Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/6535
Karar No: 2008/8773
Karar Tarihi: 10.07.2008

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2008/6535 Esas 2008/8773 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir. Ancak, paydaşlar arasında zorunlu dava arkadaşlığı olduğu durumlarda ortakların tamamının davada yer alması gerektiği belirtilmiştir. İlgili taşınmazlarda paydaşların bir kısmı davalı olarak gösterilmiş ancak dava tarihinden önce ölmüş oldukları tespit edilmiştir. Bu nedenle, açılan dava ölü şahıs aleyhine dava açılamayacağı için reddedilmiştir. Ancak, tüm mirasçıların bu davada yer alması gerektiği vurgulanmıştır. Kabule göre tüm mirasçıları hakkında bir karar verilmesi için dava yeniden açılmalıdır. Kararda bahsi geçen kanun maddeleri şunlardır: HUMK'nun 38 ve 428. maddeleri, Türk Medeni Kanunu'nun 28. maddesi ve 04.05.1978 tarih 4/5 Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı.
1. Hukuk Dairesi         2008/6535 E.  ,  2008/8773 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : EĞİL ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 29/11/2007
    NUMARASI : 1993/79-2007/144

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı Hazine; davalılar miras bırakanları adına kayıtlı 433 ve 495 parsel sayılı taşınmazlara dayanak tapu kayıtlarının miktarı ile geçerli olduğunu, ayrıca sınırların sabit olmadığını, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin zilyetlikle kazanılmasının mümkün olmadığını ileri sürerek, tapu kayıtlarının iptali ile Hazine adına tescilini istemiştir.
    Davalılardan bir kısmı; davanın reddini savunmuş, diğerleri cevap vermemişlerdir.
    Mahkemece; bir kısım davalıların, dava tarihinden önce öldüğü dava şartı bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar; davacı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.

    -KARAR-

    Dava, tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden, toplanan delillerden; niza konusu taşınmazlarda 433 parsel maliklerinin 1/3"er payla T., F. ve Hazine olduğu, dava tarihinden önce F.ve T.un ölmüş olup, T."un tüm mirasçılarının davada taraf olarak bulundukları, F.mirasçılarının ise M., H.R.olup, bu kişilerin davada davalı olarak taraf gösterildikleri, ancak M.in davadan önce ölmüş olduğu görülmektedir. Keza 495 parsel sayılı taşınmazda T. 8/16, A.2/16, F. 3/16 ve Y. 3/16 pay sahibi oldukları, yine T.mirasçılarının davada taraf olarak bulunduğu, paydaş A.ve F."nın dava tarihinden önce öldükleri ve davada taraf olarak gösterilen Y.ve M."nin de dava tarihinden önce öldükleri dosya kapsamı ile sabittir.
    Bilindiği gibi, paylı mülkiyet hükümlerine göre bir taşınmazda istisnai haller dışında ve kural olarak paydaşlar arasında zorunlu dava arkadaşlığı yoktur. Oysa, Türk Medeni Kanunu"nun 701 ila 703 maddelerinde öngörülen el birliği (iştirak) mülkiyetinde zorunlu dava arkadaşlığı söz konusudur.
    Hemen belirtilmelidir ki, zorunlu dava arkadaşlığının varlığı hallerinde ortakların bir kısmına davada yer verilmesi halinde dava dışı diğer paydaşların da davaya katılmasında yasal zorunluluk bulunmaktadır. Bu durumda 433 parsel sayılı taşınmazda paydaş olan F. mirasçılarından H.ve R.davada taraf gösterildiklerine göre, davadan önce ölmüş olan M."in mirasçılarının zorunlu dava arkadaşı olarak davaya katılmalarının sağlanması gerekmektedir.
    Diğer taraftan, 495 parselde paydaş olan kişilerden A., F. ve Y. dava tarihi itibariyla ölü olup, davalı olarak gösterilen mirasçılarının da dava tarihinden önce öldüğü dosya kapsamı ile sabittir.

    Bu nedenle, A. ve F.mirasçıları aleyhine açılan davanın HUMK."nun 38, Türk Medeni Kanunu"nun 28. maddesi ve 04.05.1978 tarih 4/5 Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca ölü şahıs aleyhine dava açılamayacağından ıslah yolu ile de hasım değiştirilmesine olanak bulunmadığı gözetilmek suretiyle, mahkemece verilen red kararı doğrudur.
    Hal böyle olunca, yukarıda açıklanan ilkeler doğrultusunda taraf teşkilinin sağlanması, ondan sonra taraf delillerinin toplanarak sonucuna göre bir karar verilmesi ayrıca, kabule göre de tüm mirasçıları davada yer alan T.mirasçıları hakkında bir karar verilmesi gerekirken, verilmemiş olması doğru değildir.
    Davacıların bu yöne değinen temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedene hasren HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 10.07.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi