Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/11905
Karar No: 2020/8232
Karar Tarihi: 30.06.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/11905 Esas 2020/8232 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, 11/05/2005 tarihinde Kaymakamlık tarafından okulda temizlik işlerinde çalışması için işe alındığını ve 15/05/2010 tarihinde iş sözleşmesinin feshedildiğini belirtip, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir. Mahkeme, davanın husumet yokluğundan reddedilmesine karar vermiştir. Ancak, davacının çalıştığı iş sözleşmesinde kimin işveren olduğunun belirlenmemesi nedeniyle kararın hatalı olduğunu belirtmiştir. İşverenin belirlenmesinde ücret tek başına belirleyici bir unsur değildir. Mahkemece, tarafların bildirdiği deliller toplanıp tüm hususlar göz önünde bulundurulup işverenin kim olduğu açıklığa kavuşturulmadan davanın reddedilmesi, kararın bozulmasına neden olmuştur. Kararın gerekçeli açıklaması, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 114/1-d ve 115/2 maddeleri gereği, pasif dava ehliyeti (husumet) yokluğuna dayanmamalıdır.
Kanun Maddeleri:
- HMK 114/1-d
- HMK 115/2
(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2017/11905 E.  ,  2020/8232 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının 11/05/2005 yılında dönemin ... Kaymakamı tarafından... İlköğretim Okulunda temizlik ve benzeri işlerde çalıştırılmak üzere işe başlatıldığını, iş sözleşmesinin 15/05/2010 tarihinde bir diğer kaymakam tarafından feshedildiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı ... vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    Temyiz Başvurusu:
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Taraflar arasında davalı Bakanlığa husumet yöneltilip yöneltilemeyeceği uyuşmazlık konusudur.
    Somut uyuşmazlıkta, davacının Vakıf Başkanı sıfatı ile Kaymakamlıktan aldığı talimatlar doğrultusunda çalıştığı, davacının işgörme edimini başkasına sunmasının ... Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ile davacı arasındaki bağımlılık ilişkisine zarar verebilecek yoğunluğa ulaşmadığı, işverenin ... Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı olduğu gerekçesiyle, davalı ... aleyhine açılan davanın 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 114/1-d ile 115/2 maddeleri gereğince pasif dava ehliyeti (husumet) yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilmiş ise de, mahkemece taraflarca bildirilen deliller toplanmadan ve iş sözleşmesinin “işveren” tarafının belirlenmesine yönelik hiçbir inceleme ve araştırma yapılmadan karar verilmesi hatalıdır.
    Davacının davalı ... aleyhine açtığı hizmet tespiti davasında mahkemece davalı Bakanlık aleyhine açılan davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilerek, dahili davalı ... Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ile Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine açılan davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ise de, anılan karara karşı davacı vekili ile davalı Sosyal Güvenlik Kurumunun temyiz başvurusunun süre aşımı sebebiyle reddine karar verilmiştir. Hal böyle olunca, hizmet tespiti davasının eldeki alacak davasında kesin delil olarak bağlayıcı bir yönü bulunmamaktadır.
    İşveren, bir iş sözleşmesine dayanarak işçi çalıştıran kimsedir. Bu tanıma göre, işverenin belirlenmesi için öncelikle işçinin ve iş sözleşmesinin tespiti gerekmektedir. İş sözleşmesinin unsurları olan iş edimi, zaman, ücret ve bağımlılık unsurları, işçi ile kimin arasında gerçekleşmiş ise işveren odur. Ayrıca ifade edilmelidir ki, iş sözleşmesinde ücretin mutlaka işveren tarafından ödenmesi gerekmez. Ücretin üçüncü kişi tarafından da ödenmesi mümkün olduğundan, işverenin belirlenmesinde ücret tek başına belirleyici bir unsur değildir. Bu itibarla davacıya Bakanlığa bağlı ilköğretim okulundaki çalışması karşılığında, sadece vakıf tarafından ücret ödenmesi, vakıf ile davacı arasında bir iş sözleşmesi bulunduğu şeklinde yorumlanamaz. İş sözleşmesinde aslolan bağımlılık ise de, emir ve talimatın kimden alındığı, ücretin kim tarafından ödendiği, çalışılan işyerinin kime ait olduğu ve iş organizasyonunun kim tarafından oluşturulduğu gibi tüm hususlar bağımlılığın belirlenmesinde etkilidir. Mahkemece, tarafların bildirdiği deliller toplanıp açıklanan ilke ve esaslara göre belirtilen yönlerden araştırma yapılarak işverenin kim olduğu açıklığa kavuşturulmadan davanın husumet yönünden reddine karar verilmesi isabetsiz olup, kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 30.06.2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi