Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/9679
Karar No: 2013/4292
Karar Tarihi: 26.03.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2012/9679 Esas 2013/4292 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, bir taşınmaza ortak olduğu davalılardan birinin gereksiz müdahaleleri nedeniyle mahkemeye başvurarak fiili taksimin ve elatmanın önlenmesini talep etmiştir. Ancak, davada derdestlik nedeniyle reddine karar verilmiştir. Bozma kararı sonrasında yapılan işlemler doğru olduğu için kararın onanmasına karar verilmiştir. Kararda, Avukat Ücret Tarifesi'nin 14. maddesi gereğince gelen temyiz edilen vekili için 990 TL duruşma avukatlık parası ve 3,15 TL bakiye onama harcının temyiz edenden alınması hükmedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 634 sayılı Kan Mülkiyeti Kanunu
1. Hukuk Dairesi         2012/9679 E.  ,  2013/4292 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : ELATMANIN ÖNLENMESİ

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, 6500 ada 11 parseldeki 3 katlı kargir ev vasıflı taşınmazın 1/2 payının davalıların mirasbırakanı ..."a satılırken payına karşılık 2-4-6 nolu dairelerin de fiilen teslim edildiğini,1985" yılında 1/2 pay kendisine satıldığında ise 1-3-5 nolu dairelerin teslim edildiğini, dairelerin taraflar arasında bu şekilde taksiminden sonra davalı ..."nin oğlu olan davalı ..."nun ..."da okuması nedeniyle 5 yıllık süre için 3 nolu dairede oturmasına izin verdiğini, ancak bu sürenin sonunda davalı ..."ın taşınmaza müdahalesini sürdürdüğünü, kira ödemediğini ileri sürüp davalı ..."ın 3 nolu daireye elatmasının önlenmesine ve fiili taksimin bu şekliyle tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
    Davanın reddine ilişkin olarak verilen karar Dairece “...ancak, çekişmeli parsel üzerinde 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uyarınca kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmamış mesken nitelikli ayrı ayrı mevcut olan bölümlerden eldeki davaya da konu edilen 3 nolu bölüme yönelik, eldeki davadan önce ... Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıp halen derdest olan 2008/1947 esas sayılı dava bulunmaktadır. Eldeki elatmanın önlenmesi davası da aynı bölüme ilişkindir. Davalılar tarafından süresi içerisinde derdestlik itirazının ileri sürüldüğü de dosya kapsamı ile sabittir.O halde, mahkemece, bu konuda bir inceleme ve değerlendirme yapılmaksızın Sulh Hukuk Mahkemesindeki derdest davanın sonucunu da etkileyecek biçimde işin esası bakımından davanın reddine karar verilmesi doğru değildir” gerekçesiyle bozulmuş olup,Mahkemece bozmaya uyularak fiili taksimin tespitine ilişkin önceden verilen karar kesinleştiğinden karar verilmesine yer olmadığına, davalı ... hakkında açılan davanın ise derdestlik nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekili tarafından süresinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 26.03.2013 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden vekili Avukat ... ile temyiz edilenler vekili Avukat ..., davalı ... geldiler, duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin ve asilin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:

    -KARAR-

    Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davacının temyiz itirazı yerinde değildir. Reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, 29.12.2012 tarihinde yürürlüğe giren Avukat Ücret Tarifesinin 14. maddesi gereğince gelen temyiz edilen vekili için 990 TL. Duruşma Avukatlık parasının ve aşağıda yazılı 3,15.-TL. bakiye onama harcının temyiz edenden alınmasına, 26.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi