20. Hukuk Dairesi 2015/6241 E. , 2015/8780 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : Aile Mahkemesi
Taraflar arasındaki evlenmenin butlanı davasında ... Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi sıfatıyla) ve .... Aile Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, nüfus kaydına göre aralarında evlenme engeli bulunan davalıların evliliklerinin butlanı istemine ilişkindir.
... Asliye Hukuk Mahkemesince (Aile Mahkemesi sıfatıyla); evlenmenin butlanına ilişkin bu davada boşanma davasına özgü yetki kurallarının uygulanacağı, yetkili mahkemenin eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan evvel son altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olduğu, eşlerin ..."da ikamet ettikleri ve nüfus müdürlüğünün yetki itirazında bulunduğu gerekçesi ile yetkisizlik kararı verilmiştir.
.... Aile Mahkemesince ise, yetki itirazında bulunan nüfus müdürlüğünün davada taraf sıfatının olmadığı, dolayısıyla usûlünce yapılmış bir yetki itirazının bulunmadığı gerekçesi ile yetkisizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 160. maddesine göre, evlenmenin butlanı davasında, yetki ve yargılama usûlü bakımından boşanmaya ilişkin hükümler uygulanır. Aynı Kanunun 168. maddesine göre ise, boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Boşanma davalarında yetki, kesin yetki değildir. Dava, cumhuriyet savcılığı tarafından ... Asliye Hukuk Mahkemesinde (Aile Mahkemesi sıfatıyla) açılmış olup, davalılar tarafından usûlüne uygun olarak yapılmış bir yetki itirazı da bulunmamaktadır. Yetki itirazında bulunan Nüfus Müdürlüğü davanın tarafı değildir. Cumhuriyet Savcısının veya ilgisi olanlardan birinin açacağı butlan davasında, davalı, her iki eştir. Eşlerden birinin açacağı davanın ise, diğer eşe yöneltilmesi gerekir. Davanın tarafları olan davalılar tarfından yapılmış bir yetki itirazı olmadığı anlaşıldığından, uyuşmazlığın ... Asliye Hukuk Mahkemesinde (Aile Mahkemesi sıfatıyla) görülerek çözümlenmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... Asliye Hukuk Mahkemesinin (Aile Mahkemesi sıfatıyla) YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 08/10/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.