Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/593
Karar No: 2013/7233
Karar Tarihi: 09.05.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/593 Esas 2013/7233 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davanın konusu, çaplı taşınmazda elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteğiydi. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Dosya içeriğinden, davalıların kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir haklarının bulunmadığı anlaşılmaktadır. Davacı, davalıların haksız kullandıklarını iddia ettiği taşınmazı 2007 yılında satın almıştır. Davalılar ise taşınmazda ortak inşaat işi yaptıklarını, 1994 yılında satın aldıkları taşınmazın tapu kaydının davacı üzerine tescil edildiğini, çekişmeli binayı ortak inşa ettiklerini, daireleri gayrimenkul satış vaadi ile sattıklarını, 2003 yılında ortaklığa son verirken kalan iki daireden biri olan çekişmeli dairenin kendilerine bırakıldığını, bir müddet kullandıktan sonra taşınmazı diğer davalıya 2010 yılında kiraladıklarını savundular. Mahkeme, davalıların iddialarını değerlendirerek elatmanın önlenmesine karar verdi. Ancak, dava konusu taşınmazın tüm tedavüllerinin getirtilerek, davacının ilk defa taşınmazda ne zaman paydaş olduğunun belirlenmesi, delillerin toplanması, taraf tanıklarının dinlenmesi, davalı M.’un savunması üzerinde durulması, davalı S..'ın taşınmazı ne zamandan beri kull
1. Hukuk Dairesi         2013/593 E.  ,  2013/7233 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BAKIRKÖY 6. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 06/03/2012
    NUMARASI : 2010/751-2012/79

    Yanlar arasında görülen elatmanın önlenmesi ve ecrimisil davası sonunda, yerel mahkemece davanın kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalılar tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden, toplanan delillerden; çekişme konusu 93 parsel sayılı taşınmazda kayden davacının ve dava dışı bir çok kişinin daha paydaş olduğu, davalıların kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir haklarının bulunmadığı anlaşılmaktadır.Davacı, 08.11.2007 tarihinde satın aldığı dava konusu taşınmazdaki 9 nolu daireyi davalıların haksız kullandıklarını ileri sürerek eldeki davayı açmış, davalı M.ise, davacı ile ortak inşaat işi yaptıklarını, 1994 yılında satın aldıkları dava konusu taşınmazın tapu kaydının davacı üzerine tescil edildiğini, çekişmeli binayı ortak inşa ettiklerini, daireleri gayrimenkul satış vaadi ile sattıklarını, 2003 yılında ortaklığa son verirken kalan iki daireden biri olan çekişmeli dairenin kendisine bırakıldığını, bir müddet kullandıktan sonra taşınmazı diğer davalıya 2010 yılında kiraladığını, kat irtifakı kurulu olmadığı için kendisine tapu devrinin yapılamadığını savunmuştur. Diğer davalı ise, yargılamaya katıldığı halde bir savunma yapmamıştır.Gerçekten de, davacının tapu kaydı maliki olarak Türk Medeni Kanununun 683 ve devamı maddeleri uyarınca mülkiyet hakkına dayalı olarak eldeki davayı açtığı, taraflar arasındaki uyuşmazlığı anılan yasa maddeleri uyarınca çözüme kavuşturulması gerektiği açıktır.Öte yandan; davalı M.un dava konusu yeri uzun zamandır tasarrufu altında bulundurduğunu savunduğu, davacının bir ihtar ya da ikazda bulunmadan bu kullanıma dava tarihine kadar bir itirazı olmadığı, davalı M.’ un inançlı işleme dayalı savunmasını yazılı belge ile ispat edemediği görülmektedir. Hemen belirtilmelidir ki, davalı M.’un 1994 yılından itibaren taşınmazı tasarrufu altında bulundurması halinde taraflar arasında Borçlar Kanununun 299. maddesi (6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 379 md.) hükmü uyarınca sözlü olarak ariyet akdi yapıldığı ve dava açılmakla muvafakatin geri alındığı, yani aynı yasanın 304. maddesi gereğince akdin feshedildiği ve davalı M.’un fuzuli şagil konumuna düştüğünün kabul edilmesi gerekir.
    Somut olayda, davalı S..ın davacının paydaşı olduğu çekişme konusu taşınmazı haklı ve geçerli bir neden olmaksızın kullandığı belirlenmek suretiyle anılan davalı bakımından elatmanın önlenmesine karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur. Davalı Sadullah’ın bu yönlere ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.
    Davalıların öteki temyiz itirazlarına gelince; mahkemece, davalı S.’ın ne zamandan beri dava konusu taşınmazı kullandığı belirlenmediği gibi, davalı M.’un anılan yeri uzun süreli kullanıma dair savunması bakımından yeterli bir araştırma ve incelemenin yapıldığını söyleyebilme olanağı yoktur.
    O halde, dava konusu 93 parsel sayılı taşınmazın ilk tesisinden itibaren tüm tedavüllerinin getirtilerek, davacının ilk defa taşınmazda ne zaman paydaş olduğunun belirlenmesi, iddia ve savunma doğrultusunda delilerin toplanması, taraf tanıklarının dinlenmesi, davalı M.’un savunması üzerinde durulması, davalı S..’ın taşınmazı ne zamandan beri kullandığının şüpheye yer bırakmayacak şekilde saptanması, hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken noksan soruşturma ile yetinilerek yazılı olduğu üzere ecrimisilin hüküm altına alınması doğru değildir. Kabule göre de, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istekli davalarda dava değerinin elatılan taşınmazın değeri ile hükmedilen ecrimisil toplamı olacağı, yine davalıların kiracı ve kiralayan olarak aynı daireyi tasarruf ettikleri gözetilerek toplam dava değeri üzerinden belirlenecek harç ve vekalet ücretinden davalıların müteselsilen sorumlu tutulmaları gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı olduğu şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
    Davalıların bu yönlere ilişkin temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 3. maddesi aracılığıyla) 1086 sayılı HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 09.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi