Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 1997/1883
Karar No: 1998/2377
Karar Tarihi: 17.06.1998

Danıştay 3. Daire 1997/1883 Esas 1998/2377 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı şirket, vergilerini normal vade tarihlerinden sonra ödediği için tanzim edilen ödeme emrine itiraz etmiştir. İdare, uzlaşma tutanağı imzalanmadan önce ödenen vergiler için gecikme faizi hesaplamıştır. Mahkeme ise, vergilerin normal vade tarihinden uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar olan süre için gecikme faizi hesaplanması gerektiğini ve idarenin bu şekilde ödeme emri düzenlemesi hukuka aykırı olduğunu belirtmiştir. Karara göre, Vergi Usul Kanunu'nun 112. maddesi gecikme faizini düzenlemektedir ve gecikme faizinin tatbik müddeti verginin normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar geçen süredir. Ancak, mükelleflere kısmen veya tamamen ödeme imkanı tanındığı takdirde gecikme faizinden kurtulmaları amaçlanmaktadır. Kararın bozulmasını sağlayacak bir durum bulunmadığından temyiz istemi reddedilmiş ve karar onanmıştır.

Daire : ÜÇÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1998
Karar No : 2377
Esas Yılı : 1997
Esas No : 1883
Karar Tarihi : 17/06/998

UZLAŞILAN VERGİLERİN UZLAŞMA TUTANAĞININ DÜZENLENMESİNDEN ÖNCE ÖDENMESİ NEDENİYLE NORMAL VADE TARİHİNDEN ÖDENDİĞİ TARİHE KADAR OLAN SÜRE İÇİN GECİKME FAİZİ HESAPLANMASI GEREKTİĞİ UZLAŞMA TUTANAĞININ İMZALANDIĞI TARİHE KADAR GECİKME FAİZİ HESAPLANMASINDA YASAL İSABET BULUNMADIĞI HK.

Davacı şirket adına 1991/2,4 ve 6. aylarına ait fecikme faizinin tahsili amacıyla tanzim ve tebliğ edilen ... sayılı ödeme emrine karşı açılan davayı; davacı şirket tarafından tarhiyata konu olan dönemlere ait vergilerin normal vade tarihlerinden bu vergilerin ödendiği tarihe kadar geçen süre için hesaplanan gecikme faizini dava konusu etmediği, davanın vergilerin ödendiği tarihten uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar geçen süre için hesaplanan gecikme faizine münhasır kaldığı, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Özel ödeme zamanları" başlığını taşıyan 112. maddesinin gecikme faiziyle ilgili fıkralarında, gecikme faizinin hangi hallerde ne şekilde ve ne nisbette alınacağının belirtildiği, bu fıkralarda gecikme faizinin tatbik müddeti, verginin normal vade tarihinden kesinleşme tarihine kadar geçen süre olarak tesbit edilmiş ise de, aynı maddenin son fıkrasında, mükelleflere ikmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatlar için istenildiği takdirde kısmen veya tamamen ödeme imkanının tanındığı, bundan amacın ise, mükelleflere gecikme faizi yükünden vergiyi ödemek suretiyle kurtulmalarının amaçlandığı, mükelleflerin vergiyi ödemeleri halinde gecikme faizinin tatbik müddetinin verginin normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar geçen süre olduğu, olayda, davacı şirket tarafından vergiler 1991/Aralık döneminde ödendiğinden gecikme faizinin tatbik müddetinin her dönemin normal vade tarihinden vergilerin ödendiği tarihe kadar geçen süre için hesaplanması gerektiği, idarece bu vergiler hiç ödenmemiş kabul edilmek suretiyle uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar gecikme faizi hesaplanarak ödeme emri ile istenmesinin Vergi Usul Kanununun 112. maddesinin konuluş amacına ters düşeceği gibi hukuka da aykırı olduğu gerekçesiyle kabul ederek ödeme emrini iptal eden … Birinci Vergi Mahkemesinin … sayılı kararının; uzlaşma komisyonu kararı kesin olup tutanakla tesbit edilen hususlar hakkında dava açılamıyacağı gibi hiçbir mercie de şikayette bulunulamayacağı, vade tarihinden uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar ki süre için hesaplanan gecikme faizinin yerinde olduğu ileri sürülerek bozulması istemidir. Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi