Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/16976
Karar No: 2016/18720
Karar Tarihi: 21.06.2016

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/16976 Esas 2016/18720 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/16976 E.  ,  2016/18720 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili özetle, müvekkilinin 30.10.2003 tarihinden itibaren davalı iş yerinde işe başlamış olduğunu, C fırınının teknik ömrünü tamamlaması ve piyasa koşullarının iş yerinin üretim ve satış süreçlerini etkilemesi karşısında işyerinin verimliliğini arttırarak varlığını sürdürebilmesi için işyerinde bazı bölümlerin kapatılması nedeniyle soğutma sonu elemanı olarak çalıştığı iş yerinde iş sözleşmesinin noter aracılığı ile yapılan ihtarname ile 06.11.2015 tarihinde sona erdirildiği, müvekkilinin kapatılan C fırınında ve plastik atölyesinde çalışmadığını, müvekkilinin sendika temsilcileri ile yöneticilerin belirlediği kıstaslara uygun olmaması sebebiyle iş sözleşmesinin feshedildiğini, bu nedenle davalı işveren tarafından gerçekleştirilen 06.11.2015 tarihli feshin geçersizliğinin tespitine, müvekkilinin işe iadesine, çalıştırılmayan süreye ilişkin olarak 4 aylık ücretinin ve diğer haklarının ödenmesine, müvekkilinin işe iadesinin kabul edilmesi halinde işverence süresi içinde işe başlatılmaması durumunda 8 aylık ücret tutarında tazminata hükmedilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalının Cevabının Özeti:
    Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacının çalıştığı .............................."nin işletme ve iş yeri gereklerinden kaynaklanan işletmesel nedenlerle işyerindeki C fırınının ve plastik atölyesinin kapatılması sonucu 42 işçinin iş sözleşmesinin sona erdirildiği, 40 işçinin teşvikten yararlandırılarak iş sözleşmelerinin mutabakatla sona erdirildiği, davacı işçi dahil 2 kişinin teşvikli çıkıştan yararlanmayı kabul etmemeleri sebebiyle işletmesel nedenlerle kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek geçerli sebeple iş sözleşmelerinin feshedilmek zorunda kalındığını, toplu işçi çıkış sürecinin yasal prosedüre tamamen uygun olduğunu, işyerinde örgütlü sendika ile çıkarılacak işçi sayısının en aza indirilmesi konusunda görüşmelerin yapıldığını, davacının soğutma işçisi olup fırının kapanmasından etkilenen kişi olduğunu, ayrıca davacının son beş yıllık dönemde 126 gün istirahatli ve 18 gün de disiplin cezası olmak üzere 144 gün devamsızlığının bulunduğunu ve davacı işçinin ateşli silah bulundurmaktan sabıkasının olduğunu, davacının sık sık devamsızlık yapıp, disiplin cezası alan, sabıkası bulunan ve iş gücünden yeterince yararlanılamayan verimsiz bir personel olduğu, toplu işçi çıkış sürecinde sendika ile mutabık kılınan kriter çerçevesinde davacı işçinin işten çıkarılmasının doğal, hukuka ve hakkaniyete uygun olduğunu, bu nedenle yasaya aykırı olan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece davalı tarafın feshin ekonomik sebeplerle gerçekleştirildiğine ilişkin iddiasını ispatlayamadığı, davacının iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedenlere dayanmadığı gerekçesiyle feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine ve davacının çalıştığı süre dikkate alınarak işe başlatmama tazminatının taktiren beş aylık ücreti tutarı olarak belirlenmesine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı ve davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Davalı şirkete ait işyerinde ekonomik sebeplerle fırın bölümünün kapatıldığı hususu dosyadaki bilgi ve belgelerle sabittir. Esasen bu konuda tartışma bulunmamaktadır. Her ne kadar davacı fırın bölümünün çalışanı değilse de kapatılan fırın bölümünün davacının çalıştığı bölümdeki iş gücünü de etkilediği dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Davalı iş verence davacının son 5 yıllık dönemde toplam 126 gün istirahatli rapor dahil olmak üzere toplamda 144 gün devamsızlık yaptığı ve aldığı disiplin cezaları da dikkate alınarak davacının iş sözleşmesi tazminatları ödenmek suretiyle feshedilmiştir. İş gücü fazlalığı ortaya çıktığına göre feshin geçerli sebebe dayandığının kabulü gerekir. Bu noktada ayrıca belirtmek gerekir ki, davalı iş verenin iş sözleşmesi feshedecek işçileri belirlerken 4857 sayılı Kanun"un 5. maddesinde öngörülen mutlak ayrım yasaklarına aykırı davrandığı da iddia ve ispat edilmiş değildir. Mevcut delil durumuna göre davanın reddine karar verilmesi gerekir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 100,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.800,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 21.06.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi