Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/3893
Karar No: 2013/7428
Karar Tarihi: 13.5.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/3893 Esas 2013/7428 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin düzeltilmesi talebiyle dava açmıştır. Ancak dosya içeriğine göre dava konusu taşınmazın mülkiyet ihtilafı bulunmaktadır ve bu nedenle çekişmesiz yargıya konu olamaz. Mahkemece verilen kararın doğru olmadığına karar verilmiştir. Kararın dayandığı kanun maddesi HUMK'nın 428. maddesi ve çekişmesiz yargı işlerinin tanımı ve kapsamını düzenleyen HMK'nın 382/1 maddesidir.
1. Hukuk Dairesi         2013/3893 E.  ,  2013/7428 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : MARDİN 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 22/11/2012
    NUMARASI : 2011/400-2012/607

    Yanlar arasında görülen tapu kaydında düzeltim davası sonunda, yerel mahkemece davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı Tapu Sicil Müdürlüğü vekilince yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Talep, tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi isteğine ilişkindir.
    Davalı Tapu Müdürlüğü, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, iddianın sabit olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Davacı, 663 parsel sayılı taşınmazın 2/3 payının kendisine ait olmasına karşın, kadastro çalışmaları sırasında 1/3 payın kendi adına, 1/3 payın H. kızı E.A.adına, 1/3 payın ise M.oğlu H.A. adına tescil edildiğini, gerçekte H.A.adında bir kişinin bulunmadığını, hata sonucu sicil kaydında kendi ismi yerine H.A.ın yazıldığını ileri sürerek, eldeki davayı açmıştır.
    Dosya içeriği ve toplanan delilerden, 16.07.1971 tarihinde yapılan kadastro tespiti sonucunda davaya konu 663 parsel sayılı taşınmazın 1/3 payının davacı (R,oğlu, M. A.A. adına, 1/3 payının H..kızı E. A.ş adına , 1/3 payının ise M..oğlu H.A. adına tespit gördüğü, tapulama tutanağında edinme sebebinin taşınmazın z.olan S.A. tarafından adı geçen şahıslara eşit paylarla satılması şeklinde açıklandığı, davacı ve dava dışı E.A.a ait payların daha sonra devredildiği, 1/3 payın ise halen M.oğlu,H.. A. adına kayıtlı olduğu, hatta davacının bu payı satmak üzere Suriye devletinde düzenlenen ve Türkçe"ye tercüme edilen bir özel vekaletname ile işlem yapmak üzere Tapu Müdürlüğüne müracaatta bulunduğu, ancak ilgili merci tarafından işlem yapılmadığı anlaşılmaktadır.
    Hemen belirtilmelidir ki, bu tür davalarda, taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin isim, soyisim, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme taleplerinin kaynağını oluşturur. Bu tür taleplerde kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir.
    Tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesine veya tespitine ilişkin taleplerdeki amaç, kayıt malikinin tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin nüfus kaydı ile uyumlu hale getirilmesi olduğundan bu tür işlerde verilen kararlar kesin hüküm teşkil etmez. Kararın haksız veya hatalı görülmesi halinde ileri sürülen delillere göre yeniden düzeltme talebinde bulunulabilmesi, hükmün değiştirilebilmesi mümkündür. Öte yandan, Çekişmesiz yargı işlerinin tanımı ve kapsamı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 382/1 maddesinde düzenlenmiş olup, buna göre; çekişmesiz yargının belirlenmesinde kullanılan genel ölçütler ortaya konmakta ve ardından çekişmesiz yargıya giren işler ayrı ayrı sayılmaktadır. Bu ölçütler, " ilgililer arasında uyuşmazlık olmaması", "ilgililerin ileri sürebileceği herhangi bir hakkın bulunmaması" ve "hakimin re"sen harekete geçebileceği" haller olarak belirlenmiştir.
    Kanunda çekişmesiz yargı kapsamında kalan işlerin genel çerçevesinin çizilmesi ve ardından bu tür işlerin ayrı ayrı sayılması karşısında, çekişmesiz yargıya gelen işlerin sınırlı olmadığı ve bu ölçütleri taşıyan ve kanunda sayılmayan diğer işlerin de çekişmesiz yargı olarak kabulü gerekir. Çekişmesiz yargıda görülen işler, kanunda tanımlanan şekilde bir dava olmadığından, "davacı" ve "davalısı" yerine "talep eden ve "ilgili" kavramları yerine kullanılmaktadır. Ayrıca, bu tür işlerde diğer bir anlatımla çekişmesiz yargıda ilgililerin uzlaşması halinde ortadan kalkacak bir uyuşmazlık konusu bulunmadığından taraflar arasında gerçek anlamda bir çekişme veya uyuşmazlıktan da söz edilemez.
    Somut olayda ise,11.02.2010 tarihli özel vekaletnameye göre paydaşın farklı kişi olduğu,davacının da adı geçen vekaletnamede taraf olduğu, bu durumda mülkiyet ihtilafının bulunduğu ve davanın çekişmesiz yargının konusunu oluşturmayacağı, mülkiyet ihtilafına ilişkin davaların da kayıt maliklerine ya da onların yasal temsilcilerine karşı açılabileceği belirgin bulunduğundan, çekişmesiz yargı usulüne göre görülen eldeki davanın dinlenme olanağı yoktur.
    Hal böyle olunca ,açıklanan nedenden ötürü davanın reddi gerekirken, esas hakkında karar verilmiş olması doğru değildir.
    Davalının temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle, hükmün açıklanan nedenden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 13.5.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi