Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/6917
Karar No: 2012/7783
Karar Tarihi: 21.09.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/6917 Esas 2012/7783 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İcra Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, borçlu tarafın icra emrinin iptalini istemesi üzerine, mahkemece yapılan incelemede ilamda hükmedilen alacak kalemleri için net açıklaması bulunmadığı ve brüt olarak hükmedildiği kabul edilerek, hatalı bilirkişi raporu esas alınarak verilen kararın bozulmasına karar verilmiştir. Mahkeme, bu durumda ilamda hükmedilen alacakların brüt kabul edilmesi gerektiğini ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94, 61, 103 ve 104. maddeleri gereğince ücretten kesilmesi gereken vergilerin ve sigorta primlerinin ilgili kamu idaresine ödenmesi zorunluluğunun borçlu işverene ait olduğunu belirtmiştir.
Kanun maddelerine ilişkin detaylı açıklama:
- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi, ücretlerden kesilmesi gereken gelir vergisi oranlarını düzenlemektedir.
- Kanunun 61. maddesi, vergi kesintilerinin vergi matrahından indirilmesine ilişkin kuraları belirlemektedir.
- 103. ve 104. maddeler ise, sigorta primlerine ilişkin hükümleri düzenlemektedir.
8. Hukuk Dairesi         2012/6917 E.  ,  2012/7783 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Takibe, borca ve faize itiraz

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sora işin gereği görüşülüp düşünüldü:
    K A R A R
    Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
    İcra takibinin dayanağı Isparta İş Mahkemesinin 21.10.2008 tarih, 2007/425 Esas, 2008/287 Karar sayılı ilamında, TİS.den kaynaklanan ücret farkı, prim, sosyal yardım, taşıt yardımı, giyim yardımı ile ikramiye alacağının en yüksek işletme kredisi faiziyle, kıdem tazminatı alacağına ise bankalarca mevduata uygulanan en yüksek mevduat faiziyle tahsiline karar verilmiştir. Borçlu kararda brüt olarak belirlenen alacaklardan kesilmesi gereken vergi ve sigorta primlerinin düşülmesinden sonra kalan net miktarı için takip yapılabileceğini, bu nedenle alacak miktarlarının dolayısı ile brüt alacak üzerinden hesaplanan faiz miktarlarının hatalı olduğunu, ayrıca hesaplanan faiz oranlarının fahiş ve faiz miktarlarında fazla olduğu belirtilip icra emrinin iptalini istemiştir. Mahkemece, tüm banka şubelerinde mevduata fiilen uygulanan en yüksek ve işletme kredisine fiilen uygulanan en yüksek faiz oranları sorularak alınan cevaplara göre yaptırılan bilirkişi incelemesinde; ilamda hükmedilen alacak miktarları üzerinde faizlerin hesaplandığı ve bu rapor nazar alınarak, icra emrinin düzeltilmesine karar verildiği görülmektedir.
    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94, 61, 103 ve 104. maddeleri gereğince; ücretten kesilmesi gereken vergiler ve sigorta primlerinin, ilgili kamu idaresine ödenmesi zorunluluğu borçlu işverene aittir. Bir başka anlatımla; ilamda açıkça net alacağa hükmedilmemiş ise hükmedilen alacak brüt kabul edilir. Alacaklı ilam konusu bedelden bu kesintilerin düşülmesinden sonra kalan net miktar için ilamlı takip yapabilir.
    Bu durumda mahkemece ilamda hükmedilen alacak kalemleri için net açıklaması bulunmadığından brüt olarak hükmedildiği kabul edilmeli, anılan yasal düzenlemeler de nazara alınarak, bilirkişiden net alacak miktarlarının ve bu miktarlar üzerinden ilamda belirlenen faiz türlerine göre işlemiş faizlerinin hesap ettirilmesi oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekir. Eksik inceleme ile hatalı bilirkişi raporu esas alınarak yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ: Borçlu vekilinin temyiz istemlerinin kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.nun 366 HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK.nun 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 21.09.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi