
Esas No: 2016/11298
Karar No: 2020/5285
Karar Tarihi: 25.12.2020
Danıştay 7. Daire 2016/11298 Esas 2020/5285 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/11298
Karar No : 2020/5285
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına … Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Plastik Şerit Çember ve Ambalajlama Sanayi Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına 2012 ila 2014 yıllarında tescilli (8) adet serbest dolaşıma giriş beyannamesi kapsamında … gümrük tarife istatistik pozisyonunda beyan ve ithal olunan "Alüminyum bant" ticari isimli eşyanın, … pozisyonunda beyan edilmesi gerektiğinden bahisle ek olarak tahakkuk ettirilen gümrük ve katma değer vergilerine vaki itirazın zımnen reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Olayda, emsal alınan 2014 yılında tescilli beyanname muhteviyatı "Alüminyum bant" ticari isimli eşyanın davacı adına tescilli diğer beyannamelere konu eşya ile aynı nitelikte olup olmadığının Mahkemelerinin ara kararıyla sorulduğu ancak, davalı idarece buna ilişkin herhangi bir bilgi ve belge ibraz edilemediğinden, uyuşmazlık konusu (8) adet beyanname muhteviyatı eşyanın tahlil yapılan emsal beyanname konusu eşya ile aynı pozisyonda olup olmadığı hususunda hiçbir araştırma ve inceleme yapılmadığının anlaşıldığı, verginin kanuniliği ilkesi gereğince ancak kanunla belirlenen oran dahilinde belirli olay ya da işlemler üzerinden vergi alınabileceğinden, varsayım veya kıyas yoluyla vergilendirme işlemi tesis edilemeyeceği gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : İdarece yapılan tespitler doğrultusunda eşyanın beyan edilenden farklı olduğu anlaşıldığından, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.