Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/1074
Karar No: 2020/3570
Karar Tarihi: 10.06.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2020/1074 Esas 2020/3570 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, paydaş oldukları bir taşınmazın ortaklığının giderilmesi talebiyle satış yoluyla bölüştürülmesini istemiştir. Dava sonucunda verilen kararın bir kısmı davalılar tarafından temyiz edilmiş ve Yargıtayca bozulmuştur. Dosyanın yeniden görülmesi sonucunda davanın kabulüne karar verilmiştir. Temyiz itirazlarının bir kısmı yerinde görülmemiş, reddedilmiştir. Paydaşlığın giderilmesi davalarında yargılama giderleri ve vekalet ücretleri tarafların paylarına göre yüklenmeli, karar ve ilam harcı ise dava konusu taşınmazın satış bedeli üzerinden hesaplanarak tarafların paylarına göre tahsil edilmelidir. Hazine, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nun 13/j maddesi gereği harçtan muaf tutulmalıdır. Bu nedenle, hüküm sonucunun düzeltilerek onanması gerekmektedir. Kanun maddeleri ise 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nun 13/j maddesi ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi olarak belirtilmiştir.
14. Hukuk Dairesi         2020/1074 E.  ,  2020/3570 K.

    "İçtihat Metni"

    14. Hukuk Dairesi

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 18/06/2008 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine bozma ilamına uyularak yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 21/02/2017 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılardan Hazine ve ... vekilleri tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, tarafların paydaş olduğu 21719 ada 11 parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın aynen taksim mümkün olmadığından satış suretiyle giderilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne dair verilen kararın bir kısım davalılar tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 31.03.2015 tarihli 2015/4155 Esas, 2015/3509 Karar sayılı ilamı ile ".... oğlu ... 27.01.2011 tarihinde dava konusu taşınmazdan hisse alarak paydaş olmuştur. Davada taraf teskilinin sağlanması için öncelikle adı geçen paydaşın davaya dahil edilmesi gerekir. Ayrıca, dava konusu taşınmazın paydaşlarından..."ün tapu kaydında malik hanesinde baba adının yazılı olmadığı görülmektedir. Mahkemece bu tapu malikinin kim olduğu üzerinde durularak kimlik bilgilerindeki bu eksikliği idari yoldan tamamlatması, mümkün olmadığı takdirde tapuda kayıt düzeltme davası açmak üzere davacıya yetki ve makul süre verilerek bu eksiklik giderildikten sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekir. Diğer yandan, dosya içerisindeki nüfus kayıtlarından paydaş..."ün mirasçılarından ..."nın 30.12.2011 tarihinde, paydaş ..."nın mirasçılarından..."ın 18.02.2009 tarihinde öldükleri anlaşılmasına rağmen mirasçılık belgeleri temin edilmeden ve taraf teşkilinin sağlanıp sağlanmadığı denetlenmeden davanın esasının karara bağlanması doğru görülmemiş, bu sebeplerle hükmün bozulması gerekmiştir." gerekçesiyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda; davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı Hazine vekili ile davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    1) Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre davalı ... vekili ile davalı ... vekilinin aşağıdaki (2) numaralı bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2) Davalı ... vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalar olup, sonuçta kazanan ve kaybeden taraftan söz edilemeyeceğinden yargılama giderleri ve vekalet ücretinin taraflara payları oranında yükletilmesi; karar ve ilam harcının ise dava konusu taşınmazın satış bedeli üzerinden hesap edilip taraflardan payları oranında tahsiline karar verilmesi gerekir. Taraflar arasında Hazinenin bulunması halinde ise, 492 Sayılı Harçlar Kanununun 13/j maddesi gereğince Hazine harçtan muaf olduğundan bu hususun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
    Somut olayda; Harçlar Kanununun 13/j maddesi gereğince, taşınmazda pay sahibi muris ...’ın mirasçısı olan davalı ... harçtan muaf olduğu halde, hükmün 2. bendindeki satış bedeli üzerinden alınacak binde 11,38 oranındaki ilam harcının tahsilinde tarafların sorumluluğunun gösterilmemesi Maliye Hazinesinin de yükümlü tutulması sonucunu doğuracağından doğru görülmemiş ise de; bu husus, kararın bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekili ile davalı ... vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bent uyarınca hüküm sonucunun (2.) bendinde yer alan “Satış bedeli üzerinden binde 11,38 oranında harç alınmasına,” cümlesinden sonra gelmek üzere, “Hazine harçtan muaf olduğundan, Hazine dışındaki paydaşlardan satış bedelinin dağıtılmasındaki oranlarda alınmasına,” kelimelerinin eklenmesine, hükmün DEĞİŞTİRİLMİŞ ve DÜZELTİLMİŞ bu şekliyle ONANMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, 10.06.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi