Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1730
Karar No: 2011/2775
Karar Tarihi: 22.12.2011

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/1730 Esas 2011/2775 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İstemci vekilinin yonga levha üretimi yapan müvekkili şirketin iflasının bir yıl süreyle ertelenmesi talebi mahkemece reddedilmiş ancak temyiz edilmiştir. Mahkeme, borca batıklık halinin devam ettiği, iyileştirme projesinin amacına ulaşmadığı, kıymet takdir raporunun hükme esas alınamayacağı ve yeni bir iyileştirme projesinin düzenlemeye aykırı olduğu gerekçeleriyle iflas kararı vermiştir. Ancak bilirkişi raporuna göre, borca batıklık durumunun sona erdiği, müdahil şirketin ödemeleri yapıp fason üretim sözleşmesi imzaladığı bildirilmiştir. Mahkeme kararı, borca batıklık halinin ortadan kalkmadığı gerekçesiyle hatalı bulunmuş ve müdahil şirketin temlik aldığı alacakların tahsili konusunda beyanlarda bulunması istenmiştir. Bu durumda, kısa ve uzun vadeli borçlarda lehdeki değişimlerin işletmenin sürdürülebilir bir gelişme trendine girip girmediği uzman bir bilirkişi tarafından değerlendirilmelidir. Mahkeme kararı bozulmuştur. Kanun maddeleri: Borçlar Kanunu madde 285, İflas Kanunu madde 217.
(Kapatılan)23. Hukuk Dairesi         2011/1730 E.  ,  2011/2775 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mah. Sıf.)

    İstemci vekilince açılan iflasın ertelenmesi talebinin yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı talebin reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde istemci vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -K A R A R-
    İstemci vekili, yonga levha üretimi yapan müvekkili şirketin sermayesinin 15.000.000.TL. olduğunu, yurtiçi ve yurtdışına satışlar yaptığını, kurulduğu günden beri yatırımlarını artıran şirketin yatırımları nedeniyle işletme sermayesinde azalma meydana geldiğini, ekonomik kriz nedeniyle kısa vadeli borçlanma yoluna giden şirketin mali durumunun bozulduğunu, iyileştirme projesindeki tedbirleri alarak mali durumunu düzeltebileceğini, üretim kapasitesi yüksek, pazar payı geniş ve markası ile sektörde yer almış olan şirketin siparişleri karşılayacak durumda olduğunu, işletme sermayesi ihtiyacının işletme ortağı olarak bir firma ile anlaşma yapılarak sağlanacağını, masrafların azaltılacağını, mali af yasalarından yararlanılacak vergi indirimleri sağlanacağını ileri sürerek, iflasın 1 yıl süreyle ertelenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    İflasın 1 yıl süreyle ertelenmesine dair verilen önceki hükmün Yüksek 19. Hukuk Dairesi" nce bozulmasından sonra mahkemece, davanın açıldığı tarihten karar tarihine kadar geçen dört yıllık süreçte borca batıklığın azalmadığı, iyileştirme projesinin amacına ulaştığı yönünde delil getirilemediği, İcra Mahkemesi" nce yapılan kıymet takdir raporunun rayiç değer belirlemek noktasında hükme esas alınamayacağı, yeni bir iyileştirme projesi sunulmasının düzenlemenin amacına aykırı olduğu gerekçesiyle şirketin iflasına karar verilmiştir.
    Kararı, istemci vekili temyiz etmiştir.
    İstem, iflasın ertlenmesi talebine ilişkindir.
    İflasın ertelenmesi için şirketin borca batık durumda bulunması, sunulan proje kapsamında iyileşmenin mümkün olması ve fevkalade mühletten yararlanılmamış olması gerekir.
    Bilirkişi raporunda; İcra Mahkemesi" nce yapılan kıymet takdiri raporundaki verilere göre şirketin borca batıklık halinin sona erdiği; öte yandan müdahil Kastamonu Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan dilekçe ile istemci şirketin bir takım borçlarının adı geçen müdahilce ödendiği, bir kısım borçlarının alacaklılarından temlik alındığı ve yapılan fason üretim sözleşmesi ile malzeme temini ve satım sıkıntılarının aşıldığı bildirilmiştir.
    Erteleme sürecinde, önceki bozmada gösterilen sermaye borcunun ödendiği de sabittir.
    İflasın ertelenmesinin temel koşullarından bulunan borca batıklık halinin ortadan kalktığı iddiası incelenmeden iflas kararı verilmesi doğru değildir.
    Ayrıca, müdahil tarafından bazı borçların ödendiği, bazılarının alacaklılarından temlik alındığı ve fason üretim sözleşmesi yapıldığı iddiaları üzerinde durulmaması da hatalıdır. Adı geçen müdahilin temlik aldığı alacakların tahsili yönünde istemci şirkete kolaylık sağlayıp sağlamayacağı, bir diğer ifade ile bu borçların tenkise tabi tutulması, vadeye yayılması, tahsilinden geçici ya da kalıcı olarak vazgeçilmesi ve sair yollarla yapılandırılması cihetine gidilip gidilmeyeceği konusunda beyanlarda bulunmasına izin verilmelidir.
    Borca batıklık bir iflas sebebi ise de, kısa ve uzun vadeli borçlarda oluşan lehdeki değişimin, şirketin likidite ve nakit durumunun nasıl etkileneceği ve bu kapsamda işletmenin sürdürülebilir bir gelişme trendine girip girmeyeceği belirlenmelidir. Bu belirleme ile birlikte projenin, fason üretim sözleşmesi de dikkate alındığında ciddi ve inandırıcı bir hal alıp almadığı değerlendirmesi, uzman bir bilirkişi kurulu eliyle yapılmalıdır.
    Gerek rayiç değerde ortaya çıkan değişiklik iddiasının ve gerek müdahil şirket girişimlerinin yeterince değerlendirilmemesi, eksik inceleme niteliğinde olup, hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 22.12.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi