Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/16678
Karar No: 2015/21278
Karar Tarihi: 10.06.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/16678 Esas 2015/21278 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2015/16678 E.  ,  2015/21278 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalılara ait işyerinde 13.08.2013-29.04.2014 tarihleri arasında hizmet verdiğini, en son aylık ücretinin 2686,00 TL olduğunu, davacının iş aktinin davalı tarafından bulunduğu pozisyonda kadro indirimine gidileceği, personelin tercihen üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma ve pedagojik formasyona sahip olma kriteri aranması hükmüne göre tercih sebebi olarak pedagojik formasyona sahip ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan personele öncelik verilerek eğitmenlerle ilgili idare ve yüklenici firma tarafından yapılan değerlendirmede velilerin ve eğitim alan öğrencilerin görüşü alınarak hizmet alım işinin sekteye uğratılmadan optimal personel seviyesi ile gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü, verimliliğin arttırılması kaynakların etkin kullanılması amacı ile bilgi evlerinde branş ve rehber öğretmenlere ilişkin olarak teknik şartnamede belirlenen kriterlere uygun ve daha az sayıda personelle aynı sayıda öğrenciye eğitim verilmesi öngörülmesi sebebi ile istenmeyerek 29.04.2014 tarihi itibarı ile iş aktine son verildiğinin bildirildiğini, davacının iş aktinin feshi hususunda savunmasının alınmadığını ve davalının feshe dayanak somut bir olay ve durumdan sözetmediğini, yönetim yetkisinin keyfi kullanıldığını, İş Kanunu 18. maddesine göre işverenin fesih için işçinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorunda olduğunu, davalının yasada öngörülen nedenlere dayanmadığını iddia ederek, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı belediye vekili cevap dilekçesinde davacının, 2014 yılı için K.İ.K.ya göre yapılan ihale kapsımında ihaleyi alan .....firmasının çalışanı olarak davalı belediye ile yapılan hizmet sözleşmesi kapsamında ....... de çalışmaya başladığını, ihale şartnamesinde hizmetin bütünü ile diğer davalıya verildiğini, bu sebeple davanın davalı belediye bakımından reddi gerektiğini, davalı belediyenin husumeti olmadığını, davacı ile davalı belediye arasında imzalanan sözleşme olmadığını, 4857 sayılı Yasanın 2/6.maddesine göre bir işin bütünü ile devri durumunda işi devredenin işverenlik sıfatı kalktığını, davanın husumet sebebi ile reddi gerektiğini ve iş aktinin diğer davalı tarafından davacının ilgili bölümlerden mezun olması ve pedagojik formasyona sahip olması gerekmesi sebebi ile feshedildiğini savunmuş ve davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ...... & ...... Adi Ortaklığı vekili, davacının çalıştığı birim olan ..... işletmesine bağlı hizmet alım departmanında kadro eksikliğine gidilme zorunluluğu doğduğunu, bu zorunluluğun ise davacıya gönderilen ...... Noterliğinin ..... yevmiye numaralı ve 25.04.2014 tarihli ihtarnamede (ek-1) şu şekilde izah edildiğini, davalı şirket yetkilisi tarafından ihtar edilen husustan da anlaşılacağı üzere bu istenmeyen işten çıkarma kararı hizmet alım sözleşmesine bağlı teknik şartnamenin 6.1.4 maddesi gereğince ve haklı bir nedenle alındığını, yapılan fesih bildirimi geçerli bir nedene dayanmakta olduğunu, Yargıtay İşletmenin, işyerinin veya işin gerekleri sebepleriyle yapılan fesihlerde işçi çıkarmayı son çare olarak aramakta, bununla beraber işverenin yönetim hakkını da gözetmekte olduğunu, Davalı şirkette son çare olarak işçiyi işten çıkarmış olup, İş hizmet alım sözleşmesine bağlı teknik şartname maddesi uyarınca yönetim çalışma koşullarını düzenlendiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalılar arasındaki ilişkinin asıl işveren – alt işveren ilişkisi olduğu ve feshin geçerli olduğu ispatlanamadığı gerekçesiyle davacının işe iadesine karar verilmiştir.
    D)Temyiz:
    Karar süresi içinde davalı vekileri tarafından temyiz edilmiştir.
    E)Gerekçe:
    Mahkemece, işe iadenin mali sonuçlarından davalıların müşterek ve müteselsil sorumlu tutulması yerinde ise de, işe iade yönünden davalı şirketlerin oluşturduğu adi ortaklıktaki işine iadesine karar verilmesi gerekirken hangi davalı nezdinde işe iadesine karar verildiğinin hükümde gösterilmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda belirtilen sebeplerle;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2- Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının davalılar .... ve ..... Adi Ortaklığı"na ait işyerindeki işine İADESİNE,
    2- Davacının yasal süre içerisinde başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde davacıyı işe başlatmaması halinde; davalılar tarafından müştereken ve müteselsilen ödenmesi gereken tazminat miktarının, davacının kıdemi ve fesih nedeni göz önünde bulundurularak takdiren 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    3- Davacının işe iadesi için işverene süresi içerisinde başvurması halinde, kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre içerisinde hak kazanılacak olan en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalılar tarafından müştereken ve müteselsilen davacıya ödenmesi gerektiğinin TESPİTİNE,
    4-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    5-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 1.500,00.-TL vekâlet ücretinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınıp davacıya verilmesine,
    6-Davacı tarafından yapılan 148.00 TL yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınıp davacıya verilmesine, davalıların yaptığı yargılama giderlerinin üzerlerinde bırakılmasına,
    7. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
    Kesin olarak 10.06.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi