
Esas No: 2017/2088
Karar No: 2021/60
Karar Tarihi: 06.01.2021
Danıştay 2. Daire 2017/2088 Esas 2021/60 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2017/2088
Karar No : 2021/60
DAVACI : ...
DAVALI : 1-… Bakanlığı
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri Yrd. …
2-… Bakanlığı
DAVANIN KONUSU : Manisa ili, ... İlçe Belediyesinde avukat olarak görev yapan davacı tarafından, 24/09/2017 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına, Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek amacıyla yaptığı başvurusunun kabul edilmemesine yönelik İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ... günlü, ... sayılı işlemi ile 04/07/2009 günlü, 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesi, 1. fıkrası (b) bendinin, 7. maddesi, 1. fıkrası (a) bendinin (4) numaralı alt bendi ve aynı fıkranın (b) bendi ile Ek-2 sayılı listenin "A) Belediye, Bağlı Kuruluşları ve Mahalli İdare Birlikleri" başlıklı kısmının iptali istenilmektedir.
DAVACININ İDDİALARI : Davacı; Yönetmeliğin görevde yükselmeye tabi kadroları düzenleyen 5. maddesi 1. fıkrası (b) bendinde, Hukuk Hizmetleri Grubu altında sadece Hukuk Müşavirinin düzenlendiğini, 7. maddenin 1. fıkrası (b) bendinde de, Hukuk Müşaviri kadrosuna atanabilmek için Hukuk Fakültesi mezunu olmak şartının getirildiğini, ancak sadece Büyükşehir Belediyelerinde Hukuk Müşavirliği kadrosunun bulunduğunu, Büyükşehir olmayan belediyelerde ise Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosunun mevcut olduğunu ve Hukuk Müşavirliğinin yapmış olduğu işlerin bu mahalli idarelerde Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü,
Hukuk İşleri Müdürlüğünün, Hukuk Hizmetleri Grubu başlığı altında sınıflandırılmayıp, Teknik Müdürlükler dışındaki EK-2) Diğer Müdürlüklerle aynı katagoride düzenlenmesi sonucunda, avukat olmayan kişilerin hukuk işleri müdürü kadrosuna atanmasının Devlet Memurları Kanunu'nun kariyer ve liyakat prensibine, 36. maddesindeki memurların sınıflandırılması ve bu sınıflarda görev yapan memurların haiz olması gereken özelliklere aykırılık oluşturduğunu,
Ayrıca, Hukuk İşleri Müdürlüğüne atanma şartının da Yönetmeliğin 7. maddesi 1. fıkrası (a) bendinin (4) numaralı alt bendindeki şartlara bağlandığını, "Ekli (2) sayılı listede sayılan müdürlükler için son müracaat tarihi itibariyle iki yılı uzman, sivil savunma uzmanı, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru, eğitmen veya muhasebeci kadrosunda çalışmış olmak," hükmünde avukat kadrosu yer almadığından, belediyenin taraf olduğu davalarda, yargı makamları nezdinde hizmet veren avukatların Hukuk İşleri Müdürü olamadığı, ancak lise mezunu olup sonradan Açıköğretim Fakültesini bitirerek şef kadrosuna geçen kişilerin, mevcut düzenleme ile Hukuk İşleri Müdürü olarak avukat kadrosunda çalışan kişilerin amiri konumuna getirildiği, 659 sayılı KHK gereği vekalet ücreti aldıklarını, bu düzenlemenin Avukatların ilerlemelerinin önünü kestiğini, hakkaniyet, eşitlik, liyakat ilkelerine aykırılık teşkil ettiğini,
Dava konusu Yönetmeliğin 23. maddesiyle yürürlükten kaldırılan 02/02/2000 günlü, 23952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin, "Öğrenim düzeyi" başlıklı 14. maddesinin (d) fıkrasında, Hukuk İşleri Müdürlüğü için hukuk fakültesini bitirmiş ve avukatlık stajını yapmış olmak şartının bulunduğunu, ancak bu düzenlemenin yeni Yönetmelik ile korunmadığını ileri sürmüştür.
DAVALININ SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemlerin dayanağı mevzuat hükümlerine uygun olarak tesis edildiği belirtilerek, yasal dayanağı bulunmayan davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Dava konusu Yönetmeliğin, 22/07/2020 günlü, 31193 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış olması nedeniyle, konusu kalmayan düzenleyici işlemler yönünden karar verilmesine yer olmadığına; Manisa ili, ... İlçe Belediyesinde avukat olarak görev yapan davacının, 24/09/2017 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek amacıyla yaptığı başvurusunun kabul edilmemesine ilişkin bireysel işlemin ise iptaline karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.
DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava, Manisa ili, ... İlçe Belediyesinde avukat olarak görev yapan davacı tarafından, 24/09/2017 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek amacıyla yaptığı başvurusunun kabul edilmemesine yönelik İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün ... günlü, ... sayılı işlemi ile 04/07/2009 günlü, 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesi. 1. fıkrası, (b) bendinin, 7. maddesi, 1. fıkrası (a) bendi, (4) numaralı alt bendi ile aynı fıkranın (b) bendinin, Yönetmeliğinin (2) numaralı ekindeki "Diğer Müdürlükler" başlıklı kısmında yer alan "A) Belediye, Bağlı Kuruluşları ve Mahalli İdare Birlikleri" başlıklı listenin iptali istemiyle açılmıştır.
T.C. Anayasasının 123. maddesinde; idarenin kuruluş ve görevleriyle bir bütün olduğu ve kanunla düzenleneceği, ilkesi getirilmiş; 124. maddesiyle ise Başbakanlık, Bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerine kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda yönetmelik çıkarma yetkisi verilmiştir. İdareler bu yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarabilecekleri gibi kamu hizmetinin daha etkin ve verimli yürütülmesi amacıyla yönetmeliklerde değişiklikler de yapabilirler. Yönetmeliklerin Anayasa, yasa, tüzük ve hukukun genel ilkelerine aykırı hükümler içermemesi ve öngörülen biçim ve yetki koşullarına uyularak çıkarılması dışında, söz konusu düzenleme yetkisinin kullanılmasına kamu hukuku yönünden herhangi bir engel bulunmadığı açıktır. 18/04/1999 günlü, 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 1. maddesinde, bu Yönetmeliğin amacının, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 399 sayılı KHK kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemek olduğu hükmü yer almakta;
2. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında istihdam edilen personelin, müdür ve daha alt görevlere yapılacak görevde yükselme mahiyetindeki asaleten atanmaları ile en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin unvan değişikliği mahiyetindeki asaleten atanmaları hakkında bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanacağı kurala bağlanmıştır. Aynı Yönetmeliğin Görevde yükselme yönetmelikleri başlıklı 15. maddesinin 1. fıkrasında ise, (Değişik birinci fıkra: 6/5/2013-2013/4957 K.) İl özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlardaki personel için İçişleri Bakanlığı; yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarındaki personel için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olmak üzere kurumların, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak şartları ve yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe aykırı olmamak üzere çıkaracakları yönetmelikle düzenleyecekleri hükmü getirilmiş bulunmaktadır.
Görüldüğü üzere, Genel Yönetmeliğin 15/1. maddesi ile kurumlara, kendi görevde yükselme yönetmeliklerini çıkarma konusunda yetki verilmiş olup, yine aynı Yönetmelikte düzenleme yapılacak hususların çerçevesi çizilmiş ve görevde yükselmenin genel esasları belirlenmiştir. Yukarıda hükümlerine kısmen yer verilen Genel Yönetmeliğe dayanılarak çıkarılan ve 04/07/2009 günlü, 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin "Amaç" başlıklı 1. maddesinde, bu Yönetmeliğin amacının, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, mahalli idarelerde görev yapan Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtilmiş; ''Kapsam'' başlıklı 2. maddesinde, bu Yönetmeliğin il özel idareleri, belediyeler ve bu idarelerin bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak görev yapan devlet memurlarından, 5 inci maddede sayılan kadrolara görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsadığı hükmü getirilmiş; görevde yükselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak özel şartları düzenleyen 7. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin 4 numaralı alt bendinde, Ekli (2) sayılı listede sayılan müdürlükler için son müracaat tarihi itibariyle iki yılı uzman, sivil savunma uzmanı, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru, eğitmen veya muhasebeci kadrosunda çalışmış olmak, hükmüne yer verilmiştir.
Kamu hizmetini yürüten personelin niteliği, kamu hizmetinin kalitesi açısından tartışmaya yer bırakmayacak kadar önemli olduğundan, idarenin memurların üst görevlere yükselmesini belirli şartlara bağlama konusunda takdir yetkisine sahip bulunduğu kuşkusuzdur.
Ancak bu yetkinin hukukun genel ilkelerine, üst hukuk normlarına, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olarak kullanılması halinde iptali söz konusu olacaktır.
657 sayılı Yasa'da Devlet Memurluğunda yükselmenin kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde yapılması esası benimsenmiş, anılan Yasa'ya dayanılarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen Genel Yönetmelikte de görevde yükselmenin esaslarının aynı ilkelere dayandırılmış olması karşısında; üst görevlere yükselme konusunda belirli eğitim düzeyine ve niteliklere sahip olma yanında, atanılacak görevin gerektirdiği mesleki yeterlilik, tecrübe, bilgi birikimi gibi özellikler yönünden, maddede avukat kadrosuna yer verilmemesine ilişkin eksik düzenleme hakkaniyet, eşitlik, kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı olduğu gibi, hizmet gerekleri yönünden de hukuka uygun bulunmamaktadır.
Bu itibarla davacının 24/09/2017 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek amacıyla yaptığı başvurusunun kabul edilmemesine yönelik İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün ... günlü, ... sayılı bireysel işlemi ile dava konusu Yönetmeliği 7. maddesi, 1. fıkrası (a) bendi, (4) numaralı alt bendinde Ekli (2) sayılı listede sayılan müdürlükler için avukat kadrosuna yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemede hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Dava konusu edilen Yönetmeliğin iptali istenilen diğer düzenlemelerinde hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, 24/09/2017 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek amacıyla yaptığı başvurusunun kabul edilmemesine yönelik İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün ... günlü, ... sayılı bireysel işlemi ile 04/07/2009 günlü, 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7. maddesi, 1. fıkrası (a) bendi, (4) numaralı alt bendinde avukat kadrosuna yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin iptaline ; dava konusu edilen Yönetmeliğin 5. maddesi 1. fıkrası, (b) bendinin, 7. maddesi, 1. fıkrası (b) bendinin, Yönetmeliğinin (2) numaralı ekindeki "Diğer Müdürlükler" başlıklı kısmında yer alan "A) Belediye, Bağlı Kuruluşları ve Mahalli İdare Birlikleri" başlıklı listenin iptali istemine yönelik davanın reddi yolunda karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesi'nce; 10/07/2018 günlü, 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da hasım konumuna alınmasına karar verilerek Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği düşünüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY:
Manisa ili, ... İlçe Belediyesinde avukat olarak görev yapan davacı tarafından, 24/09/2017 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına, Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek amacıyla yaptığı başvurusunun kabul edilmemesine yönelik İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ... günlü, ... sayılı işlemi ile 04/07/2009 günlü, 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesi 1. fıkrası (b) bendinin, 7. maddesi, 1. fıkrası (a) bendinin (4) numaralı alt bendi ve aynı fıkranın (b) bendi ile Ek-2 sayılı listenin "A) Belediye, Bağlı Kuruluşları ve Mahalli İdare Birlikleri" başlıklı kısmının iptali istenilmektedir.
İLGİLİ MEVZUAT :
T.C. Anayasasının 123. maddesinde; idarenin kuruluş ve görevleriyle bir bütün olduğu ve kanunla düzenleneceği, ilkesi getirilmiş; 124. maddesiyle ise Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkartabileceği hüküm altına alınmıştır. İdareler bu yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarabilecekleri gibi kamu hizmetinin daha etkin ve verimli yürütülmesi amacıyla yönetmeliklerde değişiklikler de yapabilirler. Yönetmeliklerin Anayasa, yasa ve hukukun genel ilkelerine aykırı hükümler içermemesi ve öngörülen biçim ve yetki koşullarına uyularak çıkarılması dışında, söz konusu düzenleme yetkisinin kullanılmasına kamu hukuku yönünden herhangi bir engel bulunmadığı açıktır.
18/04/1999 günlü, 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 1. maddesinde, bu Yönetmeliğin amacının, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 08/06/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadî teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemek olduğu hükmü yer almakta;
2. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında istihdam edilen personelin, müdür ve daha alt görevlere yapılacak görevde yükselme mahiyetindeki asaleten atanmaları ile en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin unvan değişikliği mahiyetindeki asaleten atanmaları hakkında bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanacağı kurala bağlanmıştır. Aynı Yönetmeliğin Görevde yükselme yönetmelikleri başlıklı 15. maddesinin 1. fıkrasında ise, (Değişik birinci fıkra: 6/5/2013-2013/4957 K.) İl özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlardaki personel için İçişleri Bakanlığı; yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarındaki personel için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olmak üzere kurumların, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak şartları ve yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe aykırı olmamak üzere çıkaracakları yönetmelikle düzenleyecekleri hükmü getirilmiş bulunmaktadır.
Görüldüğü üzere, Genel Yönetmeliğin 15/1. maddesi ile kurumlara, kendi görevde yükselme yönetmeliklerini çıkarma konusunda yetki verilmiş olup, yine aynı Yönetmelikte düzenleme yapılacak hususların çerçevesi çizilmiş ve görevde yükselmenin genel esasları belirlenmiştir.
Yukarıda hükümlerine kısmen yer verilen Genel Yönetmeliğe dayanılarak çıkarılan ve 04/07/2009 günlü, 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin "Amaç" başlıklı 1. maddesinde, bu Yönetmeliğin amacının, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, mahalli idarelerde görev yapan Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu; ''Kapsam'' başlıklı 2. maddesinde, Yönetmeliğin il özel idareleri, belediyeler ve bu idarelerin bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak görev yapan devlet memurlarından, 5 inci maddede sayılan kadrolara görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsadığı öngörülmüş; dava konusu 5. maddesinin 1. fıkrasında, görevde yükselmeye tabi kadrolar arasında hukuk müşaviri belirtilmiş; görevde yükselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak özel şartları düzenleyen 7. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin 4 numaralı alt bendinde, Ekli (2) sayılı listede sayılan müdürlükler için son müracaat tarihi itibariyle iki yılı uzman, sivil savunma uzmanı, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru, eğitmen veya muhasebeci kadrosunda çalışmış olmak, aynı fıkranın (b) bendinde, hukuk müşaviri kadrosuna atanabilmek için hukuk fakültesi mezunu olmak hükümleri ile Ek-2 sayılı listede "A) Belediye, Bağlı Kuruluşları ve Mahalli İdare Birlikleri" başlıklı kısma yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
I - Dava konusu Yönetmeliğin 5. maddesi, 1. fıkrası (b) bendinin, 7. maddesi, 1. fıkrası (a) bendinin (4) numaralı alt bendi ve aynı fıkranın (b) bendi ile Ek-2 sayılı listenin "A) Belediye, Bağlı Kuruluşları ve Mahalli İdare Birlikleri" başlıklı kısmının iptali istemi yönünden;
Dava konusu olan ve 04/07/2009 günlü, 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik, 22/07/2020 günlü, 31193 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış olup, karar tarihi itibarıyla mevcut olmayan düzenlemelerin iptali istemiyle açılan davanın bu kısmına ilişkin olarak davanın konusuz kaldığı anlaşılmaktadır.
Bu itibarla; dava açıldıktan sonra uyuşmazlık konusu Yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması nedeniyle davanın bu kısmına ilişkin olarak dava konusuz kaldığından, Yönetmeliğin iptali istenilen hükümleri yönünden davanın esası hakkında karar verilmesine hukuken olanak bulunmamaktadır.
Ancak, dava konusu bireysel işlemin, tesis edildiği tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre irdelenmesi gerektiği ve düzenleyici işlemin kaldırılmış olmasının, bireysel işlemi ortadan kaldırmaması sebebiyle, anılan işlemin dayanağı olan düzenleyici işlemin sonradan yürürlükten kaldırılmasının, söz konusu bireysel işlemle ilgili olarak açılan davanın sonuçlanmasına engel oluşturmayacağı da açıktır.
II - Manisa ili, ... İlçe Belediyesinde avukat olarak görev yapan davacının, 24/09/2017 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek amacıyla yaptığı başvurusunun kabul edilmemesine yönelik İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ... günlü, ... sayılı işleminin iptali istemi yönünden;
Kamu hizmetini yürüten personelin niteliği, kamu hizmetinin kalitesi açısından tartışmaya yer bırakmayacak kadar önemli olduğundan, idarenin memurların üst görevlere yükselmesini belirli şartlara bağlama konusunda takdir yetkisine sahip bulunduğu kuşkusuzdur.
Ancak bu yetkinin hukukun genel ilkelerine, üst hukuk normlarına, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olarak kullanılması halinde iptali söz konusu olacaktır.
657 sayılı Yasa'da Devlet Memurluğunda yükselmenin kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde yapılması esası benimsenmiş, anılan Yasa'ya dayanılarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen Genel Yönetmelikte de görevde yükselmenin esaslarının aynı ilkelere dayandırılmış olması karşısında; üst görevlere yükselme konusunda belirli eğitim düzeyine ve niteliklere sahip olma yanında, atanılacak görevin gerektirdiği mesleki yeterlilik, tecrübe, bilgi birikimi gibi özellikler yönünden, dava konusu işlem tarihindeki Yönetmeliğin 7. maddesi, 1. fıkrası (a) bendinin (4) numaralı alt bendinde, Ekli (2) sayılı listede sayılan müdürlükler için avukat kadrosuna yer verilmemesine ilişkin eksik düzenleme hakkaniyet, eşitlik, kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı olduğu gibi, hizmet gerekleri yönünden de hukuka uygun bulunmamaktadır.
Bu itibarla; hukuka aykırı bulunan düzenlemeye dayalı olarak tesis edilen, davacının 24/09/2017 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek amacıyla yaptığı başvurusunun kabul edilmemesine yönelik dava konusu bireysel işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. 04/07/2009 günlü, 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesi, 1. fıkrası (b) bendinin, 7. maddesi, 1. fıkrası (a) bendinin (4) numaralı alt bendi ve aynı fıkranın (b) bendi ile Ek-2 sayılı listenin "A) Belediye, Bağlı Kuruluşları ve Mahalli İdare Birlikleri" başlıklı kısmı yönünden KONUSU KALMAYAN DAVA HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA;
2. Davacının, 24/09/2017 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek amacıyla yaptığı başvurusunun kabul edilmemesine yönelik İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ... günlü, ... sayılı işleminin İPTALİNE;
3. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam …-TL yargılama giderinin davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine;
4. Davalı idare tarafından yapılan … TL posta giderinden artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra davalıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyiz yolu açık olmak üzere, 06/01/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.