4. Hukuk Dairesi 2020/1878 E. , 2020/1905 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalılar ... Gıda San. ve Tic. AŞ ve ... aleyhine 05/08/2013 gününde verilen dilekçe ile trafik kazası sonucu yaralanma nedeniyle maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; maddi tazminat isteminin kabulüne, manevi tazminat isteminin kısmen kabulüne dair verilen 09/06/2016 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davalı şirket vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildi. Dosyanın usulsüz tebligat nedeniyle mahalline geri çevrildiği anlaşıldı. Dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dairemizin 18/11/2019 gün, 2018/1628 esas ve 2019/5363 karar sayılı ilamı ile; tebligat mazbatasında muhatabın dışarıda olduğunu beyan eden komşunun ismi tespit edilmeden davalı ...’a yapılan tebliğin usulsüz olduğu belirtilerek, davalıya gerekçeli kararın usulüne uygun şekilde tebliğ edilmesi için dosyanın geri çevrilmesine karar verilmiştir. Ancak geri çevirme kararının gereği yerine getirilmemiştir.
Geri çevirme kararımız üzerine mahkemece davalıya gerekçeli kararın 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 35. maddesi hükümlerine göre tebliğ edildiği, ancak bu tebligatın usulüne uygun olmadığı anlaşılmaktadır. Şöyle ki;
Tebligat Kanunu"nun 10. maddesine, 19/01/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanunun 3. maddesi ile eklenen 2. fıkraya göre; “Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.”Aynı Kanunun “Tebliğ İmkansızlığı ve Tebellüğden İmtina” başlıklı 21. maddesinde ise muhatabın adresinde bulunmaması halinde yapılacak işlemler ve bu kapsamda 21/1 maddesinde muhatabın adresten geçici olarak ayrılmış olması halinde tebligat usulü, 21/2 maddesinde ise mernis adresine tebligat usulü düzenlenmiştir.
7201 sayılı Tebligat Kanunu 35. maddesinde, kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimsenin, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecbur olduğu, bu takdirde bundan sonraki tebliğlerin bildirilen yeni adrese yapılacağı, adresini değiştiren kimsenin yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshasının eski adrese ait binanın kapısına asılacağı ve asılma tarihinin tebliğ tarihi sayılacağı, bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğlerin muhataba yapılmış sayılacağı, daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmî kayıtlardaki adreslerin esas alınacağı ve bu madde hükümlerinin uygulanacağı düzenlenmiştir.
Dosyanın incelenmesinde; geri çevirme kararımız üzerine mahkemece, davalı ...’ın “... Mahallesi ... Caddesi No: .../... ...” adresine gönderilen tebligatın, adreste yabancı şahsın olduğu ve muhatabın tanınmadığı gerekçesiyle iade edildiği, bunun üzerine davalının bu kez “... Mahallesi ... Caddesi No:.../... ...” adresine Tebligat Kanunu’nun 35. maddesi uyarınca tebligat gönderildiği, ancak böyle bir cadde olmadığından tebligatın iade edildiği, bunun üzerine de davalının “... Mahallesi ... Caddesi No:.../... ...” adresine Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre tebligat çıkarıldığı ve bu madde hükmüne göre tebliğ edildiği görülmektedir. Ancak, davalının adres kayıt sistemindeki adresinin “... Mahallesi ... Sokak No:.../... ...” şeklinde olduğu anlaşılmaktadır.
Şu halde; mahkemece davalı ...’ın savunma haklarının sınırlanmaması için adres kayıt sistemindeki adresine öncelikle normal tebligat çıkarılması, bu tebligatın iade edilmesi halinde ise mernis şerhi verilerek Tebligat Kanunu’nun 21/2 maddesi uyarınca tebligat yapılması gerekirken, yukarıda belirtilen Kanun hükümleri uyarınca belirtilen yol ve yöntem izlenmeden yapılan tebligat işlemleri usulüne uygun olmadığından usul ekonomisi de gözetilerek, yeniden geri çevirme yapılmasına neden olunmayacak şekilde ve yargılamanın uzamasına sebebiyet verilmeksizin Hâkim denetiminde titizlikle eksikliğin giderilmesi için dosyanın ikinci kez geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerle ve bildirilen şekilde işlem yapılıp eksiklikler tamamlanıp temyiz süresi beklendikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtaya yeniden gönderilmek üzere dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 15/06/2020 gününde oy birliğiyle karar verildi.