Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/3256
Karar No: 2009/4787

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2009/3256 Esas 2009/4787 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, paydaşı olduğu bir taşınmazda bulunan daireye davalıların haksız müdahalesi nedeniyle elatmanın önlenmesi ve ecrimisil talebinde bulunmuştur. Davalılardan biri taşınmazı kiralamıştır ve davayı reddetmiştir. Mahkeme, elatmanın önlenmesi talebini kabul ederken ecrimisil talebini reddetmiştir. Ancak, Daire, taşınmazın paylı mülkiyetine konu olduğunu ve Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenen çekişme çözümleme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini belirtmiştir. Mahkeme, bu yöntemleri kullanmadığı için karar bozulmuştur. Daha sonra yapılan araştırmada, çekişmeli bölümün kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle ilgili olduğu ve tapu iptal ve tescil davası sonucuna göre karar verilmesi gerektiği belirlenmiştir. Paylı mülkiyet hükümleri uyarınca davacı paydaşın çekişmesiz kullandığı bölmelerin bulunması nedeniyle diğer bir paydaş aleyhine elatmanın önlenmesi davası açamayacağına dikkat çekilen kararda, Türk Medeni Kanunu'nun 688 ve devamı maddeleri detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
1. Hukuk Dairesi         2009/3256 E.  ,  2009/4787 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BAKIRKÖY 4. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 17/09/2008
    NUMARASI : 2007/196-2008/195

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, paydaşı olduğu 568 parsel sayılı taşınmazda bulunan binanın 1. katındaki daireye davalıların haksız olarak müdahale ettiklerini ileri sürerek, elatmanın önlenmesine ve ecrimisile karar verilmesini istemiştir.
    Davalı N.; taşınmazda paydaş olduğu, diğer davalı S.ise, taşınmazı davalı N.tan kiraladığını belirterek, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, elatmanın önlenmesi isteğinin kabulüne, ecrimisil isteğinin reddine ilişkin olarak verilen karar, Dairece; " ... çekişme konusu taşınmazın paylı mülkiyete konu olduğu, dava dışı kişilerle birlikte davacı ve davalı N."ın taşınmaza paydaş bulundukları, diğer davalı S."ın kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir hakkı olmadığı gözetilmek suretiyle davalı S. hakkındaki elatmanın önlenmesi isteğinin kabul edilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur.
    Ancak, gerek davacı O., gerekse davalı N., dava dışı kişilerle birlikte taşınmazda paydaş bulunduklarına göre, aralarındaki çekişmenin Türk Medeni Kanununun 688 ve devamı maddelerinde öngörülen düzenlemeler gereğince çözümleneceği kuşkusuzdur.
    Somut olaya gelince; mahkemece yapılan araştırma ve incelemenin yukarıda değinilen ilkeler çerçevesinde değerlendirildiğinde hükme yeterli ve elverişli olduğu söylenemez.
    Hal böyle olunca; değinilen ilkeler doğrultusunda hükme elverişli olacak şekilde ve biçimde mahkemece gerekli araştırma ve incelemenin yapılması, soruşturmanın eksiksiz tamamlanması sonucuna göre bir karar  verilmesi gerekirken noksan soruşturma ile  yetinilerek yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması isabetsizdir." gerekçesiyle bozulmuş, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda ecrimisil isteminin reddine, davalı S. hakkındaki elatmanın önlenmesi davasının kabulüne, davalı N.hakkındaki elatmanın önlenmesi davasının ise kısmen kabulüne karar  verilmiştir.
    Karar, davalı N.tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi   raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
    Dava, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteklerine ilişkindir.
    Mahkemece, önceden kurulan hükümle davalılardan S.’ın elatmasının önlenmesine ve ecrimisil isteminin reddine karar verilmiştir. Anılan hüküm Daire’ce; davalı N.’ın paydaş olması nedeni ile uyuşmazlığın, fiili kullanım biçimine göre mi, yoksa paylı mülkiyet hükümlerine göre mi çözümleneceğinin araştırılması gereğine değinilerek bozulmuştur. Mahkemece bozma kararından sonra yapılan araştırma ve uygulamada çekişmeli bölümün kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereğince dava dışı yükleniciye isabet eden yerlerden olduğu, anılan sözleşme nedeniyle yükleniciye arsa maliki davacı tarafından temlik edilen paydan, davalı N.’a bu bölümün gösterilerek pay devredildiğinin savunulduğu, sözkonusu sözleşmenin feshi, tapu iptal ve tescil konularında açılan Bakırköy 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2007/22 esas sayılı davasının henüz sonuçlanmadığı ve yargılama sırasında davalı N.’ın kiracısı S.’ın çekişme konusu yeri terk ettiği, ancak yerin aidiyeti konusunda yanlar arasında muarazanın devam ettiği anlaşılmaktadır. 
    Bu durumda, sözleşmenin feshi ve tapu iptal tescil davasında verilecek kararın, eldeki davada yanların sıfatını doğrudan etkileyeceği, diğer bir deyişle aktif ya da pasif dava ehliyetini ve husumeti belirleyeceği kuşkusuzdur.Hal böyle olunca; sözü edilen dava sonucunun beklenmesi ve ondan sonra önceki bozma ilamında belirlenen ilkeler doğrultusunda bir karar verilmesi gerekirken, kabule göre de; paylı mülkiyet hükümleri uyarınca davacı paydaşın çekişmesiz kullandığı bölümlerin bulunması nedeniyle diğer bir paydaş aleyhine elatmanın önlenmesi davası açamayacağının gözetilmemesi doğru değildir.
    Davalı N.’ın temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 27.4.2009  tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi