20. Hukuk Dairesi 2015/816 E. , 2015/6376 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davadan dolayı yerel mahkemece verilen hüküm davacı .... Yönetimi, davalı .... ile ihbar olunan .... vekilleri tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Temyiz incelemesi yapılabilmesi için;
Mahkemece davalı ..."e hükmün "...." adresinde TK 35. maddesine göre tebliğ edildiği, ancak bu adresin davalı ..."ın adresi olduğu anlaşılmıştır.
7201 sayılı TK"nın 21. maddesi "Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır. (Ek fıkra: 11/01/2011-6099 S.K./5. m.) Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır." hükmünü içermektedir. Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 31 ilâ 33. maddelerinde benzer düzenlemeye yer verilmiştir.
TK"nın 35. maddesi ise "Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usûllere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır. (Değişik fıkra: 11/01/2011-6099 S.K./9. m.) Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır. (Değişik fıkra: 19/03/2003 - 4829 S.K./11. m.) Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır."hükmünü içermekte olup, Yönetmeliğin 57. maddesinde de benzer düzenlemeye yer verilmiştir.Hükmün tebliği sırasında davalı ..."ün adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresinin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece yeniden yapılacak inceleme ile davalının varsa adres kayıt sistemindeki adresine yukarıda belirtilen TK 21. maddesi ve Yönetmeliğin 31 ve 33. maddeleri uyarınca hükmün tebliğine, kayıtlı adresinin bulunmaması halinde ise, dava dilekçesinin davalıya "Marmara Mah., 212 Sok., No: 7/F İç Kapı No: 8 Beylikdüzü/İSTANBUL" adresinde tebliğ edildiği ve mahkemece bu adrese hükmün tebliği için gönderilen tebligat parçasının iade edildiği, davalının da yeni adresini bildirmediği anlaşıldığından, davalıya bu adreste TK 35. maddesi ve Yönetmeliğin 57. maddesi uyarınca mevzuatta belirtilen yönteme uygun şekilde hükmün tebliğ edilip, temyiz için gerekli sürenin beklenmesi,
Ayrıca, dava dosyasının 6100 sayılı Kanunun geçici 3. maddesi atfıyla HUMK"nın 433/3. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliğine uygun olarak tarih ve işlem sırasına göre düzenlenip, dizi pusulasına bağlandıktan sonra gönderilmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Değinilen eksiklikler giderilmek üzere, dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine 24/06/2015 günü oy birliği ile karar verildi.