Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2020/9270
Karar No: 2020/5382
Karar Tarihi: 15.06.2020

Hırsızlık - tehdit - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2020/9270 Esas 2020/5382 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanık, müştekiye ait iş yerinden çatı saclarını çalmaya çalışırken yakalanmış ve yanındaki kişilerle birlikte tehditler savurarak iş yerini terk etmiştir. Yerel mahkeme, sanığın hırsızlık ve tehdit suçlarından mahkumiyetine karar vermiştir. Temyiz süresi ve kararların niteliği ile suçların tarihine göre yapılan incelemede, sanığın suçu yağma suçu olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceği incelenmemiş ve hatalı karar verildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, karar bozulmuş ve yeniden hüküm kurulması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- TCK'nun 142/1-b maddesi (hırsızlık suçu)
- TCK'nun 141/1. maddesi (yağma suçu)
- CMK'nun 253/3-son cümlesi (uzlaştırma kapsamında olan suçlar ile uzlaştırma kapsamında olmayan suçların birlikte işlenmesi durumu)
- 1412 sayılı CMUK'un 326/son maddesi (kazanılmış hakların saklı tutulması)
17. Ceza Dairesi         2020/9270 E.  ,  2020/5382 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, tehdit
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Yerel mahkemece sanık hakkında hırsızlık ve tehdit suçlarından verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararların niteliği ile suçların tarihine göre dosya görüşüldü:
    Sanık müdafii süre tutum dilekçesinde, müdahil vekili sıfatıyla temyiz isteminde bulunmuşsa da, sanık müdafii olduğu, zuhulen temyiz dilekçesinin bu şekilde verildiği değerlendirilerek temyiz talebinin süresinde olduğu kabul edilerek yapılan incelemede:
    Sanığın müştekiye ait iş yerinin çatı saclarını çalmaya çalışması şeklindeki eyleminin TCK’nun 142/1-b maddesinde düzenlenen suçu oluşturması nedeniyle CMK’nun 253/3-son cümlesi gereğince uzlaştırma kapsamında olan bir suç ile uzlaştırma kapsamında olmayan başka bir suçun birlikte işlenmesi halinde uzlaştırma hükümleri uygulanamayacağından tebliğnamedeki bozma isteyen görüşe iştirak edilmemiştir.
    1)Tanıklar ..., ..., ...’in aşamalardaki beyanlarında, sanık ...’un yanındaki kişilerle çatı saclarını sökerlerken gelmeleri üzerine katılan ...’in polisi çağıracağını bildirmesi üzerine sanığın yanındaki kişilerle iş yerini terkederken “Seni bacağından ettim kafandan da edeceğim, bunları ben sana soracağım, burayı yaktığım gibi evini barkını da yakacağım” şeklinde söylediğini bildirmeleri karşısında; sanık ...’un eyleminin bir bütün olarak sübutu halinde yağma suçunu oluşturup oluşturmayacağına ilişkin delilleri takdir ve tartışmanın üst dereceli Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu gözetilerek, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken duruşmaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kabul ve uygulamaya göre de;
    2)Sanığın müştekiye ait iş yerinin çatı saclarını çalmaya çalışması şeklindeki eyleminin TCK’nun 142/1-b maddesinde düzenlenen suçu oluyturduğu gözetilmeden, aynı Kanun"un 141/1. maddesinden hüküm kurulması,
    3) T.C. Anayasa Mahkemesi"nin, TCK"nın 53. maddesine ilişkin olan, 2014/140 Esas ve 2015/85 Karar sayılı iptal kararının, 24.11.2015 gün ve 29542 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanmış olması nedeniyle iptal kararı doğrultusunda TCK"nın 53. maddesindeki hak yoksunluklarının yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafiinin temyiz nedeni bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, aleyhe temyiz bulunmadığından yeniden hüküm kurulurken 1412 sayılı CMUK"nun 326/son maddesi uyarınca kazanılmış hakkın saklı tutulmasına, 15.06.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi