
Esas No: 1998/3081
Karar No: 1998/3156
Karar Tarihi: 19.10.1998
Danıştay 8. Daire 1998/3081 Esas 1998/3156 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davacının sürücü belgesinin bir yıl süreyle geri alınmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davada, idare mahkemesi görüş ve çözümünün adli yargının görevinde olduğunu gerekçe göstererek davayı reddetmiştir. Temyiz istemi üzerine Danıştay, idare mahkemesi kararının dayandığı yasal gerekçenin uygun olduğunu ve kararın bozulmasını gerektirecek bir neden olmadığını belirterek temyiz istemini reddetmiştir. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesine göre, idare ve vergi mahkemeleri kararlarının temyiz yolu ile incelenip bozulabilmesi için nedenlerin bulunması gerekmektedir. Kanun maddeleri detaylı olarak incelenmemiştir.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1998/3081
Karar No: 1998/3156
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : İçişleri Bakanlığı
İstemin Özeti : Davacıya ait (E) sınıfı sürücü ehliyetinin bir yıl süreyle geri alınmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, davanın görüm ve çözümünün 2918 sayılı Yasanın 112. maddesi uyarınca adli yargının görevinde olduğu gerekçesiyle, davayı 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 14/3-a 15/ı-a maddeleri uyarınca görev yönünden reddeden ... İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; 2918 sayılı Yasa ile bu hükümlerine aykırılık halinde, ehliyetin geri alınması yönünde bir görev ve yetkinin idareye verilmediği, sürücü belgesinin adli yargı mahkemelerince verilmiş herhangi bir karar olmadan, davalı idarece 1 yıl süreyle alıkonulduğu öne sürülerek, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulmazı istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği yolundadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … 'nin Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … 'ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 19.10.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.