Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/3255
Karar No: 2013/5432
Karar Tarihi: 01.04.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/3255 Esas 2013/5432 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2013/3255 E.  ,  2013/5432 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE ... MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen alacak davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı dava dilekçesinde, .....Köyü 163 parselde kayıtlı taşınmazın .......... İcra Müdürlüğünün 2008/455 sayılı icra dosyasında yapılan ihale sonucu satın alındığı halde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri gereğince 4238,... m² (0,... hektarın altında kaldığı) nedeniyle tescil işleminin yapılamadığı ileri sürülerek ihale ile oluşan 56.000,00 TL zararın tazmini istenilmiştir.
    Davalı davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, kesinleşen ihale sonucu İcra İflas Kanunu’nun 134.maddesi hükmü gereğince davacının malik olduğunu, tescil talebinin yerine getirilmemesinin idari işlemlerle ilgili bir durum olduğu ve davalının sebepsiz zenginleşmesi bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Hüküm, süresinde davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu"nun 5578 Sayılı Kanunla değiştirilen .... maddesi; “Belirlenen parsel büyüklüğü; mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde ... hektar, dikili tarım arazilerinde 0,... hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,... hektar ve marjinal tarım arazilerinde ... hektardan küçük olamaz. Tarım arazileri bu büyüklüklerin altında ifraz edilemez, bölünemez veya küçük parsellere ayrılamaz. Ancak çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak istekleri olan bitkilerin yetiştiği yerler ile seraların bulunduğu alanlarda, yörenin arazi özellikleri daha küçük parsellerin oluşmasını gerekli kıldığı takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabilir.” düzenlemesi mevcuttur.
    .
    Yasanın bu hükmü emredici nitelikte olup, yasa koyucunun amacı dikkate alındığında bu hususun kamu düzeninden sayılması gerekir. Bu nedenle ilgililerce ihalenin feshi sebebi olarak ileri sürülebilir.
    Somut olayda, dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden ihalenin feshinin istenilmediği anlaşılmakla sonuç olarak doğru olan mahkeme hükmünün onanması gerekmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, ....... TL bakiye temyiz harcının temyiz edene yükletilmesine, 01.04.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
    .




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi