Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/7108
Karar No: 2020/8849
Karar Tarihi: 20.10.2020

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2020/7108 Esas 2020/8849 Karar Sayılı İlamı

12. Hukuk Dairesi         2020/7108 E.  ,  2020/8849 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
    Kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takipte taşınmazların haczi üzerine, borçluların kendilerine ait taşınmazlar yönünden meskeniyet iddiasına dayalı ayrı ayrı haczedilmezlik şikayetinde bulundukları, mahkemece her iki şikayetin birleştirilerek0 ayrı ayrı reddine karar verildiği, borçlularca asıl ve birleşen davalar hakkında temyiz yoluna başvurulması üzerine Dairemizce asıl dava yönünden şikayetin kısmen kabulü, birleşen dava yönünden ise dava konusu taşınmaza ilişkin hiçbir inceleme yapılmadığı belirtilerek bozulduğu, mahkemece bozma ilamına uyulmasına rağmen asıl dava hakkında bozmaya uygun hüküm kurulmadığı sadece birleşen dava hakkında karar verildiği hükmün asıl dava yönünden temyiz edildiği görülmüştür.
    HMK"nun 166. maddesine göre ayrı ayrı açılmış davaların, aralarında bağlantı bulunması halinde birleştirilmeleri mümkündür. Davaların birleştirilmesi hâlinde, birleşen davalar birlikte görülmekle birlikte ayrı dava olma özelliğini koruduklarından her bir dava hakkında ayrı ayrı hüküm kurulması gerektiğinde kuşku yoktur. Başka bir anlatımla, birleştirme kararı, sadece birleştirilen davaların yargılama safhalarının müşterek cereyan etmesi sonucunu doğurup, davaların birbirlerinin içerisinde erimesi, tek bir davaya dönüşmesi gibi bir durum söz konusu olmadığından her dava, ayrı ayrı hükme bağlanmalıdır. Öte yandan, HMK"nun 297/2. maddesinde de; hükmün sonuç kısmında, isteklerden her biri hakkında verilen hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, açık şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesinin gerekli olduğu ifade edilmiştir.
    Bilindiği üzere; mahkemenin, Yargıtay"ın bozma ilamına uyulmasına karar verildiği takdirde, artık bu uyma kararı ile bağlıdır. Bozma kararına uygun yeni bir karar vermek zorundadır. Çünkü bozmaya uyma kararı ile bozma yararına olan taraf için usule ilişkin kazanılmış hak doğmuş olur.
    Somut olayda, mahkemece 12.11.2013 tarihli duruşmada Dairemizin bozma ilamına uyulmasına karar verilmesine karşın asıl dava yönünden hüküm tesis edilmediği anlaşılmıştır
    O halde mahkemece, yukarıda açıklanan ilkeler göz önünde bulundurularak HMK"nın 297/2. maddesi uyarınca her bir talep hakkında ayrı ayrı hüküm tesisi gerekirken yazılı şekilde sadece birleşen dosya yönünden değerlendirme yapılarak asıl dava hakkında Dairemiz bozma ilamında belirtilen hususlara değinilmeden hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nun 366. ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, bozma sebebine istinaden davacı/borçlunun sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20/10/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi