Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/6730
Karar No: 2008/8662

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2008/6730 Esas 2008/8662 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı belediye, imar uygulamasının idari yargıda iptal edilmesi sonucu geriye dönüş cetvelleri uyarınca tescil işlemlerinin yapılabilmesi için satılan payın iadesi gerektiğini belirterek davalıya satılan payın iptali ile belediye adına tesciline karar verilmesini istemiştir. Davalı ise satılan payın düzenleme ortaklık payı ile elde edilmiş hisse olmadığını belirtip davanın reddini savunmuştur. Mahkeme, tarafların serbest iradeleri ile pay satışının yapıldığını ve önceki satış bedeli üzerinden iade isteminin hakkaniyete uygun olmadığı gerekçeleri ile davanın reddine karar vermiştir. Ancak, davanın reddine karar verilmesinin doğru olmadığı ve davacı belediyeye imar parselinin kadastral çapa döndürülmesi için yetki ve önem verilmesi gerektiği belirtilerek hükmün bozulması kararlaştırılmıştır.
Kanun maddeleri: 3194 Sayılı İmar Yasası'nın 17. maddesi, 1580 Sayılı Belediye Kanunu'nun 70 ve 83. maddeleri, 5272 Sayılı Yasanın 18/e ve 34/g maddesi, 5393 Sayılı Belediye Yasası'nın 18/e ve 34/g maddeleri.
1. Hukuk Dairesi         2008/6730 E.  ,  2008/8662 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : TARSUS 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 16/03/2007
    NUMARASI : 2006/273-2007/127

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı,3665 ada 2 parsel sayılı taşınmazın 3194 Sayılı İmar Yasasının 18. maddesi uyarınca oluştuğunu,aynı yasanın 17. maddesi uyarınca belediye hisselerinin diğer paydaşlara payları oranında satıldığını,imar uygulamasının idari yargıda iptal edilmesi sonucu geriye dönüş cetvelleri uyarınca tescil işlemlerinin yapılabilmesi için satılan payın iadesi gerektiğini ileri sürerek davalıya satılan payın iptali ile belediye adına tesciline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davacının sattığı payın düzenleme ortaklık payı ile elde edilmiş hisse olmadığını,imar uygulamasının da paydaşların payları adaletli dağıtılmadığı için iptal edildiğini belirtip davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece,3194 Sayılı İmar Yasasının 17. maddesi uyarınca tarafların serbest iradeleri ile pay satışının yapıldığını,önceki satış bedeli üzerinden iade isteminin de hakkaniyete uygun olmadığı gerekçeleri ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.

    -KARAR-

    Dava, satışın iptali hukuksal nedenine dayalı tapu iptal ve tescil istemi ile açılmış olup, mahkemece davanın reddine dair verilen karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Öncesi kadastral çap olan niza konusu 3665 ada 2 sayılı imar parselinde davacı belediye ve davalı Ş.ile birlikte dava dışı kişiler paydaş iken 3194 sayılı yasanın 17. maddesi uyarınca belediye hisseleri davalıya satılmış ancak, imara dayanak teşkil eden idari işlem iptal edildiğinden şeklen ayakta kalan imar parseli hukuki dayanaktan yoksun kalmıştır. Davacı Belediye imara dayanak teşkil eden idari karardan önce taşınmazdaki payını davalıya satış yoluyla intikal ettirmiştir. Davacı belediyenin satışının da belediye encümen kararına dayandığı tartışmasızdır.Hemen belirtilmelidir ki, 1580 Sayılı Belediye Kanunun 70 ve 83. maddelerine yorum getiren gerek Adli gerekse İdari Yargı kararlarında belediye taşınmazlarının satışına karar verme yetkisinin, belediye meclislerine ait olduğu ilkesi benimsenmiş ve yargısal uygulama bu yönde istikrar kazanmış iken bu defa 28.12.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5272 Sayılı Yasa ile 1580 Sayılı Belediye Kanunu iptal edilmiş ve 5272 Sayılı Yasanın 18/e ve 34/g maddesi hükmü ile belediyeye ait taşınmazların satışı yine belediye meclisinin kararına bağlı kılınmış, aynı ilkeler sonradan yürürlüğe giren 5393 Sayılı Belediye Yasasının 18/e ve 34/g maddeleriyle de korunmuştur. Bu nedenle meclis kararına bağlı olmaksızın belediye encümen kararına dayalı olarak davalıya yapılan satış kural olarak geçersizdir.
    Nevar ki, geçersiz olan bu satıştan dolayı belediyenin kadastral çaptan gelen payının sadece şeklen ayakta olup gerçekte hukuki dayanaktan yoksun olan yolsuz tescil durumundaki imar parseline yansıtılması mümkün değildir.
    Hal böyle olunca, öncelikle mahkemece davacı belediyeye imar parselinin kadastral çapa döndürülmesi için yetki ve önel verilmesi, bu davanın sonucuna göre kadastral çapa dönüldükten sonra yukarıda belirtilen yasa maddeleri de göz önüne alınarak yapılacak inceleme ve değerlendirme ile eldeki dava hakkında hüküm kurulması gerekirken, aksi düşüncelerle davanın reddine karar verilmiş olması doğru değildir.
    Davacı vekilinin temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle HUMK.nun 428.maddesi gereğince, BOZULMASINA,alınan peşin parcın temyiz edene geri verilmesine,9.7.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi