Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/4991
Karar No: 2008/8519

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2008/4991 Esas 2008/8519 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, belediyenin kamulaştırdığı bir taşınmaza dönemin belediye başkanının trampa ve satış yoluyla malik olduğunu ancak işlemlerin yasal olmadığını ileri sürerek tapu iptali, tescil ve yıkım istemiyle dava açmıştır. Dairece verilen bozma ilamından sonra, mahkeme davalıya yapılan satışın 3194 Sayılı Yasanın 17. maddesi uyarınca yapıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak mahkeme, çekişmeye konu edilen taşınmazın davalıya ait başka parsellerle birleştirilerek yeni bir parsel oluştuğu için ifrazının araştırılması gerektiğini ve davanın kabul edilmesi gerektiğini yanılgılı değerlendirmeyle reddetmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 2886 Sayılı Yasa
- Türk Medeni Kanununun 2. ve 3. maddeleri
- Kamulaştırma Yasasının 22 ve 23. maddeleri
- 3194 Sayılı Yasanın 16. ve 17. maddeleri
1. Hukuk Dairesi         2008/4991 E.  ,  2008/8519 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ISPARTA 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 26/12/2007
    NUMARASI : 2007/63-2007/333

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, 17 ada 3 parsel sayılı taşınmazın kamulaştırılarak belediye adına tescilinden sonra, dönemin belediye başkanı olan davalının kıymetli olan bu taşınmaza 30.09.1996 tarih ve 2639 sayılı Belediye Encümen kararına dayalı olarak trampa ve satış suretiyle malik olduğunu, ancak yapılan işlemlerin 2886 sayılı yasanın 1. maddesine, Türk Medeni Kanununun 2. ve 3. maddeleri ile Kamulaştırma Yasasının 22 ve 23 maddeleri ile örf ve adet kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek, iptal ve tescil ile 3 nolu parsele isabet eden inşaatın yıkılması isteminde bulunmuştur.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Davanın konusu kalmadığından karar verilmesine yer olmadığına ilişkin olarak verilen karar Dairece “....yargılama sırasında taşınmazın mülkiyet durumunda bir değişiklik olmadığı keza yıkımı talep edilen yapının da yerinde durduğu göz önüne alındığında davanın konusuz kaldığından söz  edilemeyeceği ve bozma ilamında değinildiği şekilde araştırma ve inceleme yapılması gerektiği “ belirtilerek bozulmuş olup, Mahkemece bozmaya uyularak davalıya yapılan satışın 2886 sayılı yasaya göre değil, 3194 sayılı yasanın 17.maddesine göre  yapıldığı gerekçesiyle  davanın  reddine   karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ."in raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
     
                                               -KARAR-
     
    Dava, tapu iptal, tescil ve yıkım isteğine ilişkin olup, mahkemece hükmüne uyulan bozma ilamından sonra davalıya yapılan satışın 2886 Sayılı Yasadan kaynaklanmadığı, 3194 Sayılı Yasanın 17.maddesi göre yapıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar  verildiği anlaşılmaktadır.
    Gerçekten de, 3194 Sayılı Yasanın 17.maddesi hükmü uyarınca yoldan ihdasen elde edilen taşınmazların satışının belediye meclis kararına dayalı olan encümen kararına göre yapılacağında kuşku yoktur. Somut olayda, satışa konu edilen taşınmazın 17 ada 3 parsel olduğu ve bununda belediye encümeninin almış olduğu karara müstenit bulunduğu sabit ise de, satışa dair  belediye encümeninin 30.9.1996 gün ve 2639 sayılı kararının Isparta Belediye Meclisinin 1.10.1999 gün ve 76 sayılı kararı ile iptal edildiği ve iptal kararının geçerliliğini koruduğu dosya kapsamı ile sabittir.
    Hemen belirtilmelidir ki; tapu sicillerinin  tutulmasındaki ilkelerden birisi tescil, diğeri sicilin aleniyeti ve buna bağlı olarak sicilin güven ilkesi bir diğeri ise sicillerin tutulmasından kaynaklanan Hazinenin kusursuz sorumluluğu, sonuncusunda tescilin geçerli bir hukuki sebebinin bulunmasıdır. Bir başka ifade ile sicilin illeten mücerret olmamasıdır. Geçerli bir hukuki sebebi bulunmayan sicillerin yolsuz  tescil niteliğinde olacağı ve Türk Medeni Kanununun 1025. maddesi hükmü uyarınca iptalinin gerekeceği tartışmasızdır.
    Anılan bu ilkeler gözetildiğinde sicilin dayanağı idari karar iptal edildiğine göre sicilin dayanaksız kaldığı sabittir.
    Öyle ise, davanın kural olarak kabul edilmesi gerekeceği açıktır.
    Ne varki, çekişmeye konu edilen 17 ada 3 parsel sayılı taşınmazın davalıya ait 17 ada 18 parsel ile 17 ada 4 parsellerle birlikte tevhit edilerek 17 ada 66 nolu parselin oluştuğu anlaşılmaktadır.
    O halde, davaya konu edilen tevhit öncesi 17 ada 3 parsel sayılı taşınmazın 3194 Sayılı Yasanın 16. maddesi hükmü uyarınca ifrazının mümkün olup olmadığıın (belediye encümen kararına dayalı olarak) araştırılması, ifrazın mümkün olduğunun anlaşılması halinde müstakilen, yok eğer ifrazı mümkün olmadığının anlaşılması halinde ise tevhit parselinin genel yüzölçümüne oranlama yapılmak suretiyle davacının tevhit parselinde paydaş kılınmak suretiyle davanın kabul edilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ve yasal olmayan gerekçelerle yazılı olduğu  üzere davanın reddine karar  verilmiş olması doğru değildir.
    Davacının, temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  7.7.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

                 

     


     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi