Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/6749
Karar No: 2007/7973

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/6749 Esas 2007/7973 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, komşu parselden çıkan hafriyatın davacı tarafın duvarının eğilmesine neden olduğu gerekçesiyle duvarın yeniden yapılması isteği üzerine görülmüştür. Mahkeme, her iki parselden yaklaşık 139 metre uzunluğunda, 0.25 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğinde bir istinat duvarı yapılması kararını vermiş ve yapım maliyetinin taraflarca karşılanmasına hükmetmiştir. Ancak, tarafların duvarın yapımına ortak katkıda bulunması gerektiğine ve masrafların yarı yarıya aidiyetine karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle karar bozulmuştur. Karar, Türk Medeni Kanunu'nun 720. maddesi uyarınca her iki taraftan da katkıda bulunulması gerektiğini belirtmiştir.
1. Hukuk Dairesi         2007/6749 E.  ,  2007/7973 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ÜMRANİYE 3. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 12/10/2006
    NUMARASI : 2005/234-418

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, dava konusu .. parselde bulunan binanın yöneticisi olduğunu davalı şirketin ise komşu ...parsel maliki olduğunu, davalının kendi parseline yaptığı inşaat nedeniyle çıkan hafriyatın davacıya ait duvarın eğilmesine ve yıkılacak duruma gelmesine neden olduğunu ileri sürerek duvarın davalı tarafından yeniden yaptırılması suretiyle elatmanın önlenmesi isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile her iki parsel sınırına 139 m. Uzunluğunda 0.25 m.genişliğinde ve 3 m. Yüksekliğinde barbakanlı istinat duvarı yapılmasına, duvarın maliyetinin davacı ve davalı tarafından eşit karşılanarak inşaasına, kararın kesinleşmesinden itibaren 10 gün içinde duvarın yapılmaması durumuna 10.000 YTL’nin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.

                                                                                                                                         -KARAR- 

    Dava elatmanın önlenmesi isteğine ilişkindir.
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden toplanan delillerden özellikle çap kayıtlarından davacı ve davalının komşu taşınmaza maliki oldukları, her iki parsel arasında ve özellikle davacı parselinde kalan bir duvar bulunduğu, davalının kendi parselinde yaptığı hafriyat nedeniyle davacı’ya ait duvarda eğilmeler meydana geldiği, duvarda çatlaklar oluştuğu anlaşılmaktadır.Davacı duvarın yeniden inşa edilerek davalının elatmasının önlenmesi isteğinde bulunmuştur.
     Mahkemece, davacı parselinde bulunan basit nitelikli bu duvarın, davalının kendi taşınmazı üzerinde geniş kapsamlı inşaat yapması nedeniyle zarar gördüğünü ve her iki taşınmaz arasında bir istinat duvarının (iki tarafa ait taşınmazların korunması yönünden) yapılmasının zorunlu olduğu, mevcut kot farkının da böyle bir duvarın yapılmasını gerekli kıldığı  istinat duvarının da yapımı için TMK’nun 720.md. uyarınca her iki komşu parsel maliklerinin de katkıda bulunmakla yükümlü oldukları değerlendirilmek suretiyle istinat duvarının komşu parsel malikleri tarafından birlikte (ortaklaşa) yapılmasına karar verilmesinde kural olarak bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
              Nevarki, davacı isteğinde herhangi bir miktar belirtmemiştir.Bu durumda tarafların duvarın yapımına ortak katkıda bulunması gerektiğine ve bilirkişi raporunda niteliği ve özelikleri belirlenen duvarın yapımına karar verilmesi  bir başka anlatımla duvarın yapılmasına ilişkin maliyet bedelinin infaz tarihine (yapım tarihi)ne göre değişeceği göz önünde tutulmak suretiyle bellibir bedel saptanmadan masrafların yarı yarıya taraflcarın aidiyetine karar verilmesi gerekirken miktar belirlenmek suretiyle ve bu miktarın hükümde açıklandığı şekilde karar altına alınması doğru değildir.
             Hal böyle olunca davacının bu yöne değinen temyiz itirazları yerindedir.Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK’nu 428. md. gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  12.7.2007 tarihindoybirliğiyle karar verildi.


     

     

     


    Okundu 24.7.2007 HA
    Not



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi