Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/6904
Karar No: 2007/8445
Karar Tarihi: 17.9.2007

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/6904 Esas 2007/8445 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kayden malik olduğu taşınmaza komşu bulunan davalı taşınmazının bahçe olarak tahsis edilen bölümüne projesine aykırı olarak ek beton balkon ve taşıyıcı kolanlar ile üzerine çatı imalatı yapıldığını ve bu durumun bahçesini rahatça kullanamadığını ve manzarasının kapandığını iddia ederek imalatların yıktırılması istemiş, ancak mahkeme davacı iddiasını sabit görmediği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak mahkeme, komşuluk hukuku yönünden gerektiği şekilde araştırma yapmadığı için kararın bozulması gerektiği sonucuna varmıştır.
Mülkiyet kanunlarına göre, taşınmaz malikleri komşularına zarar verme noktasında özenli davranmakla yükümlüdürler. Komşu taşınmaz maliklerinin ekonomik, sosyal çıkarlarını dengede tutmak amacıyla ödevler yüklemişlerdir. Birbirlerine göstermeleri gereken hoşgörü sınırının aşılmış olup olmadığına dair tespitler için ise uzman bilirkişilerden rapor alınması gerektiği vurgulanmıştır. Kararda, mülkiyet hakkının kanunla kısıtlanabileceği de belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise sırasıyla Medeni Kanunun 683. maddesi ve 737. maddesi olarak belirtilmiştir.
1. Hukuk Dairesi         2007/6904 E.  ,  2007/8445 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : FOÇA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ,
    TARİHİ : 27/02/2007
    NUMARASI : 2006/150-2007/15

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, kayden malik olduğu ... parsel sayılı taşınmaza komşu bulunan davalı taşınmazının bahçe olarak tahsis edilen bölümüne projesine aykırı olarak ek beton balkon ve taşıyıcı kolanlar ile üzerine çatı imalatı yapıldığını davalının bina yan cephesinin taşınmazına dayandığından bahçesini rahatça kullanamadığını görüş alanı ve manzarasının kapandığını ileri sürerek imalatların yıktırılması suretiyle elatmanın önlenmesi isteğinde bulunmuştur.
    Davalı; davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davacı iddiası sabit görülmeyerek davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi .. .. raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
                                                               -KARAR-
    Dava, komşuluk hukukundan kaynaklanan çekişmenin giderilmesi isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden, toplanan delillerden; ..parsel sayılı taşınmazın bahçeli dubleks ev vasfı ile davacı adına,komşu.. parselin ise davalı adına kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır.
    Davacı, komşu parsel maliki davalının bahçe olarak tahsis edilen bölüme beton balkon ve taşıyıcı kolanlar üzerine çatı yaparak bahçesinin kullanımını kısıtladığını, manzarasını kapattığını ileri sürerek eldeki davayı açmıştır.
    Ne varki, mahkemece komşuluk hukuku açışından hükme yeterli bir araştırmanın yapıldığını söyleyebilme olanağı yoktur.
    Bilindiği üzere;çağdaş hukuk sistemlerindeki tanımıyla mülkiyet: geniş haklar, buna bağlı yetkiler ile birlikte bazı ödevlerin oluşturduğu bir hukuksal kurumdur. Başka bir söyleyişle mülkiyet, tanıdığı geniş hak ve yetkilerin yanında bazı ödevlerde yükleyen bir ayni haktır. Medeni Kanunun 683. maddesinde "Bir şeye malik olan kimse hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir." hükmü getirilmek suretiyle mülkiyet hakkının kanunla kısıtlanabileceğine işaret olunmuştur. Bu doğrultuda olmak üzere, taşınmaz malikini komşusuna zarar verebilecek her türlü taşkınlıklardan kaçınmakla yükümlü kılan aynı kanunun 737. maddesi, komşuluk ilişkilerinden doğan zorunlu çıkar çatışmalarını düzenlemiş, bir arada yaşamak durumunda olan, komşu taşınmaz maliklerinin ekonomik, sosyal çıkarlarını dengede tutabilmek için onlara katlanma ve kaçınma ödevleri yüklemiştir. O halde, bir toplumda birlikte yaşama olanağı sağlayan insancıl, gerçekçi, zorunlu temel hukuk kuralına göre, hakim; somut olayın özelliğini, taşınmazların konumlarını, kullanma amaçlarını, niteliklerini, yöresel örf ve adetleri, toplumun doğal ihtiyaç ve gerçeklerini gözönünde bulundurarak, komşuların birbirlerine göstermekle yükümlü oldukları olağan katlanma ve hoşgörü sınırını aşan bir taşkınlığın bulunup bulunmadığını saptama,zararı giderici önlemlerden en uygununu bulma, kaçınılmaz müdahaleleri yapmak suretiyle özverileri denkleştirme durumundadır.
    Bunun içinde zararın niteliği, kapsamı ve ne surette giderileceği yönünde tarafların tüm delilleri toplandıktan, gerektiğinde yerinde keşif yapıldıktan sonra uzman bilirkişilerden bilim ve tekniğe uygun gerekçeli rapor alınması zorunludur.
    Somut olaya gelince; gerçektende, bilirkişi raporunda belirtildiği üzere davalının kendi mülkiyet alanına yaptığı balkonun imar yasasına aykırılığı idareyi ve idari yaptırımı ilgilendireceği açıksa da, komşuluk hukuku yönünden davacının bir zararın bulunup, bulunmadığı hükme yeterli bir biçimde araştırılmış değildir.
    Hal böyle olunca, yukarıda açıklanan ilkeler gözetilmek suretiyle tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda tüm delillerin toplanması keşif yapılarak uzman bilirkişilerden gerekçeli rapor alınması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik soruşturma ile yetinilerek yazılı olduğu üzere karar verilmiş olması doğru değildir.
    Davacının temyiz itirazları yerindedir.Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK"nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 17.9.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi