8. Hukuk Dairesi 2012/6918 E. , 2012/8236 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : İpoteğin fekki ve talebi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR
Talepte bulunan ... İİK.’nun 153. maddesine dayalı olarak, ipoteğin fekki için icra müdürlüğüne başvurduğunu ancak ipotek alacaklısının icra dosyasına depo edilen bedeli almaktan ve ipoteği fek etmekten kaçındığından icra mahkemesinde ipoteğin fekkine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, icra müdürlüğü dosyasında ipotek alacaklısına muhtıranın tebliğine ilişkin belgenin bulunmadığı ve ipotek alacaklısının depo edilen bedele itiraz ettiğinden ve uyuşmazlığın yargılamayı gerektirdiğinden bahisle talebin reddine karar verildiği görülmektedir.
Dava, İİK.nun 153.maddesi hükmüne dayalı olarak ipoteğin fekki istemine ilişkindir.
İncelenen Avcılar Tapu Sicil Müdürlüğünün 30.12.1994 tarih ve 1100 sayılı ipotek akit tablosu içeriğine göre ; ipoteğin 25.000.000 TL için (1 ay vadeli olarak faizsiz) tesis edildiği anlaşılmaktadır. Açıklanan bu niteliğe göre ipotek, kesin borç ( karz ) ipoteğidir. TMK.nun 875.maddesi gereğince alacaklı ipoteğin fekki için ana para dışında takip masraflarını ve geçen günlerin faizlerini de isteyebilir. Bundan sonra TMK.nun 883 ve İİK.nun 153. maddeleri gereğince borçlu ipoteğin silinmesi için icra dairesine doğrudan başvurabilir.
Somut olayda akit tablosunda yer alan 1 aylık süre faiz ödenmeden geçecek zamanı ifade etmekte olup , bu dönemin geçmesinden sonra, talep tarihine kadar ana para ve eklentilerini ödemesi halinde ipoteğin kaldırılmasına karar verilebilir.
Mahkemece öncelikle talepte bulunan ...’in ipotek borçlusu sıfatına sahip olup olmadığının tespiti gerekir. Bu durumda ipotek alacaklısının muhtıradan haberdar olduğu ve depo edilen bedele itiraz ettiği görüldüğünden yukarıdaki açıklamalar ışığında ipoteğin kati borç ipoteği niteliği gözetilerek, gerektiğinde bilirkişiden alacak miktarına ilişkin rapor alınıp, tespit edilen bedelin icra dosyasına depo ettirilmesi ile oluşacak sonuca göre bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ve hatalı gerekçe ile talebin reddi yönünde hüküm tesis edilmesi isabetsizdir.
SONUÇ: Talepte bulunan vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının 6100 sayılı HMK. nun geçici 3. maddesinin yollamasıyla 1086 sayılı HUMK. nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İ.İ.K.nun 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 28.9.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.