Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/12547
Karar No: 2015/21277
Karar Tarihi: 10.06.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/12547 Esas 2015/21277 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2015/12547 E.  ,  2015/21277 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalılara ait işyerinde 13.08.2013-29.04.2014 tarihleri arasında hizmet verdiğini,en son aylık ücretinin 2686 TL olduğunu,davacının iş aktinin davalı tarafından bulunduğu pozisyonda kadro indirimine gidileceği,personelin tercihen üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma ve pedagojik formasyona sahip olma kriteri aranması hükmüne göre tercih sebebi olarak pedagojik formasyona sahip ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan personele öncelik verilerek eğitmenlerle ilgili idare ve yüklenici firma tarafından yapılan değerlendirmede velilerin ve eğitim alan öğrencilerin görüşü alınarak hizmet alım işinin sekteye uğratılmadan optimal personel seviyesi ile gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü,verimliliğin arttırılması kaynakların etkin kullanılması amacı ile .....nde branş ve rehber öğretmenlere ilişkin olarak teknik şartnamede belirlenen kriterlere uygun ve daha az sayıda personelle aynı sayıda öğrenciye eğitim verilmesi öngörülmesi sebebi ile istenmeyerek 29.04.2014 tarihi itibarı ile iş aktine son verildiğinin bildirildiğini,davacının iş aktinin feshi hususunda savunmasının alınmadığını ve davalının feshe dayanak somut bir olay ve durumdan sözetmediğini,yönetim yetkisinin keyfi kullanıldığını,İş Kanunu 18.maddesine göre işverenin fesih için işçinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorunda olduğunu,davalının yasada öngörülen nedenlere dayanmadığını iddia ederek, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı belediye vekili cevap dilekçesinde davacının, 2014 yılı için K.İ.K.ya göre yapılan ihale kapsımında ihaleyi alan ......firmasının çalışanı olarak davalı belediye ile yapılan hizmet sözleşmesi kapsamında Bilgievinde çalışmaya başladığını, ihale şartnamesinde hizmetin bütünü ile diğer davalıya verildiğini, bu sebeple davanın davalı belediye bakımından reddi gerektiğini, davalı belediyenin husumeti olmadığını, davacı ile davalı belediye arasında imzalanan sözleşme olmadığını, 4857 sayılı Yasanın 2/6.maddesine göre bir işin bütünü ile devri durumunda işi devredenin işverenlik sıfatı kalktığını, davanın husumet sebebi ile reddi gerektiğini ve iş aktinin diğer davalı tarafından davacının ilgili bölümlerden mezun olması ve pedagojik formasyona sahip olması gerekmesi sebebi ile feshedildiğini savunmuş ve davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı .....ve Turizm Ltd. Şti & ...... Adi Ortaklığı vekili, davacının çalıştığı birim olan ..... işletmesine bağlı hizmet alım departmanında kadro eksikliğine gidilme zorunluluğu doğduğunu, bu zorunluluğun ise davacıya gönderilen ........ Noterliğinin .... yevmiye numaralı ve 25.04.2014 tarihli ihtarnamede (ek-1) şu şekilde izah edildiğini, davalı şirket yetkilisi tarafından ihtar edilen husustan da anlaşılacağı üzere bu istenmeyen işten çıkarma kararı hizmet alım sözleşmesine bağlı teknik şartnamenin 6.1.4 maddesi gereğince ve haklı bir nedenle alındığını, yapılan fesih bildirimi geçerli bir nedene dayanmakta olduğunu, Yargıtay İşletmenin, işyerinin veya işin gerekleri sebepleriyle yapılan fesihlerde işçi çıkarmayı son çare olarak aramakta, bununla beraber işverenin yönetim hakkını da gözetmekte olduğunu, davalı şirkette son çare olarak işçiyi işten çıkarmış olup, İş hizmet alım sözleşmesine bağlı teknik şartname maddesi uyarınca yönetim çalışma koşullarını düzenlendiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalılar arasındaki ilişkinin asıl işveren – alt işveren ilişkisi olduğu ve feshin geçerli olduğu ispatlanamadığı gerekçesiyle davacının işe iadesine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Hukuk Genel Kurulunun 8.10.2003 tarih, 2003/12-574-564 sayılı kararında vurgulandığı üzere ortak girişim iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin belli bir amaca ulaşmak için katkılarını birleştirdikleri bir ortaklık türü olup, bu ortaklığın tek başına tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Ortak girişimin tüzel kişiliği olmadığından ve dava dilekçesinde her iki şirketin gösterilmesi ve dava dilekçesinin ortak girişimi oluşturan her iki şirkete ayrı ayrı tebliğ edilmesi, taraf teşkilinin sağlanması, kararın da ortak girişimi oluşturan şirketler hakkında kurulması gerekir. Kararın tek başına ortak girişim hakkında verilmesi olanağı yoktur.
    Dosya içeriğine göre davacı işçi dava dilekçesinde davalı olarak ortak girişimi oluşturan ..... ve Turizm Ltd. Şti & ...... Adi Ortaklığı şirketlerini göstermiştir.
    Dava dilekçesi ortak girişimi oluşturan şirketlere ayrı ayrı tebliğ edilmeli, taraf teşkili sağlanmalı, vekillerle ilgili vekaletname veya tevkil belgeleri tamamlatmalı ve hükümde ortak girişimi oluşturan şirketler ayrı ayrı gösterilmelidir. Taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde tüzel kişiliği olmayan ortak girişim hakkında hüküm kurulması hatalıdır.
    F)Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 10/06/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi