yapılması ve manevi annesi adına verilmesi koşuluyla İl Özel İdaresine bağışlandığını, ancak bağış koşulunun yerine getirilmediği gerekçesiyle taşınmazın tapusunun iptal edilmesi ve tazminat talep edilmesi için dava açmışlardır. Davalı İl Özel İdaresi, taşınmazın küçük olması nedeniyle anaokulu yapmaya uygun olmadığını belirterek taşınmazı ihaleyle feri müdahil şirkete sattıklarını, elde edilen gelirle de ayrı bir taşınmazda ilköğretim okulu yapacaklarını ve manevi babasının adını taşıyacaklarını savunmuştur. Mahkeme önce davanın reddine karar vermiş, ancak Yargıtay'ın bozma kararı sonrasında davacılar tazminat talebiyle dava açmışlardır. Mahkeme, bağış koşullarının başka şekillerde yerine getirildiğini ve murisin buna rızasının bulunduğunu gerekçe göstererek davayı reddetmiştir.
HUMK'nun 186. maddesi, dava konusu mal veya hakkın taraflarca üçüncü kişiye devir ve temliki durumunda yapılacak usulü işlemleri düzenlemektedir. Buna göre, dava konusu mal veya hak temlik edildiği takdirde diğer taraf seçim hakkını kullanarak davasını temlik eden kişiye
1. Hukuk Dairesi         2013/2091 E.  ,  2013/5810 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL, TAZMİNAT

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacılar, miras bırakanları halaları ...."in maliki olduğu 401 ada 4 ve 17 parsel sayılı taşınmazları anaokulu yapılması ve yapılacak okula manevi annesi "...." isminin verilmesi amacıyla davalı İl Özel İdaresine 27.03.2003 tarihli protokol ile bağışlayıp 28.04.2003 tarihinde bağış suretiyle temlik ettiğini,ancak bağış koşulunun yerine getirilmediğini, taşınmazların murisin ölüm tarihi olan 19.08.2007 tarihinden 4 gün sonra 23.08.2007 tarihinde ....İnşaat Limited Şirketine ihale edildiğini, böylelikle bağış amacının bundan sonra da yerine getirilemeyeceğinin anlaşıldığını ileri sürerek, tevhiden oluşan 20 parsel sayılı taşınmazıntapusunun iptali ile tescilini; mümkün olmadığı taktirde taşınmazın rayiç değerinin tazminini istemişler; yargılama aşamasında ölen davacı ..."nin yasal mirasçıları vekil ile kendilerini temsil ettirmişlerdir.
    Davalı, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği"nin 02.03.2007 tarihli yazısı ile bağışlanan taşınmazın şehir merkezinde konut alanının içinde bulunması ve arsanın da küçüklüğü dikkate alınarak anaokulu yapmaya elverişli olmadığının anlaşılması üzerine ihale suretiyle feri müdahil şirkete yapılan satıştan elde edilen gelir ile 1668 ada 2 parselde kayıtlı taşınmaza 15 derslik İlköğretim Okulunun yapılacağını ve okula "...." isminin verileceğini, ayrıca mülkiyeti idareye ait "..... Anaokulu" isminin murisin ölen manevi babası ".... Anaokulu" olarak değiştirildiğini bildirip davanın reddini savunmuştur.
    ... İnşaat Ltd. Şirketi davaya feri müdahil olmuştur.
    Mahkemece, bağış koşulunun yerine getirildiği gerekçesiyle davanın reddine ilişkin olarak verilen karar Dairece "... çekişmeli taşınmazın ... İnşaat Ltd.Şirketine temlik edildiği, kayıt malikinin davada fer"i müdahil olarak yer almak için dilekçe verdiği görülmekteyse de fer"i müdahilin taraf sıfatı yoktur. Bilindiği üzere; dava açıldıktan sonrada sınırlayıcı bir neden bulunmadığı takdirde dava konusu malın veya hakkın üçüncü kişilere devredilebilmesi tasarruf serbestisi kuralının bir gereği,hak sahibi veya malik olmanında doğal bir sonucudur.Usul Hukukumuzda da ayrık durumlar dışında dava konusu mal veya hakkın davanın devamı sırasında devredilebileceği kabul edilmiş HUMK.nun l86.maddesinde dava konusunun taraflarca üçüncü kişiye devir ve temliki halinde yapılacak usulü işlemler düzenlenmiştir.Söz konusu madde hükmüne göre iki taraftan biri dava konusunu (müddeabihi) bir başkasına temlik ettiği takdirde diğer taraf seçim hakkını kullanmakta dilerse temlik eden ile olan davasını takipten vazgeçerek davayı devralan kişiye yöneltmekte, dilerse davasına temlik eden kişi hakkında tazminat davası olarak devam edebilmektedir.Kendiliğinden (resen) gözetilmesi zorunlu bulunan bu usul kuralına göre,mahkemece diğer yana seçimlik hakkı hatırlatılarak davaya hangi kişi hakkında devam edeceği sorulmalı,sonucuna göre işlem yapılmalıdır." gerekçesiyle bozulmuş,mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda davacılar davaya tazminat davası olarak devam etmişler, mahkemece bağış şartlarının başka şekilde yerine getirilmeye çalışıldığı ve murisin buna rızasının bulunduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

    Karar, davacılar vekilince süresinde temyiz edilmiş olmakla, tetkik hakimi ..."ün raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi, Gereği görüşülüp, düşünüldü.
    -KARAR-

    Dosya içeriğine, toplanan delillere, hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre; davacıların temyiz itirazı yerinde değildir. Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 3.15.-TL. bakiye onama harcının temyiz eden davacılardan alınmasına, 17.4.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi