Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/851
Karar No: 2019/1461
Karar Tarihi: ...02.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2018/851 Esas 2019/1461 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirket ile davacı şirket arasında imzalanan kablo TV sistemi sözleşmesinin konusu mahkemenin incelediği hadisedir. Sözleşmenin sona ermesiyle birlikte alt yapı şebekesi ve teçhizatlarının mülkiyeti davalı şirketten davacı şirkete geçtiği iddia edilmiş ve davanın kabulüyle hacizlerin kaldırılması talep edilmiştir. Mahkeme davanın kabulüne hükmetmiş, davalı şirket ise temyiz talep etmiştir. Ancak eksik temyiz harcı yatırılmaması nedeniyle temyiz talebinin reddine karar verilmiştir. Kararda, 1086 sayılı HUMK’un 434/.... maddesiyle belirtilen temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamının ödenmesi gerekliliği ifade edilmiştir. Ayrıca, kararın verildiği tarih itibariyle uygulanması gereken kanun maddeleri ise 1086 sayılı HUMK’un 434/.... maddesiyle temyiz dilekçesi verilirken ödenmesi gereken harç ve giderlerin düzenlendiği, 432/son maddesine göre de temyiz süresinin 7 gün olduğu belirtilmektedir.
Kanun Maddeleri:
- 1086 sayılı HUMK’un 434/.... maddesi
- 1086 sayılı HUMK’un
11. Hukuk Dairesi         2018/851 E.  ,  2019/1461 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA


    Taraflar arasında görülen davada ... .... Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 08/.../2015 tarih ve 2006/360-2015/458 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davalı İdare vekili ve Ek Kararı davalı şirket vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, ... A.Ş’nin, 1997 yılında, davalı şirketin de aralarında bulunduğu bir takım firmalarla 20 il merkezi ve bağlı ilçelerde, konusu kablo TV sistemlerinin yapılması olan, ... yıl süreli, gelir paylaşım esasına dayalı sözleşmeler imzaladığını, sözleşmeler gereğince firmaların, sözleşme konu yerlerde Kablo TV alt yapı şebekesini kurma ve sistemin bakım ve onarımını yapmayı üstlendiğini, akabinde,5335 Sayılı Kanun uyarınca ek 33. maddede yapılan değişiklikler ve 406 Sayılı Kanuna eklenen geçici .... madde hükmü ile ...’a ait olan, Kablo TV alt yapı şebekesi ve teçhizatlarının mülkiyetinin müvekkiline devredildiğini, böylece müvekkilinin kablo TV"ye ilişkin sözleşmelerde ..."un halefi olduğunu, ... A.Ş ile davalı şirket arasında imzalanan sözleşmenin .... maddesiyle, sözleşmenin ... yıl süreyle geçerli olacağının ve bu sürenin hitamında sistemi oluşturan teçhizat, şebeke ve malzemelerin mülkiyetinin ..."a intikal edeceğinin, bu devir karşılığında ise davalı firmaya 100.000 TL ödeneceğinin kararlaştırıldığını, ayrıca anılan sözleşmenin .... maddesiyle, davalı firmanın sözleşmelerin konusu işe ilişkin lisans alması halinde sözleşmenin sona ereceğinin de öngörüldüğünü, davalının zikredilen nitelikte bir lisans almasıyla sözleşmenin sona erdiğini ve böylece alt yapı şebeke ve teçhizatlarının mülkiyetinin müvekkiline intikal ettiğini, ancak, davalılarca mülkiyetin müvekkiline intikal ettiğinin kabul edilmediğini, davalı ... tarafından 29.06.2006 gün ve 58 sayılı haciz varakaları ile yukarıda zikredilen Kanun ve protokol hükümleriyle mülkiyeti müvekkiline devredilen menkul mallara 6183 sayılı Yasa hükümlerine göre başlatılan takip neticesinde haksız bir şekilde haciz konulduğunu, yapılan işlemin 6183 sayılı Yasanın 66 ve 67.maddelerine aykırı olduğunu haciz mahallinin takip borçlusu ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgisi bulunmadığını ileri sürerek, davalı ..."nin 29.06.2006 tarih ve 58 sayılı
    haciz varakası kapsamında davalı ... A.Ş"nin olduğunu iddia ettiği ve haciz koyduğu tüm şebeke, sistem ve malzemelerin mülkiyetinin müvekkili şirkete ait olduğunun tespitini, istihkak taleplerinin kabulü ile konulan hacizlerin kaldırılmasını istemiştir.
    Davalılar davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve bilirkişi raporu doğrultusunda,... Grubu Şirketlerinden olan davalı ... San. ve Tic. A.Ş"nin, diğer davalı ..."ye devredildiği, ..."ce ... İletişim Sistemleri A.Ş"den olan alacakların tahsili için gerekli olan işlemlerin yapılmasına dair karar alındığını ve bu kararın icrası kapsamında 6183 sayılı Kanun kapsamında takibe girişildiği ve bir takım menkul mallara haciz konulduğu, davacı ile ... A.Ş arasında akdedilen uygulama sözleşmesinde taraf yükümlülüklerinin belirlendiği, uygulama sözleşmesinin ....maddesi uyarınca, sözleşmenin feshine veya süresinin sona ermesine kadar çıplak mülkiyet hakkının davalı ... A.Ş"ye ait olduğu, uygulama sözleşmesinin .... maddesi uyarınca ... A.Ş"nin lisans alması halinde sözleşmenin sona ereceğinin kararlaştırıldığı, davalı ... A.Ş"nin ....04.2006 tarihinde ....tip telekomünikasyon lisansı (ruhsatı) aldığı, uygulama sözleşmesinin sona erdiği, uygulama sözleşmesinin ....maddesinin amaçsal yorumu uyarınca davalı ... A.Ş"nin sadece uygulama sözleşmesi süresince mülkiyet hakkına sahip olduğu, sözleşmenin sona ermesinden sonra mülkiyetin davacı ... A.Ş"ne ait olduğu gerekçesiyle, davanın kabulüne, ... A.Ş"nin, 29.06.2006 tarih ve 58 sayılı haciz varakası ile haczedilen menkul eşyaların maliki olduğunun tespitine ve hacizlerin kaldırılmasına karar verilmiştir.
    Kararı davalı idare ve davalı şirket vekilleri temyiz etmiş, mahkemece, davalı şirketin usulune uygun muhtıra tebliğine rağmen verilen kesin süre içerisinde temyiz harcını yatırmadığı gerekçesiyle HMK’nın 344. maddesine göre temyiz talebinden sarfınazar etmiş sayılmasına karar verilmiştir.
    Bu kez temyiz isteminin reddine dair ek kararı davalı şirket vekili temyiz etmiştir.
    1- Kararın verildiği tarih itibariyle somut olaya uygulanması gereken 1086 sayılı HUMK’un 434/.... maddesiyle, temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamının ödeneceği, bunların eksik ödenmiş olduğunun sonradan anlaşılması halinde ise, kararı veren hakim ya da mahkeme başkanının temyiz edene 7 gün kesin süre vererek, eksik harç ve masrafın tamamlanmasını, aksi halde temyiz isteminden vazgeçmiş sayılacağını ihtar edeceği, verilen kesin süre içerisinde eksik ve harç ve giderler tamamlanmazsa, mahkemenin kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar vereceği, anılan kararının temyiz edilmesi halinde ise 432. maddenin son fıkrası hükmünün kıyasen uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu durumda, zikredilen Yasa hükmünün yollama yaptığı 432/son maddesine göre, temyiz isteminin reddine dair kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde temyiz edilmesi gerekmektedir. Somut olayda, süresi içerisinde verdiği dilekçeyle hükmü temyiz eden davalı ... A.Ş’nin nispi temyiz harcını eksik yatırdığının anlaşılması üzerine, mahkemece adı geçene usulüne uygun olarak eksik temyiz harcının ikmali için kesin süre verilmiş, verilen kesin süre içerisinde harcın ikmal edilmemesi üzerine de, adı geçenin temyiz isteminden sarfınazar etmiş sayılmasına karar verilmiştir. Temyiz isteminin reddine dair ek kararının davalı ... A.Ş vekiline ....09.2017 tarihinde tebliğ edildiği, adı geçenin ek kararı 7 günlük yasal süre geçtikten sonra 03...2017 tarihinde temyiz ettiği anlaşıldığından davalı ... A.Ş’nin ek kararı temyiz isteminin süre yönünden reddine karar vermek gerekmiştir.
    ...- Davalı ... vekilinin temyiz itirazlarına gelince, dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı ... vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... A.Ş vekilinin temyiz isteminden sarfınazar etmiş sayılmasına dair ek karara yönelik temyiz isteminin süre yönünden reddine, (...) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun bulunan mahkeme hükmünün onanmasına, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davalı şirkete iadesine, davalı ..."den harç alınmasına yer olmadığına, .../02/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi