Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/2257
Karar No: 2008/5261
Karar Tarihi: 28.4.2008

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2008/2257 Esas 2008/5261 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, sahip oldukları taşınmazda davalıların yapılar yaparak müdahale ettiğini ve ecrimisil tahsili istemişlerdir. Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiş, davacıların paydaş olduğu taşınmazda davalıların kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan hakları olmadığına hükmetmiştir. Ancak, davalılardan biri hakkında ölü kişi aleyhine dava açılamayacağı gerekçesiyle davanın reddi gerektiği halde kabul edilmiş ve yapılacak ecrimisil takdiri de doğru değildir. Medeni Yasa'nın 722. maddesi doğrultusunda malzemelerin sökülmesi aşırı zarara yol açmayacaksa malzeme sahibi giderleri yapının yaptırana ait olmak üzere malların sökülüp kendisine verilmesini isteyebilir veya yıkım halinde enkazı alabilir. Ancak, bu istekler davada ileri sürülmemiştir. O halde, davalılara enkaz bedelinin ödenmesi de hatalıdır. Kanun maddeleri: Medeni Yasa'nın 722. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2008/2257 E.  ,  2008/5261 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ANKARA 13. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 08/11/2007
    NUMARASI : 2007/391-2007/449

    Taraflar arasında birleştirilerek görülen davada;
    Davacılar,kayden maliki bulundukları 26 parsel sayılı taşınmaza davalıların bina yapmak suretiyle müdahale ettiklerini ileri sürüp elatmanın önlenmesine,yapıların yıkımına ve toplam 8.000.YTL ecrimisilin tahsiline karar verilmesini istemişlerdir.
    Davalılar,dava konusu taşınmazdaki yapıları yıllar önce miras bırakanlarının yaptığını,imar uygulaması sonucu binalarının davacılar yerinde kaldığını belirtip davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece,davanın kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar,dairece; “kısa kararda olmadığı halde gerekçeli kararda, “atiye bırakıldığından davalılar H.İ.ve H. C.hakkında karar verilmesine yer olmadığına denilmek suretiyle kısa karar ile gerekçeli karar arasında çelişkiye düşülmesi doğru değildir” gerekçesiyle bozulması üzerine bozmaya uyularak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar,davacılar ve bir kısım davalılar tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla,tetkik hakimi .’ın raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü.     
                                                           -KARAR-
    Dava ve birleşen dava,çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi,yıkım ve ecrimisil isteklerine ilişkindir.
    Mahkemece,davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden,toplanan delillerden;çekişme konusu 26 parsel sayılı taşınmazda davacıların paydaş bulunduk1arı,davalıların kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir haklarının olmadığı anlaşılmaktadır.
    Hükmüne uyulan bozma ilamı doğrultusunda mahkemece,davalılar T.,O. mirasçıları ve Y."ın kayden davacılara ait taşınmaza gecekondu nitelikli muhtesatlar yapmak suretiyle haklı ve geçerli bir neden olmaksızın elattıkları belirlenmek suretiyle elatmalarının önlenmesine karar verilmiş olması kuralolarak doğrudur. Davalılar O. mirasçılarının temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.
    Nevar ki;davalılardan V.Y."nın davadan önce 14.07.2000 tarihinde öldüğü anlaşılmaktadır. 04.05.1978 tarih,4/5 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca ölü kişi aleyhine dava açılamayacağından anılan davalı hakkında davanın reddine karar verilmesi gerektiği halde davalı V. hakkında davanın kabul edilmiş olması doğru değildir.
    Öte yandan;hiç kuşku yok ki davalılar taşınmaza yapmış oldukları yapılar nedeniyle malzemelerini söküp kendiliğinden alıp götürme hakkına sahiplerdir. Başka bir ifadeyle                                   Medeni Yasanın 722. maddesi uyarınca sahibinin rızası olmaksızın kullanılmış olan malzemenin sökülmesi aşırı zarara yol açmayacaksa malzeme sahibi giderleri yapıyı yaptırana ait olmak üzere malların sökülüp kendisine verilmesini isteyebileceği gibi yıkım halinde de enkazı alabilir. Ne var ki, davada böyle bir istekte- ileri sürülmemiştir. Bu durumda mahkemece davalılar T.,Y.ve birleştirilen davanın davalıları O. mirasçıları hakkında mutlak olarak elatmasının önlenmesi ve yıkıma karar verilmesi gerekirken yazılı biçimde enkaz bedelinin anılan davalılara ödenmesine karar verilmesi de isabetsizdir. Diğer taraftan;dava konusu taşınmazı davalılar ve miras bırakanlarının uzun yıllardır kullandıkları sabittir. Bu durumda kullanımın muvafakate dayalı olduğunun kabulü gerektiği açıktır. Onaya dayalı kullanımın haksız olduğu söylenemez. O halde,haksız fıil tazminatı olan ecrimisile hükmedilmemesi gerekirken yazılı olduğu üzere ecrimisil takdiri doğru değildir.
    Hal böyle olunca; davacılar ve davalı V.. "nin bir kısım mirasçılarının anılan hususlardaki temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 28.4.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     


     

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi