Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/16483
Karar No: 2018/1374
Karar Tarihi: 20.03.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/16483 Esas 2018/1374 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Ticaret Mahkemesi'nde görülen bir menfi tespit davasında, davacı ve davalı arasındaki ticari ilişki kapsamında verilen çeklerin karşılıksız çıkması üzerine davalının, çekleri iade etmeden icra takibi başlattığı ve davacının bu sebeple dava açtığı belirtiliyor. Mahkeme, yapılan yargılama sonucunda icra takibine konu edilen çekten dolayı davacının borçlu olmadığına karar veriyor ve davalıdan kötü niyet tazminatı olarak 19.700 TL tahsil edilmesini hüküm altına alıyor. Ancak, yazılan gerekçeli kararın usulüne uygun yazılmadığı ve yargılamanın sonucunun anlaşılamadığı gerekçesiyle hüküm bozuluyor. Kararda, HMK'nin 294. maddesi ve icra takibi ile ilgili kanun maddeleri yer alıyor.
19. Hukuk Dairesi         2016/16483 E.  ,  2018/1374 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü

    - K A R A R -

    Davacı vekili, davalı ile aralarında ticari ilişki kapsamında cirolayarak 4 adet çek vererek ödeme yaptığını, çeklerin karşılıksız çıktığının bildirilmesi üzerine bu çeklerin yerine geçmek üzere 3 adet toplam 200.000 TL bedelli çekler verilerek borcun ödendiğini, davalının karşılıksız çıkan çekleri iade etmeyerek icra takibine konu ettiğini, açtıkları takibin iptali davasının icra hukuk mahkemesi tarafından red edildiğini belirterek icra takibine konu edilen çeklerden dolayı davalıya borçlu olmadıklarının tespitine, ödeme yapılır ise istirdatı ile kötü niyet tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, ispat yükünün davacıda olduğunu, davacının iddia ettiği çeklerin icra takibi ile bir alakasının olmadığını, daha sonra verilen çeklerin başkaca ilişkilere ilişkin olduğunu, çeklerin iadesine ilişkin yapılmış bir anlaşma olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama ve alınan bilirkişi raporuna göre, davacının taraflar arasındaki ticari ilişkiye istinaden dava dışı şirketten aldığı 4 adet çeki cirolayarak davalıya verdiği,davalının çeklerin karşılıksız çıkması üzerine ticari defterlerinde iade kaydı düştüğü, çekleri davacıya iade etmeden takibe koyarak dava dışı keşideci şirketten tahsil ettiği, davacının sonradan verdiği 3 adet toplam 200.000 TL bedelli olan çeklerin, karşılıksız çıkan çeklerin tutarı ile aynı olduğu, taraf defterlerine göre sonradan verilen çeklerin karşılıksız çıkan çeklere istinaden verildiğinin anlaşıldığı, sonradan verilen 2 adet toplam 100.000 TL bedelli çeklerin bedellerinin davacı tarafından davalıya ödendiği, ödenmeyen 1 adet 100.000 TL.lik çekin ise davalı tarafından banka sorumluluk tutarı düşülerek 98.800 TL bedel üzerinden icra takibine konu edildiği gerekçesiyle davanın kabulü ile icra takibine konu edilen çekten dolayı davacının 98.800,00 TL borçlu olmadığının tespitine,ödenen 85.684,36 TL.nin davalıdan istirdatına, davalı alacaklı olmadığı halde takip yaptığından dolayı 19.700,00 TL kötü niyet tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    HMK. 294. maddesi uyarınca hüküm sonucu (kısa karar) duruşma tutanağına geçirilerek okunur ve her halukarda gerekçeli karar hüküm sonucuna göre yazılır. Uyaptan yapılan kontrolde Uyap"taki zabıt ile dosyadaki fiziki zaptın farklı olduğu kısa kararın 1. paragrafının 2. satırında “98.000” rakamlarının “98.800” olarak, 2. paragraftaki“11.600” rakamlarının “19.760 “ olarak dosya içerisindeki zabıtta düzeltildiği ve bu düzeltmelere ilişkin herhangi bir paraf bulunmadığı görülmektedir. Bu durumda yazılan gerekçeli kararın usulüne uygun yazıldığı ve yargılamanında ne şekilde sonlandırıldığı anlaşılamamaktadır. Hal böyle olunca usulüne uygun hüküm ve karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde temyiz eden davalıya iadesine, 20/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi