Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/2884
Karar No: 2013/8983
Karar Tarihi: 30.05.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/2884 Esas 2013/8983 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, paydaşlar arasında 52 ada 2 parsel sayılı taşınmazın elatmanının önlenmesi ve yıkım isteğine ilişkindir. Mahkeme, önceki bozma ilamına uyarak davanın reddine karar vermiştir. Ancak, karar düzgün bir şekilde araştırma yapılmadan verildiği için yanılgılıdır. Taraflar arasında fiili kullanımın belirlenmesi için uzman bir bilirkişi heyetinin atanması gerekmektedir. Bu heyetten, denetime uygun, infazı mümkün ve fiili kullanımı gösteren bir kroki ve rapor alınması gerekmektedir. Kabul edilmesi halinde, hükmün bozulması gerekmekte ve alınan harç geri ödenmelidir. Kanun maddeleri: 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 428. maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2013/2884 E.  ,  2013/8983 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İSTANBUL ANADOLU 15. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 06/11/2012
    NUMARASI : 2009/198-2012/594
    Yanlar arasında görülen elatmanın  önlenmesi, yıkım davası sonunda, yerel mahkemece  davanın reddine  ilişkin olarak verilen karar davacılar tarafından  yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi,  Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;                                    
    Dava, paydaşlar arasında elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğine ilişkin olup, mahkemece, hükmüne uyulan bozma ilamı sonrasında davanın reddine karar verilmiştir.
    Bilindiği üzere, bozma ilamına uyulmakla tarafları yararına usulü kazanılmış hak oluşturacağı kuşkusuzdur ve mahkemece, bozma gereklerinin yerine getirilmesi zorunludur.
    Ne var ki, somut olayda, mahkemece, bozma ilamına uyulmasına rağmen bozma ilamı çerçevesinde bir araştırma ve inceleme yapıldığını söyleyebilme olanağı yoktur.
    Dosya kapsamı ile, çekişme konusu 52 ada 2 parsel sayılı taşınmazda tarafların paydaş oldukları, her iki tarafın fiili kullanma biçiminin varlığı kabul ettikleri, dairemizin bozma ilamında da bu hususa değinildiği, bozma sonrası yapılan yargılamada ise, davalının fiili kullanma biçiminin oluşmadığı yolunda bazı beyanlarda bulunduğu, yine yargılama sırasında dava konusu taşınmaza belediyelerin elatması sonucunda yol ve kaldırım olarak bir kısım yerlerin fiilen kullanılmaya başlandığı görülmektedir.
    Hal böyle olunca; mahkemece, bozma ilamı doğrultusunda gerekli araştırma ve inceleme yapılarak, mahallinde konusunda uzman üç kişilik bilirkişi heyetince yapılacak uygulama sonucunda, taraflar arasındaki fiili kullanma biçimine göre davacı ve davalıya ayrılan bölümlerin neresi olduğunun belirlenmesi, bilirkişilerden denetime elverişli, infazı mümkün ve fiili kullanma biçimini gösterir kroki ve rapor alınması, buna göre tecavüz olup olmadığının belirlenmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı olduğu üzere hüküm tesisi isabetsizdir.
    Öte yandan, kabule göre de, tecavüzün varlığı belirlendiği halde hukuki olmayan gerekçelerle red kararı verilmesi doğru olmadığı gibi, belediyelerin taşınmaza elatması nedeniyle yol ve kaldırımda kalan kısımların sadece davacıya ayrılan bölümden düşülmesi de doğru değildir.
    Davacıların temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerindedir. Kabulü ile hükmün (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 3. maddesi aracılığıyla) 1086 sayılı HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  30.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi