Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/2774
Karar No: 2015/3253
Karar Tarihi: 02.06.2015

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/2774 Esas 2015/3253 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Hırsızlık suçundan yargılanan suça sürüklenen çocuk, müteahhit bir marketin kepenk kilidini açarak içeri girmeye çalışırken müşteki tarafından yakalandı. Suça sürüklenen çocuk ekmek almak için geldiğini iddia etti fakat olay yerinde kepenk ve kapı kilitlerinde zorlama izi bulunmadı. Ayrıca suça sürüklenen çocuk yakalandığında üzerinden anahtar ya da alternatif bir alet ele geçirilmedi. Mahkeme, suça sürüklenen çocuğun kilit açmak suretiyle hırsızlık suçu işlediği delilinin bulunmadığını belirtmesine rağmen TCK'nın 142/1-b maddesi yerine hüküm kurarak fazla cezaya hükmetti. Bu nedenle, mahkeme kararı bozuldu. TCK'nın 142/1-b maddesi, kişinin yasadışı olarak bir eşya edinmek için gizlice bir yere girip çıkması veya bir eşyayı ele geçirmesi durumunda uygulanan hırsızlık suçu maddesidir.
17. Ceza Dairesi         2015/2774 E.  ,  2015/3253 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle incelenerek, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; atılı suçun suça sürüklenen çocuk tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Dosya kapsamından, müştekinin, olay günü sabah saat 7.45 sıralarında, marketini açmak üzere işyeri önüne geldiğinde, suça sürüklenen çocuğu işyeri giriş kapısını açmaya çalışırken görerek, olay yerinde yakaladığı, suça sürüklenen çocuğun, ekmek almak üzere geldiği, kapıyı zorlamadığı yolunda savunmada bulunduğu, olay yerinde yapılan incelemede, işyeri kepenk kilidinin açık olduğunun tespit edildiği, ancak kepenk ve işyeri giriş kapısı kilitlerinde zorlama izi bulunup bulunmadığına ilişkin her hangi bir tespit işlemi yapılmadığı gibi, suça sürüklenen çocuğun yakalanmasını müteakip, üzerinden anahtar veya anahtar yerine geçen her hangi bir aletin de elde edildiğine dair bir iddia bulunmadığının anlaşılması karşısında, suça sürüklenen çocuğun, anahtar ya da anahtar yerine geçecek başka bir alet yardımıyla kilit açmak suretiyle hırsızlık suçunu işlediğine dair delil bulunmadığı gözetilmeden, eylemine uyan TCK"nın 142/1-b maddesi yerine yazılı şekilde hüküm kurularak fazla cezaya hükmedilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk ... müdafiinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 02.06.2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi