Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/2212
Karar No: 2007/3619

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/2212 Esas 2007/3619 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, miras bırakanın kendisinden mal kaçırmak amacıyla muvazaalı işlemler yaptığını ve bu nedenle tapu kayıtlarının iptali ile miras payının adına tescil edilmesini istedi. Mahkeme, işlemlerin danışıklı olduğunu belirterek davayı kabul etti. Ancak davalı temyiz etti ve Yargıtay, davanın açıldığı tarihte davacının miras hakkının oluşmadığını göz önünde bulundurarak davanın reddedilmesi gerektiğine karar verdi. Kanun maddeleri 428. madde ve Türk Medeni Kanunu.
1. Hukuk Dairesi         2007/2212 E.  ,  2007/3619 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BİRECİK ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 12/09/2006
    NUMARASI : 2005/125-494

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, ortak miras bırakanları Z...E...’ın kendisinden mal kaçırmak amacıyla ve muvazaalı olarak 186 ve 622 parsel sayılı taşınmazlarını önce davalı M...’in kayınpederi olan İ... T.. satış göstererek devrettiğini, sonra da muvazaalı işlemin devamı olarak taşınmazların davalıya temlik edildiğini ileri sürüp, tapu kayıtlarının iptali ile miras payı oranında adına tescilini istemiştir.
    Davalı, satışın gerçek olduğunu, murisin ihtiyacı nedeniyle taşınmazlarını sattığını, yörede satışa çıkarılan taşınmazların yakın akrabalara satışının adetten olduğunu bildirip davanın reddini savunmuştur
     Mahkemece, işlemlerin danışıklı olduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili  tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
                                              -KARAR-
    Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden ve toplanan delillerden; tarafların miras bırakanı Z... E.. aracı kullanmak suretiyle iki parça taşınmazını davalıya temlik ettiği anlaşılmaktadır.
    Davacı, anılan temliklerin muvazaalı olduğu ileri sürerek, eldeki davayı açmıştır.
    Dosyadaki belge ve bilgilerden, özellikle, davacının miras bırakanı Z..E...veraset ilamında 29.3.2005 tarihinde öldüğü yazılı bulunmaktadır. Davanın ise, 25.3.2005 tarihinde açıldığı sabittir.
    Bilindiği üzere, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı olarak açılacak davaların miras bırakanın ölümünden sonra açılmasının gerektiği  tartışmasızdır. Nitekim, Türk Medeni Kanunu hükümleri uyarınca ölüm ile tereke intikal eder ve mirasçılar terekenin açılması ile hak sahibi olurlar. Öte yandan, her dava açıldığı tarihteki koşullara tabidir. Dava tarihinde davacı bakımından mirastan kaynaklanan bir hakkının doğmadığı açıktır. Miras bırakanın davadan sonra ölmüş olması da başlangıçta olmayan dava sıfatının sonradan tamamlandığını ve gerçekleştiğini göstermez. O halde, dava tarihi ve miras bırakanın ölüm tarihi gözetildiğinde davanın dinlenmesine yasal olanak bulunduğu söylenemez.
    Hal böyle olunca, dava açıldığı tarihte davacının sıfatı bulunmadığı gözetilmek suretiyle, davanın reddine  karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile işin esası hakkında hüküm kurulmuş olması doğru değildir. Davalının temyiz itirazları bu sebeple yerindedir. Kabulüyle hükmün HUMK."nun  428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  3.4.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi