Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/2818
Karar No: 2009/6365

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2009/2818 Esas 2009/6365 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı kooperatif, G.A.Ş tarafından inşa edilen işyerlerinin toplu olarak teslim edilmesi için satış vaadi sözleşmesi ile satın almıştır. Ancak, davalılar arsa malikleri ve üçüncü kişiler tarafından işgal edilen 28 dükkan için elatmaların önlenmesi ile ecrimisil istemektedir. Mahkeme, dava kabul edilerek elatmaların önlenmesi ve ecrimisil isteğinin kabulüne karar vermiştir. Ancak, paylı mülkiyet üzere olan taşınmazların tamamı için belirlenen ecrimisilin dava dışı paydaşları da gözetilmeden davacıya mal edilmesi doğru değildir. Ayrıca, faiz tahakkuku ve avukatlık ücretinin ayrı ayrı tespit edilmesi gerekmektedir. Kararın HUMK’nun 428. maddesi gereğince bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- TMK'nun 691. maddesi
- HUMK’nun 83. maddesi
- HUMK'nun 428. maddesi
- Avukatlık Ücret Tarifesi'nin 14. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2009/2818 E.  ,  2009/6365 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : TUZLA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 14/10/2008
    NUMARASI : 2005/725-2008/937

    Taraflar arasında görülen davada;                                                                                            
    Davacı kooperatif, dava konusu 6541,6542,6546,6547,6548 ada 1 parsellerde kayıtlı taşınmazlar üzerine G.A.Ş tarafından inşa edilen 120 adet işyerinin toplu olarak teslim edilmek üzere 30.7.2001 tarihli kat karşılığı inşaat sözleşmesi ve Kartal 10. Noterliğinin 7.3.2002 tarih 6457 yevmiye nolu düzenleme şeklinde satış vaadi sözleşmesi ile satın alındığını, satış vaadi sözleşmesi gereği vermeyi kabul ve taahhüt edildiğini, Ocak 2003’te teslim edilen 28 adet dükkanın arsa malikleri ve üçüncü kişiler tarafından işgal edildiğini ileri sürerek elatmalarının önlenmesi ile ecrimisil isteklerinde bulunmuştur.
    Davalılar, davacının sözleşmenin tarafı olmayan üçüncü kişi konumunda olduğunu, davacının yüklenici ile yaptığı sözleşmenin taraflarını bağladığını, davacının inşaatı tamamlamadan hak kazanamayacağını belirtip davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, G.M.Ltd.Şirketi hakkında dava atiye bırakıldığından işlemden kaldırılmasına, diğer davalılar yönünden davanın kabulü ile elatmalarının önlenmesi ile ecirmisile karar verilmiştir.
    Karar,  bir kısım davalılar tarafından süresinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 2.6.2009 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden B.T.A.vs. vekili Av.N.M., M. Yat Ltd.Şti. vekili Av. M. B. Kent Denizcilik Ltd. Şti.vekili Avukat A.G. geldiler,  duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi  tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:

    Dava, paylı ve müstakil mülkiyet üzere olan taşınmazlara elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, 6548 ada 1 parseldeki kabul kapsamına alınan bağımsız bölümlerin müstakilen davacıya ait olduğu diğer parsellerde paydaş olduğu, davalıların ise çekişmeli tüm taşınmazlarda kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir haklarının bulunmadığı öte yandan paylı mülkiyet üzere olan taşınmazlarda TMK’nun 691.maddesi hükmü uyarınca pay ve paydaş çoğunluğunca yapılan, geçerli bir kira akti olmadığı ayrıca kira sözleşmelerine icazet verildiğinin kanıtlanamadığı ancak, kullanmak suretiyle taşınmazları tasarruf ettikleri mahkemece saptanarak elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteğinin kabulüne karar verilmiş olması kural olarak doğrudur.
     Hemen belirtilmelidir ki, 6548 ada 1 parselde kabul kapsamına alınan bağımsız bölümler bakımından kurulan hükümde bir isabetsizlik yok ise de, diğer taşınmazlar yönünden davacının haricinde dava dışı başkaca paydaşları bulunduğu gözetilmeksizin her bir taşınmaz için belirlenen ecrimisilin davacının payı oranında kabul edilmesi gerekirken tümünün davacıya mal edilecek şekilde hüküm kurulması isabetsiz olduğu gibi, belirlenen ecrimisile göre davanın  HUMK’nun 83. maddesinde  öngörülen şekilde usulü dairesinde ıslah edildiği gözetildiğinde ıslah edilen miktara ıslah tarihinden itibaren faiz tahakkuku gerekirken faiz bakımından dava tarihinin esas alınmış olması da doğru değildir.
    Ayrıca, her davalının zeminde kullandığı yerler farklı farklı olduğu ve buna göre ecrimisil belirlendiği gözetilerek her bir davalının ayrı ayrı avukatlık ücreti ile sorumlu tutulması icap ederken tespit edilen harçtan da tümünün birlikte sorumlu tutularak yazılı olduğu üzere karar verilmiş olması da isabetsizdir.
    Hal böyle oluna, davalıların bu yöne değinen temyiz itirazları yerindedir.Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlere hasren HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 19.12.2008 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Ücret Tarifesinin 14. maddesi gereğince gelen temyiz eden vekilleri için 625.00.-TL. duruşma avukatlık parasının karşı taraftan alınmasına,  2.6.2009  tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     


     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi