Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/2115
Karar No: 2015/2765
Karar Tarihi: 25.05.2015

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/2115 Esas 2015/2765 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, bir hırsızlık olayıyla ilgili olarak verilen mahkumiyet kararını incelerken, hükümlünün belirtilen haklardan yoksun kılınma kararı verilmemiş olmasına rağmen cezanın yasal sonucu olduğunu ve infaz aşamasında bunun gözetilmesi gerektiğini belirtti. Sanıkların suçu işlemesi ve suçla ilgili yapılan uygulamanın hukuka uygun olduğu kabul edilerek mahkumiyet kararı onandı. Ancak, mahkeme yargılama gideri olarak hesaplanan tutarın sanıkların paylarına düşen kısmının 20 TL'den az olduğunu ve bu nedenle yükletilemeyeceğini belirtti. Bu nedenle, hüküm fıkrasından \"yargılama giderlerine\" ilişkin bölüm çıkartıldı ve yerine \"yargılama gideri olarak hesaplanan toplam 18 TL'den sanıkların paylarına düşen 9 TL'nin hazineye yükletilmesine\" cümlesi eklendi. Kararda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi, 168. maddesi ve 6352 sayılı Yasa'nın 100. maddesi ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 324. maddesinin 4. fıkrası detaylı bir şekilde açıklandı.
17. Ceza Dairesi         2015/2115 E.  ,  2015/2765 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle incelenerek, gereği görüşülüp düşünüldü:
    5237 sayılı TCK"nın 53. maddesinde belirtilen haklardan yoksun kılınma kararı verilmemiş ise de; hükümlülüğün yasal sonucu olup, infaz aşamasında gözetilmesi olanaklı görüldüğünden bu husus bozma nedeni yapılmamıştır.
    Müşteki ..."ün iş yerinin önünde, kamyondan malzeme indirildiği sırada sanıkların birlikte motosiklet ile bu kamyonun yanına gelerek toplam değeri 180 TL olan içerisinde 10 adet et kıyma makinası bulunan bir koliyi alarak motosiklet ile kaçtıkları, o sırada müştekinin yanında misafir olarak bulunan tanık ..."in, çalınan eşyanın et makınası olması nedeni ile sanıkların bu makinayı satabilecekleri yere gidip sanıkları araştırdığı sırada tesadüfen sanıkları ellerindeki koli ile beraber görüp sanık ..."yi yakaladığı, diğer sanık ..."ın ise kaçtığı ve koliyi ellerinden aldıktan sonra kaçmaya çalışan sanık Ahmet tarafından bıçakla tehdit edildiği olayda tanığın koliyi müştekiye sanıkların rızası dışında teslim ettiğine dair sanıkların, müştekinin ve tanığın ifadesi karşısında, etkin pişmanlık koşulları gerçekleşmediği gözetilmeden sanıklar hakkında TCK"nın 168. maddesi ile uygulama yapılması ve kabule göre sanıklar hakkında 5237 sayılı TCK"nın 168/1. maddesinin uygulanması sırasında suç tarihine göre 1/2 oranında indirim yapılması gerektiği gözetilmeden 1/3 oranında indirim yapılarak fazla miktarda indirim yapılması gerektiği gözetilmemiş ise de, uygulama yeri olmayan TCK"nın 168/1. maddesinin uygulanması nedeniyle mahkemece hakkında hükmedilen sonuç cezanın sanıkların lehine olduğu ve aksi hal sanıkların; önceki yanılgılı uygulama nedeniyle ortaya çıkan hafif sonuç cezadan, ikinci kez mahkumiyetin sonuçlarını da kapsayacak şekilde yararlandırılmasını sağlayacak, sanığa daha önce bir kez tanınmış olan atıfet genişletilmek suretiyle hakkaniyete aykırı sonuçların doğmasına, adalet ve eşitlik ilkelerinin zedelenmesine yol açılmış olacağından, yapılan uygulama sanıklar lehine kabul edilmiş ve bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanıklar tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.

    Ancak;
    6352 sayılı Yasanın 100. maddesi ile CMK"nın 324. maddesinin 4. fıkrasına eklenen cümle gereğince, tahsiline karar verilen toplam 18 TL"den oluşan yargılama giderinden sanıkların payına düşen 1/2"sinin, 6183 sayılı Kanunun 106. maddesindeki terkin edilmesi gereken 20 TL"den az olduğunun ve bu nedenle sanıklara yargılama gideri olarak yükletilemeyeceğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanıklar ..., ..."nin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK’nun 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, hüküm fıkrasından ""yargılama giderlerine"" ilişkin bölümü çıkartılarak, yerine ""yargılama gideri olarak hesaplanan toplam 18 TL"den sanıkların paylarına düşen 9 TL’nin CMK"nın 324/4. maddesine 6352 sayılı Kanunun 100. maddesiyle eklenen değişiklik doğrultusunda hazineye yükletilmesine"" cümlesinin eklenmesi suretiyle, eleştiri dışında diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 25/05/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi