Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/6473
Karar No: 2013/8651
Karar Tarihi: 28.05.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/6473 Esas 2013/8651 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, tapu kaydındaki \"r.ö.\" isminin \"M..oğlu r.ö.\" olarak düzeltilmesini istemiştir. Mahkeme görevsizlik kararı vermiştir çünkü uyuşmazlık, aynı baba adını taşıyan kişilere karşı yöneltilmiştir ve asliye hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak, tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi işleri de çekişmesiz yargı işlerinden sayılır ve taşınmaz üzerinde taraf oluşturulmasına ve hak ihlaline sebebiyet vermeyecek düzeltmelerin yapılması da çekişmesiz yargı işi sayılmıştır. Ayrıca, bu davanın sonucunda verilen kararlar kesin hüküm sayılmamaktadır. Kararın haksız veya hatalı görülmesi halinde, ileri sürülen delillere göre yeniden düzeltme talebinde bulunulabilmesi ve hükmün değiştirilebilmesi her zaman mümkündür. Aynı isimde bulunan diğer kişilerin de ilgili olarak davaya çağrılması, gelip de mülkiyet ihtilafı çıkarmadıkları takdirde işin esası değerlendirilerek bir karar verilmesi, aksi halde davanın reddedilmesi gerekirken, yazılı biçimde hüküm kurulması doğru değildir. Kanun maddeleri: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 382/1. maddesi, 382. maddenin 2-ç/1 fıkrası ve 1086 say
1. Hukuk Dairesi         2013/6473 E.  ,  2013/8651 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : UŞAK 1. SULH HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 21/02/2013
    NUMARASI : 2012/552-2013/254

    Yanlar arasında görülen tapu kaydında düzeltim davası sonunda, yerel mahkemenin görevsizliğine ilişkin olarak verilen karar davacı tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi,  Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Dava, tapu kaydında düzeltim isteğine ilişkindir.
    Davacı, tapu maliki görünen "r.ö." isminin "M..oğlu r.ö." olarak düzeltilmesini istemiştir.
    Mahkemece, uyuşmazlığın çekişmesiz yargı işlerinden olmadığı, uyuşmazlığın, aynı baba adını taşıyan kişilere karşı yöneltilmesi ve asliye hukuk mahkemesinde görülmesi gerktiğinden bahisle görevsizlik kararı verilmiştir.
    Bilindiği üzere, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 382/1. maddesinde; "Çekişmesiz yargı, hukukun, mahkemelerce, aşağıdaki üç ölçütten birine veya birkaçına göre bu yargıya giren işlere uygulanmasıdır" hükmüne yer verilmiş; bu ölçütler ise ilgililer arasında uyuşmazlık olmayan haller, ilgililerin ileri sürebileceği herhangi bir hakkın bulunmadığı haller ve hakimin re’sen harekete geçtiği haller olarak ifade edilmiştir.
    Kanunda, çekişmesiz yargı işlerinin neler olduğu önce genel çerçevesi belirlenerek, daha sonra da mümkün olduğunca sayılarak belirtilmiştir. Ancak bu sayma sınırlı olmadığından, kanun maddesinde sayılmayan fakat çekişmesiz yargı ölçütlerini taşıyan diğer işlerin de çekişmesiz yargı işi olarak kabulü gerekir. Başka bir deyişle, 382. maddede sayılmamakla beraber çekişmesiz yargının ölçütlerinden birini veya birkaçını taşıyan bir iş de çekişmesiz yargı işi olarak değerlendirilebilir.
    Tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi işleri de 6100 sayılı HMK"nın 382. maddesinde belirtilen çekişmesiz yargı işlerinden sayılır. Kaldı ki, 382. maddenin 2-ç/1 fıkrasında  "Taşınmaz üzerinde taraf oluşturulmasına ve hak ihlaline sebebiyet vermeyecek düzeltmelerin yapılması"  da çekişmesiz yargı işi sayılmıştır.
    Öte yandan, kimlik bilgilerinde düzeltme yapılması istenen tapu maliki ile ilgili araştırmada, mülkiyet nakline neden olunmaması için taraf delilleri dışında gerekli görülen hususlarda re"sen araştırma yapılması gerekmektedir. Ayrıca, bu yargılamanın sonucunda verilen kararlar kesin hüküm sayılmamaktadır. Kararın haksız veya hatalı görülmesi halinde, ileri sürülen delillere göre yeniden düzeltme talebinde bulunulabilmesi ve hükmün değiştirilebilmesi her zaman mümkündür.
    Hal böyle olunca, aynı isimde bulunan diğer kişilerin de ilgili olarak davaya çağrılması, gelip de mülkiyet ihtilafı çıkarmadıkları takdirde işin esası değerlendirilerek bir karar verilmesi, aksi halde davanın reddedilmesi gerekirken, yazılı biçimde hüküm kurulması doğru değildir.
    Davacının temyiz itirazı açıklanan nedenden ötürü yerindedir. Kabulüyle, hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 28.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.

     

     


     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi