Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/1422
Karar No: 2015/2791
Karar Tarihi: 26.5.2015

Hırsızlık - konut dokunulmazlığını ihlal - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/1422 Esas 2015/2791 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanık, hırsızlık suçu işlediği ve konut dokunulmazlığını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkum edilmiştir. Sanık, müştekinin penceresini açarak içeri girip, televizyon ve ev eşyalarını çaldığı tespit edilmiştir. Eylemi tek bir hırsızlık suçu olarak kabul edilerek, TCK'nın 142/1-b maddesi uyarınca cezalandırılmıştır. Suçun gece vakti işlenmesi nedeniyle ceza arttırımı yapılmıştır ve sanık hapis cezasına çarptırılmıştır. Ancak mahkeme, sanığın cezasının infazı süresince kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerinden yoksun bırakılması gerektiğini göz ardı etmiştir. Kararda, TCK'nın 53/1-a, 53/1-b, 53/1-c, 53/1-d, 53/1-e maddeleri açıklandı.
Kanun maddeleri açıklaması:
- TCK'nın 142/1-b maddesi: Hırsızlık suçu için cezalandırma hükmü
- TCK'nın 142/2-d maddesi: Konut dokunulmazlığını ihlal eden hırsızlık suçu için cezalandırma hükmü
- TCK'nın 143. maddesi: Hırsızlığın gece vakti işlenmesi durumunda ceza arttırımı yapılması hükmü
- TCK'nın 62. maddesi: Cezada indirim yapılmasına ilişkin hüküm
-
17. Ceza Dairesi         2015/1422 E.  ,  2015/2791 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlal
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle incelenerek, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dosya kapsamına göre, sanığın, müştekinin ikamet penceresini tornavida benzeri sert bir alet yardımıyla açarak içeri girdiği, 55 ekran televizyon ve çok sayıda ev eşyasını bir çarşafa sardığı, mahallinde yapılan keşif sonrası ibraz olunan bilirkişi raporu ve müştekinin beyanlarına göre, ikametin pencereleri suça konu televizyonun çıkarılmasına elverişli olmadığından, sanığın çaldığı eşyaları dışarı çıkarabilmek için müştekinin kiler olarak kullandığı ve çatıya çıkışı sağlayan odanın anahtarını arayıp bularak, ele geçirdiği bu anahtar ile kilerin kapısını açıp çatıya çıktığı ve çatıda bulunan demir kapıyı da kapının yanında asılı bulunan anahtar ile açarak suça konu eşyaları buradan ikametine taşıdığının anlaşılması karşısında sanığın eyleminin, bir bütün halinde tek bir hırsızlık suçunu oluşturacağı ve suça vasıf tayin edilirken eylem bütünlüğü içinde en ağır nitelikte olan Yasa maddesi ile hüküm kurulması gerektiği gözetilmeden, sanık hakkında eylemine uyan TCK nın 142/2-d maddesi yerine aynı Yasanın 142/1-b maddesi ile cezalandırılmasına karar verilmesi ile sanık hakkında kurulan hükümde TCK"nın 142/1-b ve 143. maddeleri uyarınca 2 yıl 2 ay olarak belirlenen hapis cezasından aynı yasanın 62. maddesi uyarınca ceza indirimine gidildiği sırada sonuç cezanın 1 yıl 9 ay 20 gün yerine 1 yıl 9 ay 15 gün hapis cezası şeklinde belirlenmesi suretiyle eksik cezaya hükmolunması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamış; suçun gece vakti işlenmesi nedeniyle ceza arttırımı yapılırken TCK"nın 143. maddesine mümas uygulama maddesinin karar yerinde aynı yasanın 43. maddesi şeklinde gösterilmiş olması da mahallinde düzeltilebilir maddi yazım hatası olarak kabul edilmiş; sanık hakkında dava zamanaşımı süresi içinde mala zarar verme suçundan işlem yapılması olanaklı kabul edilmiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; atılı suçların sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.


    Ancak;
    Kasten işlemiş olduğu suçlar dolayısıyla hapis cezasıyla mahkûmiyetin yasal sonucu olarak sanığın, 5237 sayılı TCK’nın 53/1.maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) bentlerinde yazılı haklardan aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca cezanın infazı tamamlanıncaya kadar, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından ise anılan maddenin 3. fıkrası uyarınca mahkûm olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar yoksun bırakılmasına karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafiinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi aracılığıyla 1412 sayılı CMUK"nun 322.maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, hüküm fıkrasından “TCK"nın 53. maddesinin uygulanmasına ” ilişkin bölümlerin çıkartılarak, yerine “Kasten işlemiş olduğu suç için hapis cezasıyla mahkûmiyetin yasal sonucu olarak sanığın, 5237 sayılı TCK’nın 53/1.maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) bentlerinde yazılı haklardan aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca cezanın infazı tamamlanıncaya kadar, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından ise anılan maddenin 3. fıkrası uyarınca mahkûm olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar yoksun bırakılmasına” cümlesinin eklenmesi suretiyle, eleştiri dışında diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 26.5.2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi