Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/35462
Karar No: 2020/19896
Karar Tarihi: 23.12.2020

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/35462 Esas 2020/19896 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı işyerinde çalışan davacının ücretlerinin ödenmediği, iş akdinin bildirimsiz olarak feshedildiği ve haklarının ödenmesini talep ettiği bir alacak davası görülmüştür. Mahkeme davacının taleplerinin kısmen yerinde olduğuna karar vermiş ve davalı bu kararı temyiz etmiştir. Temyiz incelemesinde, davacının fazla mesai alacağının belgeye dayalı olmadığı ve indirim yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Yargıtay'ın son yıllardaki içtihatları doğrultusunda uygun bir indirim yapılmadan hüküm altına alınan fazla mesai alacağı hatalıdır ve karar bozulmuştur. Kanun maddesi olarak, işçinin fazla çalışmalarından indirim yapılamayacağına dair herhangi bir düzenleme bulunmadığı ancak Yargıtay'ın son yıllarda indirim yapılması gerektiği istikrarlı bir uygulama haline geldiği belirtilmiştir. Indirimin işçinin çalışma şekline, işin düzenlenmesine ve hesaplanan fazla çalışma ücreti miktarına göre takdir edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
9. Hukuk Dairesi         2016/35462 E.  ,  2020/19896 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının 27.07.2006 tarihinden 14.07.2014 tarihine kadar davalı iş yerinde en son net 1.600,00 TL ücret ile güvenlik amiri olarak çalıştığını, fazla mesai yapan davacının ücretlerinin ödenmediğini, haklarının ödenmesini isteyen davacının iş akdinin bildirimsiz olarak feshedildiğini, davacıya 15.868,00 TL kıdem tazminatı ve 3.385,00 TL ihbar tazminatı ödemesi yapıldığını, davacının imzaladığı iş sözleşmesinde yılın 6. ve 12. Ayında olmak üzere 2 kez ikramiye verileceğinin söylendiğini,ancak ikramiye ödemelerinin yapılmadığını beyanla davacının ödenmeyen bakiye kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai ücret alacağı, dini-milli bayram ücret alacağı ve ikramiye alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili davanın reddini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İşçinin fazla çalışma ve tatil alacaklarından indirim yapılması konusunda yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Fazla çalışmaların uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtayca son yıllarda indirim yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır. Bu indirim, dosyadaki delillerin durumu ve niteliğine göre yapılması gerekli uygun bir indirimdir. Ancak fazla çalışmanın tanık anlatımları yerine yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir. Yapılacak indirim, işçinin çalışma şekline, işin düzenlenmesine ve hesaplanan fazla çalışma ücreti miktarına göre takdir edilmelidir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı tarafından birkaç güne ilişkin imzalı vardiya çizelgeleri sunulmuş olup söz konusu vardiya çizelgelerinden davacının 08:00-18:00 ve 18:00-08:00 saatleri arasında değişen vardiyalarda çalıştığı anlaşılsa da bu çizelgeler hesaplama yapılan dönemi kapsamadığı gibi vardiya değişimlerinin dahi hangi sürelerde yapıldığı hakkında bilgi vermemektedir. Davacının fazla mesai hesaplaması yapılırken yine dinlenen tanık beyanlarına itibarla vardiya değişimleri tespit edilmiş ve hesaplamalar yapılmıştır. Bu durumda davacının fazla mesai alacağı talebinin belgeye dayalı olarak değerlendirildiğinden de bahsedilemeyecektir. Yargıtay’ın son yıllardaki içtihatları dikkate alındığında tanık anlatımlarına dayalı olarak yapılan hesaplamalarda davacının işyerinde yaptığı işin niteliğine, çalışma süresine ve hesaplanan fazla çalışma ücreti miktarına göre hesaplanan tutar üzerinden uygun bir indirim yapılarak söz konusu alacakların hüküm altına alınması gerekmektedir. Bu husus gözetilmeden yazılı gerekçe ile davacının fazla mesai alacağının indirimsiz olarak hüküm altına alınması hatalı olup bozma sebebidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.12.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi