Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/6908
Karar No: 2007/8448
Karar Tarihi: 17.9.2007

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/6908 Esas 2007/8448 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı Hazine ile davalı arasındaki tapu iptali ve tescil davasının kabul edildiği ancak kesinleşen kararın infaz edilemediği için Hazine'nin yeniden keşif isteğiyle açtığı dava sonucunda mahkeme kesin hüküm nedeniyle davayı reddetmiştir. Ancak kararın infaz edilememesinin sebebi, kesinleşen önceki kararın yanlış bir şekilde hazırlanması sonucu meydana gelen bir hatadan kaynaklı olduğu için mahkeme, kesin hüküm nedeniyle reddetme kararı verememiştir. Somut olayda sebep birliğinin bulunmadığından kesin hükmün varlığından bahsedilemeyeceği sonucuna varılarak, davacının temyiz itirazı kabul edilmiş ve karar bozulmuştur. Kanun maddeleri ise; 3402 Sayılı Kadastro Yasasının 18/1. maddesi ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 237. ve 428. maddeleridir.
1. Hukuk Dairesi         2007/6908 E.  ,  2007/8448 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İZMİR 9. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ,
    TARİHİ : 12/03/2007
    NUMARASI : 2006/451-67

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı Hazine, davalı aleyhine açılan tapu iptal, tescil davasının (İzmir 10.Asliye Hukuk Mahkemesinin 2004/342 Esas-364 Karar sayılı ilamı) kabul edilerek kesinleştiğini, hükme esas alınan krokinin ..nolu kırık noktasının ..parsel içinde kaldığından, kararın infaz edilemediğinin bildirildiğini, tavzih isteğinde bulunduklarını, ancak anılan hususla ilgili bir karar verilmediğini, sadece maddi hatanın düzeltildiğini, bu nedenle kesinleşmiş kararın infaz edilemediğini ileri sürerek, Hazine adına tescile karar verilen yerin " ..parselle mükerrerlik oluşturmayacak şekilde yeniden keşfen düzenlenecek rapor ve kroki tanzimi ile tapu iptal ve tescil isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, kesinleşmiş kararın infaz edilememesine sebebiyet vermediklerini bildirip, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, kesin hüküm nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ... raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
                                                         -KARAR-
    Dava, 3402 Sayılı Kadastro Yasasının 18/1.maddesi hükmü uyarınca açılan dava sonucu elde edilen tescil hükmünün eki tescil krokisinin, infaza elverişli hale getirilmesi isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kesin hüküm nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    Hemen belirtilmelidir ki; maddi anlamda kesin hüküm, yargısal (kazai) kararlara tanınan yasal gerçeklik (hakikat) vasfıdır.Bu vasıf yargısal (kazai) kararların gerçeğe (hakikata) uygun olarak verildiğinin kabul edilmesini zorunlu kılar.Kesin hüküm kuralı, haklı ve adil kararların korunması yanında, kişiler arasındaki çekişmelerin sonsuza dek davam etmesini önlemek, toplumun istikrar ve düzenini sağlamak, hukukun ve yargının güvenirliğini korumak amacıylada kabul edilmiştir.Bütün yasal yollar kapandıktan ve verilen hüküm kesinleştikten sonra, aynı davanın tekrar yargı önüne getirilmesi, toplumda sonu gelmeyen çekişmelere, huzursuzluklara, istikrarsızlıklara, kazanılmış hakların her zaman ortadan kaldırılabileceği endişesine neden olur.Çelişkili kararların çıkmasına sebebiyet verir.Bu itibarla, tarafları,mevzuu ve sebebi aynı olan Devletin iştiraki, hakimin tarafsız araştırması ve iradesi ile kurulan, tüm yasal yollardan g eçmek suretiyle; diğer bir anlatımla şekli yönüylede kesinleşen önceki hükmün korunmasında kamunun büyük yararı bulunmaktadır
    Hukukumuzda kamu düzeninden sayılan ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 237.maddesinde düzenlenen kesin hüküm tarafların anlaşmaları ile ortadan kaldırılamadığı gibi, mahkemece kendiliğinden (resen) gözönünde tutulur.Düzenlediği hak ve çıkar ilişkileri yönünden yasal gerçeklik (hakikat) sayıldığından taraflarını bağlar.
    Somut olaya gelince, davacı Hazinenin 3402 Sayılı Yasanın 18/1. maddesi hükmü uyarınca 1964-1965 yılında "cebel-taşlık" niteliğiyle tespit dışı bırakılan yerin adına tesciline dair hasımsız olarak açtığı ve Kaynaklar Belediyesinin dahil olduğu dava sonunda İzmir 10.Asliye Hukuk Mahkemesinin 4.10.2005 tarih, 2004/342 Esas ve 2005/364 Karar sayılı temyiz edilmeksizin kesinleşen davanın kabulü yönündeki hükmü ile 23.11.2004 tarihli krokide "A" harfiyle gösterilen 1535,58 m2 yüzölçümündeki yerin, Hazine adına tesciline karar verildiği, nevar ki, kararın infazı aşamasında bu davada taraf sıfatıyla yer almayan ve mülkiyeti il özel idaresine ait ..parsel sayılı taşınmazın dava konusu edilmediği halde, 9,29 m2 lik bölümünün de tescil haritası ve hükmü kapsamına alındığı, kararın bu şekilde infazı halinde bu bölüm bakımından çifte tapu oluşacağı, bu sebeple de kararın hukuken infazına olanak bulunmadığının Tapu Sicil Müdürlüğü"nce davacı Hazineye bildirilmesi üzerine, eldeki davanın açılarak 9,29 m2 lik bölümün tescil ilamı ve krokisi kapsamından çıkartılarak kararın infazının mümkün hale (lazım"ül icra) getirilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.
    Gerçekten de, tapu sicillerinin tutulması kamu düzeniyle ilgili olup; hakimin doğru sicil oluşturacak şekilde karar vermesi zorunludur. Esasen tapulu yerin 3402 Sayılı Yasanın 18/1.maddesi hükmü kapsamında tescile konu olmayacağı da tartışmasızdır. Kaldı ki, tescile esas davada, bahse konu yerle ilgili olarak bir dava da yoktur. O halde, dava konusu edilmeyen bir yerin, önceki davada hüküm kapsamına alınmasına hükuken değer verilemeyeceği gibi; alınsa dahi bu bölümle ilgili hükmün yok hükmünde olacağı kuşkusuzdur. Bir başka ifade ile, kesin hükmün konusunu teşkil etmeyeceği açık olduğu gibi, somut olayda sebep birliğinin bulunmadığı da sabittir.
    Neticeten, yukarıda değinilen kesin hükümle ilgili ilkeler, somut olayla birlikte değerlendirildiğinde, eldeki dava bakımından kesin hükmün varlığından (HUMK. 237. md.) söz edilemez.
    Hal böyle olunca, iddia ve savunma doğrultusunda ileri sürülen taraf delillerinin toplanması, davadaki istek de gözetilerek işin esası hakkında bir hüküm kurulması gerekirken, kesin hükmün varlığından bahisle yanılgılı değerlendirme ile yazılı olduğu üzere karar verilmesi, doğru değildir. Davacının temyiz itirazı yerindedir. Kabulüyle hükmün HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 17.9.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi