
Esas No: 2021/21025
Karar No: 2022/1668
Karar Tarihi: 08.02.2022
Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2021/21025 Esas 2022/1668 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Mahkeme, bir çocuk hakkında hırsızlık suçundan 8 ay 10 gün hapis ve 4 ay 5 gün süreyle kamuya yararlı bir işte çalıştırılma cezası verilmesine karar vermişti. Ancak yapılan temyiz incelemesi sonucunda çocuğun ceza sorumluluğunun olmadığına ve suçu işlediğine dair herhangi bir delil olmadığına karar verildi. Bu nedenle çocuğun beraat kararı verilmesi gerektiği belirtildi ve temyiz itirazı reddedildi. Kararda, CMK'nın 288. ve 294. maddelerine de yer verilerek temyiz sebebinin hukuka aykırılık olması gerektiği ve temyizde hükmün hukuki yönüne ilişkin sebeplerin gösterilmesinin gerektiği hatırlatıldı. Kanun maddeleri şu şekildedir:
- CMK'nın 288. maddesi: \"Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.\"
- CMK'nın 294. maddesi: \"Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.\"
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Hırsızlık
HÜKÜM : Ceza verilmesine yer olmadığına
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
İlk derece mahkemesince suça sürüklenen çocuk hakkında hırsızlık suçundan TCK'nın 142/2-h, 35, 31/3, 62. maddeleri uyarınca 8 ay 10 gün hapis cezasına ve sonuç olarak 4 ay 5 gün süreyle kamuya yararlı bir işte çalıştırılma seçenek yaptırımına hükmedildiği, suça sürüklenen çocuk müdafiinin istinaf talebi üzerine Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesince ilk derece mahkemesinin mahkumiyet hükmü kaldırılarak suça sürüklenen çocuk hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verildiği anlaşılmakla, hükmün temyizi kabil olduğu ve suça sürüklenen çocuğun suç tarihinde 12-15 yaş grubunda olduğu belirlenerek yapılan temyiz incelemesinde;
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'' ve aynı Kanun'un 294. maddesinin ise; ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek suça sürüklenen çocuk müdafiinin temyiz isteminin, müvekkilinin TCK’nın 31/2. maddesi gereğince ceza sorumluluğunun olmadığı aşikar olmasına rağmen hakkında verilen ceza verilmesine yer olmadığına dair kararın hukuka aykırı olduğuna, müvekkilin suçu işlediğine dair herhangi bir delil bulunmadığına, hırsızlığa konu malların bulunduğu yerin sahipsiz bir yer oluşu ve malların sahibinin olmaması göz önüne alındığında ve ortada sabit bir suç olmadığından müvekkile verilen cezaya yer olmadığına dair kararın bozularak müvekkilin beraatine karar verilmesi gerektiğine, ilişkin olduğu belirlenerek anılan sebeplere yönelik yapılan incelemede;
Suça sürüklenen çocuk hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükümde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, ceza verilmesine yer olmadığına dair karar hukuka uygun bulunduğundan, suça sürüklenen çocuk müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, usul ve yasaya uygun olan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesinin kararına yönelik TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ ile HÜKMÜN ONANMASINA, 08.02.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.