
Esas No: 2017/966
Karar No: 2021/35
Karar Tarihi: 06.01.2021
Danıştay 2. Daire 2017/966 Esas 2021/35 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2017/966
Karar No : 2021/35
DAVACI : … Sendikası
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
DAVANIN KONUSU : 23/03/2017 günlü, 30016 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin, “Görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavları” başlıklı 14. maddesinin, “Başarı sıralaması” başlıklı 15. maddesinde yer alan “sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması” ibaresinin, “Görev grupları arasındaki geçişler ve sınavsız atama” başlıklı 20. maddesinde yer alan “… veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında” ibaresinin, “Naklen ve açıktan atamalar” başlıklı 21. maddesinin iptali istenilmektedir.
DAVACININ İDDİALARI :
Davacı Sendika tarafından ;
Karayolları Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin; “Görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavları” başlıklı 14. maddesinin ve “Başarı sıralaması” başlıklı 15. maddesinde yer alan “Sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması” ibaresinin, kamuda geçerli olan kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı olduğu, 20. madddesinde yer alan “..veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında” ibaresi ile 21. maddesinin; görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının ruhuna aykırı olarak, kurumda belli bir süre çalışmış olma şartını bertaraf ettiği, kurum dışından atama imkanı getirerek sübjektif değerlendirmelere yol açtığı ve bu durumun çalışma barışını bozacağı, aynı zamanda Anayasanın 10. maddesine ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 6. maddesine de aykırı olduğu iddia edilerek düzenlemelerin iptali gerektiği
ileri sürülmektedir.
DAVALININ SAVUNMASI :
Davalı idare tarafından ;
Usul yönünden : Davacının dava açmakta güncel ve meşru menfaatinin bulunmadığı, subjektif ehliyet şartını taşımadığı, bu yönüyle davanın reddi gerektiği;
Esas yönünden: Karayolları Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak suretiyle tanzim edilerek yürürlüğe girdiği ve hukuka uygun olduğu, davacının iptalini istediği 14 ve 15. madde düzenlemelerinin; Anayasa ve genel yönetmeliğe aykırı hükümler taşımadığı, Genel Yönetmeliğin 8. maddesinde de; “Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir.“ hükmü öngörülerek, sözlü sınav uygulamasının yer aldığı, dava konusu yönetmeliğin 20. maddesinde; görevde yükselme niteliğindeki geçişler ile alt gruptan üst gruba geçişlerin görevde yükselme sınavına tabi olduğu, genel müdürlükte veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan atama yapılabileceği, 21. maddesi ile de diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlardan aynı unvana veya alt unvana naklen atama yapılabileceğinin düzenlendiği, bu durumda, aynı veya daha alt görev ve unvanlara atama yapılmasının görevde yükselme niteliği taşımadığı, davacının bu iddiasının yerinde olmadığı, dava konusu yönetmeliğin ilgili maddelerinin hukuka uygun olduğu savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 23/03/2017 günlü, 30016 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin, “Görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavları” başlıklı 14. maddesinin, “Başarı sıralaması” başlıklı 15. maddesinde yer alan “sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması” ibaresinin, “Görev grupları arasında geçişler ve sınavsız atama” başlıklı 20. maddesinde yer alan “… veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında” ibaresinin, “Naklen ve açıktan atama” başlıklı 21. maddesinin iptali istemi yönünden davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Davacı Sendika, 23/03/2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin "Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sözlü Sınavları" başlıklı 14. maddesinin, "Başarı Sıralaması" başlıklı 15. maddesinde yer alan "sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması" ibaresinin, görev grupları arasında geçişler ve sınavsız atama başlıklı 20. maddesinde yer alan "... veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarda" ibaresinin, "Naklen ve Açıktan Atamalar" başlıklı 21. maddesinin iptalini istemektedir.
28.12.2004 günlü, 25684 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmeliğin 1. maddesi ile, 15.3.1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin adı "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" şeklinde değiştirilmiş olup; adı geçen Yönetmeliğin "Kapsam" başlıklı 2. maddesinde, bu Yönetmeliğin; özel kanunlardaki düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla; 18/7/1984 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kadrolarda; il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında, özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlar da dahil olmak üzere kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarına ait memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen personelin, müdür ve daha alt görevlere yapılacak görevde yükselme mahiyetindeki asaleten atamaları ile en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin unvan değişikliği mahiyetindeki asaleten atamaları hakkında uygulanacağı hükme bağlanmış; yine aynı maddede, Yönetmeliğin kapsamı dışında kalan atamalar sayılmıştır.
Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlamasını esas alarak, devlet memurları ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla çıkarılan ve yukarıda sözü edilen Genel Yönetmelik'te; bu Yönetmelik kapsamında belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına ilişkin genel esaslar belirlenmiş olup; "Görevde yükselme yönetmelikleri" başlıklı 15. maddesinde "Kurumlar, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak öğrenim düzeyi ile hizmet süresi, alt görevlerde bulunma süresi, sicil ve disipline ilişkin şartlar ile bunlar için verilecek görevde yükselme eğitiminin ilanı, şekli, süresi, konuları, ağırlıkları ve kapsama dahil edilecek diğer unvanlar ve bunlara ilişkin seçme kriterlerini, yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile bu konulara ilişkin diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşünü alarak çıkaracakları yönetmelikle düzenler. Bu Yönetmeliğin uygulanması sırasında doğacak tereddütleri gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir." hükmü yer almıştır.
Görüldüğü üzere, yukarıda adı geçen Yönetmeliğin 15. maddesi ile, kurumlara, kendi görevde yükselme yönetmeliklerini çıkarma konusunda yetki verilmiş ve düzenleme yapılacak hususların çerçevesi de belirlenmiştir.
Dava konusu Karayolları Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin de bu yetki çerçevesinde çıkarıldığı anlaşılmaktadır.
23/03/2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğin 14. maddesinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sözlü Sınavlarının, 15. maddesinde başarı sıralamasının, 20. maddesinde; görev grupları arasındaki geçişlerin ve sınavsız atamanın, 21. maddesinde de; naklen ve açıktan atamanın düzenlendiği anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer verilen hükümlerin değerlendirilmesinden; memurların üst göreve atanmasının ve unvan değişikliğinin belirli şartlara bağlanılması konusunda takdir yetkisine sahip bulunduğu açık olan idare tarafından, bu yetkinin hukukun genel ilkelerine, üst hukuk normlarına, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanıldığı ve personel kalitesinin arttırılmasının hedeflendiği sonucuna ulaşılmakla; üst hukuk normlarına uygun bir şekilde hazırlanıp yürürlüğe konulan "görevde yükselme ve unvan değişikliği" ile ilgili dava konusu ibarelerde, hukuka ve Genel Yönetmelik hükümlerine aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenle davanın reddine karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; davalı idarenin, usule ilişkin itirazı yerinde görülmeyerek, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :
Davacı Sendika tarafından; Karayolları Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin; “Görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavları” başlıklı 14. maddesinin ve “Başarı sıralaması” başlıklı 15. maddesinde yer alan “Sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması” ibaresinin, "Görev grupları arasında geçişler ve sınavsız atama" başlıklı 20. madddesinde yer alan “...veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında” ibaresi ile "Naklen ve açıktan atamalar" başlıklı 21. maddesinin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
İNCELEME VE GEREKÇE :
İlgili Mevzuat :
Anayasa'nın 124. maddesinde, Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerine kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere yönetmelik çıkarma yetkisi verilmiştir. İdareler bu yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarabilecekleri gibi, kamu hizmetinin daha etkin ve verimli yürütülmesi amacıyla yönetmeliklerde değişiklikler de yapabilirler. Yönetmelikler'in, "Anayasa, Yasa ve hukukun genel ilkelerine aykırı hükümler içermemesi" ve "öngörülen şekil şartına uyularak çıkarılması" dışında, söz konusu düzenleme yetkisinin kullanılmasına kamu hukuku yönünden herhangi bir engel bulunmadığı açıktır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Temel ilkeler" başlıklı 3. maddesinde; devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflandırma, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlayan kariyer ve liyakat ilkelerine yer verilmiştir.
657 sayılı Kanun'a dayanılarak çıkarılan ve 15/03/1999 günlü, 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin "Sınav şartı" başlıklı 8. maddesinde, "Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir" kuralına; "Sözlü sınav" başlıklı 12/A maddesinde, "Yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır.
İlgili personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından;
a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu,
d) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
e) Genel kültürü ve genel yeteneği,
f) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,
esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır." kuralına; "Başarı sıralaması" başlıklı 12/B maddesinde, Görevde yükselme suretiyle ilan edilen boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması esas alınmak suretiyle tespit edilir ve kurumların resmi internet sitesinde ilan edilir. ..... kuralına yer verilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 15. maddesi ile kurumlara kendi görevde yükselme yönetmeliklerini çıkarma konusunda yetki verilmiş ve düzenleme yapılacak konuların çerçevesi de belirlenmiştir.
23/03/2017 günlü, 30016 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin 3. maddesinde; bu yönetmeliğin, 657 sayılı Kanun ile 15/03/1999 günlü, 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine dayanılarak çıkarıldığı hükmüne yer verilmiştir.
Dava konusu anılan Yönetmeliğin iptali istenen “Görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavları” başlıklı 14. maddesinde; "(1) Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolara atanacaklardan yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır.
(2) İlgili personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından;
a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
d) Genel kültürü ve genel yeteneği,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır." hükmüne,
“Başarı sıralaması” başlıklı 15. maddesinde; "(1) Başarı puanı yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir ve Genel Müdürlüğün intranet sitesinde ilan edilir. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları duyurusunda ilan edilen boş
kadrolara bu başarı puanı esas alınarak atama yapılır.'' hükmüne,
''Görev grupları arasındaki geçişler ve sınavsız atama'' başlıklı 20. maddesinde; "(1) Görev grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır:
a) Aynı hizmet grubunun alt görev grubunun kendi içinde kalmak kaydıyla, sınav yapılmaksızın ilgili personelin isteği ve atama yapılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak şartıyla diğer görevlere atanmak mümkündür.
b) Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme sınavına tabidir. Ancak Genel Müdürlükte veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.
c) Unvan değişikliğine tabi kadrolara geçişler ile bu kadrolar arasındaki geçişler, ilgili kadro için düzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna göre yapılır." hükmüne,
''Naklen ve açıktan atamalar'' başlıklı 21. maddesinde; (1) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlardan, bu Yönetmelikte belirtilen aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara genel hükümlere göre naklen atama yapılabilir. Ancak bu şekilde atanacaklarda bu Yönetmelikte o kadro veya unvan için öngörülen Genel Müdürlükte belli bir süre çalışmış olmak şeklindeki şartın dışında kalan tüm şartlar aranır.
(2) Diğer personel kanunlarına tabi olanların 657 sayılı Kanuna tabi görevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın olmaması halinde öğrenim durumu ve ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü dikkate alınır." hükmüne yer verilmiştir.
Dava Konusu Yönetmeliğin İncelenmesi :
1- “Görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavları” başlıklı 14. maddesinin iptali istemine ilişkin olarak; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte; liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak bu yönetmelik kapsamında belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına ilişkin genel esaslar belirlenmiş olup; "Görevde Yükselme Yönetmelikleri" başlıklı 15. maddesinde; "...kurumlar, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak şartları ve yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe aykırı olmamak üzere çıkaracakları Yönetmelikle düzenlerler. Bu Yönetmeliğin uygulanması sırasında doğacak tereddütleri gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir." hükmü yer almıştır.
Dava açma tarihinde yürürlükte olan 31/08/2013 günlü, 28751 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik Genel Yönetmeliğin 12/A maddesinde, sözlü sınava ilişkin düzenlemeler yer almış ve sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanların başarılı sayılacağı belirtilmiştir.
657 sayılı Kanun ile söz konusu Genel Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanan dava konusu Yönetmeliğin 14. maddesinde de, sözlü sınava ilişkin hükümler genel yönetmeliğe uygun hale getirilmiştir.
2- “Başarı Sıralaması” başlıklı 15. maddesinde yer alan “Sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması” ibaresinin iptali istemine ilişkin olarak; dava konusu düzenleme ile bilgi ve liyakatı ölçerek en başarılı adayı belirlemek amacıyla yazılı sınavın tamamlayıcısı olarak sözlü sınava yer verilmesinde ve hizmetin bilgi ve deneyim yönünden yetişmiş personel istihdam edilerek gördürülmesi ve personelin ehliyet ve başarısının tesbiti amacıyla sözlü sınavda başarılı olmak için öngörülen koşulda, eşitlik ve objektiflik ilkelerine, 657 sayılı Yasanın temel ilkeleri olan kariyer ve liyakat ilkeleri ile Genel Yönetmeliğe aykırılık görülmemiştir.
3- “Görev grupları arasındaki geçişler ve sınavsız atama” başlıklı 20. maddesinde yer alan “… veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında” ibaresi ile "Naklen ve açıktan atamalar" başlıklı 21. maddesinin tamamının iptali istemi yönünden; "görevde yükselme niteliğindeki" atamaların dışında, görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan, kişinin sahip olduğu görev unvanına uygun, başka bir ifadeyle eşdeğer nitelikteki veya daha alt unvanlara atanmasına, kurum içerisinde farklı görev yerlerinde çalışmasına olanak tanıyan bir düzenleme olduğu; Genel Yönetmelik Ek 1. maddesinde, "Kurumlar aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara naklen atama yapabilir. Diğer personel kanunlarına tabi olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın olmaması halinde öğrenim durumu ve ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü dikkate alınır. ..." hükmü ile, kurumlara aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara naklen atama yapabilme yetkisi tanınmış olup, bu yetki uyarınca yapılacak atamaların şartlarını düzenleyen dava konusu Yönetmelik hükümlerinde üst hukuk normlarına aykırılık görülmemiştir.
Yapılan açıklamalar, değerlendirmeler ve mevzuat birlikte değerlendirildiğinde, dava konusu edilen düzenlemelerin tümü yönünden; idarenin, mevzuat yapma konusunda sahip olduğu takdir yetkisini, kamu yararı ve hizmet gereklerini gözeterek üst hukuk normlarına aykırı olmayacak şekilde kullandığı sonucuna varıldığından, dava konusu düzenlemelerde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVANIN REDDİNE,
2. Aşağıda dökümü yapılan …-TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen …-TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine,
4. Artan posta ücretinin davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyiz yolu açık olmak üzere, 06/01/2021 tarihinde oybirliğiyle, karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.