Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/4340
Karar No: 2013/8605

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/4340 Esas 2013/8605 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil istemiyle dava açtı. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davalılar temyiz etti. Dosya incelendiğinde, mirasbırakanın malvarlığının tamamına yakın bir kısım taşınmazları davalılarına muvazaalı şekilde temlik ettiği belirlendi ve davanın bu kısmı kabul edildi. Ancak, diğer parsellerde hangi imar parsellerine dönüştükleri konusunda bir açıklığın olmadığına dair bilirkişi raporu ve resmi kayıtların doğru bir şekilde oluşturulmaması nedeniyle bu parseller için karar verilemedi. Bu nedenle, davalıların temyiz itirazları yerinde görüldü ve karar bozuldu. Kanun maddeleri: 6100 sayılı HUMK'nın geçici 3. maddesi ve 1086 sayılı HUMK'nın 428. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2013/4340 E.  ,  2013/8605 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BATMAN 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 16/02/2011
    NUMARASI : 2006/645-2011/136

    Yanlar arasında görülen tapu iptal ve tescil davası sonunda yerel mahkemece davanın  kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalılar  tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 28.05.2013 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz edenler vekili Avukat S.Ö.ile temyiz edilen vekili Avukat R.E.geldiler duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dava; muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece; davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; tarafların ortak miras bırakanı A.G.ün 18/08/2004 tarihinde öldüğü, geriye mirasçı olarak eşi K.ve çocukları A., S., N., P., M., S., M., İ., C.ve N.ı bıraktığı, davacının murisin kızı, davalıların ise murisin oğulları olduğu, mirasbırakanın vekil kıldığı oğlu S. G. aracılığıyla kayden maliki bulunduğu malvarlığının tamamına yakın bir kısım taşınmazları oğlu olan davalılara tapuda satış gibi göstermek suretiyle temlik ettiği, anılan temliki işlemlerin diğer mirasçılardan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğu belirlenmek ve bu olgu benimsenmek suretiyle mirasçılık belgesindeki payı oranında davanın kabulüne,  221 ada, 5 parsel, 173 ada, 3 parsel, 16491, 15644,13632, 1963, 141 ada, 6 parsel, 141 ada, 7 parsel, 145 ada, 1 parsel, 474 ada, 7 parsel, ve 443 parsellerinde dava dışı kişiler adına kayıtlı olduğu gözetilerek anılan parseller bakımından da davanın reddine karar verilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur.
    Ne var ki; çekişmeye konu taşınmazlara ilişkin kayıtlardan taşınmazların tevhid ve ifraz işlemleri gördüğü, imar uygulamasına tabi tutularak yeni imar parsellerinin oluştuğu izlenimi edinilmekle birlikte taşınmazların hangi imar parsellerine dönüştüğü denetlenemediği gibi keşif sonucu alınan Fen Bilirkişi raporunda da bu konuda bir açıklık olmadığı görülmektedir.  Bu durumda yeni oluşan imar parselleri üzerinden hüküm kurulmaması gerektiği hukuki dayanağı kalmayan başka bir deyişle tevhid işlemi ile kaydı kapatılan kadastral parseller üzerinden karar verilemeyeceği açıktır.
    Anılan bu husus; doğru sicil oluşturma ilkesinin bir sonucu olup dolu pafta ilkesine aykırı düşmektedir. Öte yandan devletin sicil oluşturmadan kaynaklanan görevi ve kamu düzeniyle ilgili olduğundan re’sen gözetilmesi gerekeceği de kuşkusuzdur.
    Hal böyle olunca; dava konusu taşınmazlara karşılık gelen imar parsellerinin tedavül kayıtlarının getirtilmesi, tevhit ve ifraz işlemleri sonucu oluşan imar parsellerinin saptanması, gerekirse bu konuda bilirkişi görüşüne başvurulması, bu hususun duraksamaya yer vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturulması gerekirken infazda tereddüt uyandıracak şekilde  hüküm oluşturulması isabetsizdir.
    Davalıların bu yöne değinen temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 29.12.2012 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Ücret Tarifesinin 14. maddesi gereğince gelen temyiz edenler vekili için 990.00.-TL. duruşma avukatlık parasının temyiz edilenden alınmasına,   28.05.2013  tarihinde oybirliğiyle karar verildi. 

     

     

     

     

     

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi